Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozrite, čo sa podarilo zachytiť z Polonín na východe: Tú nádheru na FOTO musíte vidieť

Národný park Poloniny Zobraziť galériu (2)
Národný park Poloniny (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - V stredu 9. augusta NASA zverejnila ako prestížnu Astronomickú snímku dňa astrofotografiu s názvom "Meteorický roj: Perzeidy z Persea", ktorý vznikol v Kolonici v Parku tmavej oblohy Poloniny na východe Slovenska. Obrázok upozorňuje na blížiace sa maximum meteorického roja a tiež na problematiku svetelného znečistenia.

Autorom snímky je Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Vznikla ešte v roku 2018 počas maxima meteorického roja Perzeidy pri ich pozorovaní z observatória v Kolonici a okrem jasných meteorov z Persea zachytáva aj kopulu, v ktorej sa nachádza Vihorlatský národný teleskop (VNT). 

Pozrite, čo sa podarilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle leží v Parku tmavej oblohy Poloniny, ktorý sa považuje za miesto s najtmavšou nočnou oblohou v strednej Európe. "Fotka vznikla metódou tzv. selektívnej multiexpozície, teda postupným zaznamenávaním meteorov do vopred nafotenej mozaiky. Jeho spracovanie tvorilo asi šesťdesiat hodín čistého času práce," približuje Horálek. 

Touto fotkou chce NASA upozorniť na blížiace sa tohtoročné maximum roja Perzeidy, ktoré nastane cez víkend z 12. na 13. augusta 2023. Tiež upriamuje pozornosť na problematiku svetelného znečistenia na Slovensku, pretože aj napriek existencii Parku tmavej oblohy Poloniny je legislatíva v oblasti riešenia efektívneho a šetrného osvetlenia na Slovensku nedostatočná. Svetelné znečistenie vzniká v dôsledku používania zlého umelého osvetlenia v noci na uliciach, cestách, ale aj parkoviskách a pri nasvetľovaní pamiatok. Chýba aj akákoľvek regulácia umelého osvetlenia počas noci, napríklad stmievanie či vypínanie v hodinách spánku. Unikajúce svetlo z zle riešeného osvetlenia tak ohrozuje zdravie ľudí, prírodu a ekosystém. Správne svietenie v novej legislatíve rieši už aj Európska Únia. 

Viac o téme: PoloninyMeteorický rojPerzeidySvetelné znečistenieSnímka dňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu