Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Atentát v USA má ďalších podozrivých: Zatkli exspolužiakov Džochara Carnajeva!

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON – Americká polícia zadržiava ďalšie tri osoby v súvislosti s vyšetrovaním atentátu pri maratóne v Bostone. Podľa agentúry Reuters sú medzi nimi dvaja bývalí spolužiaci jedného z údajných strojcov útoku Džochara Carnajeva.

Obaja občania Kazachstanu majú byť ešte dnes v súvislosti s útokom vypočutí. Tretím zadržaným je podľa CNN americký študent. Trojica nie je podľa doterajších informácií podozrivá z priameho podielu na atentáte z 15. apríla, ale z toho, že po nich pomáhala jeho strojcom.

Polícia dnes informáciu o podozrivých oznámila na svojom oficiálnom twitterovom účte. Hovorkyňa Cheryl Fiandacaová informáciu potvrdila, ale ďalšie podrobnosti by mali úrady oznámiť neskôr. Bostonská polícia zatiaľ uistila, že obyvateľstvu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Zo spáchania atentátu sú doteraz podozriví bratia čečenského pôvodu Tamerlán a Džochar Carnajevovci. Kým Tamerlán bol zabitý krátko po atentáte pri prenasledovaní políciou, 19-ročný Džochar bol zranený a je vo väzenskej nemocnici.

Muža kazašského pôvodu, ktorý sa priatelil s bratskou dvojicou, zatiaľ vypočul imigračný súd. Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev sú totiž podozriví okrem iného z porušenia podmienok pobytu v USA. Podľa AP sú obaja zadržiavaní viac ako týždeň. Právna zástupkyňa oboch podozrivých Linda Cristellová dnes potvrdila, že jej mandanti teraz navyše čelia ďalším obvineniam a ešte dnes popoludní (miestneho času) majú byť vypočutí v súvislosti s atentátmi.

Podľa spravodajskej televízie CNN je dvojica tiež podozrivá z krivej výpovede a marenia vyšetrovania. Tretím zadržaným je podľa televízie americký študent. Guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick, ktorý bol o vyšetrovaní informovaný, novinárom povedal, že podozriví zjavne neboli zapletení priamo do atentátu, ale po ňom vraj pomáhali Carnajevovcom.

Zatiaľ je známe, že dvojica nemala platné študentské víza, keď navštevovala rovnako ako Džochar Carnajev Massachusettskú univerzitu. Keď ich vypočúval imigračný súd, o útoku na maratón podľa AP nepadlo ani slovo. Pri bombových útokoch na medzinárodnom maratóne v americkom Bostone 15. apríla zahynuli traja ľudia a viac ako 260 ich bolo zranených.

Americké médiá v poslednej dobe špekulovali, že do plánu bratov mohli byť zasvätené ďalšie osoby. Napríklad podľa americkej televízie NBC odobrali vyšetrovatelia vzorky DNA vdove po Tamerlánovi Carnajevovi. Chceli ich údajne porovnať so ženskou DNA, ktorú vraj našli na úlomku jedného z tlakových hrncov, ktoré atentátnici použili na výrobu bômb.

Rodičia bratov Carnajevovcov v rozhovoroch uviedli, že neveria, že by ich synovia boli za útoky zodpovední. Rodičia žijú v severokaukazskej oblasti Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu