Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Žiak z Ukrajiny dostal bombastický nápad: Bola to len zábava, no vďaka nemu sa stal boháčom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELENSBURGH - Pre väčšinu hráčov videohier Minecraft to znamená len trávenie voľného času na počítači, no ukrajinskému školákovi sa tento koníček podaril premeniť na slušný zárobok. Za získané peniaze kúpil dom svojej mame. V budúcnosti sa chce venovať podnikaniu.

Sedemnásťročný Maksym Gavrylenko, ktorý je žiakom internátnej školy Lomond School, sa v roku 2021 presťahoval z Ukrajiny do Škótska, kde kúpil málo používaný server Minecraft približne za tisíc eur. V nasledujúcich mesiacoch spolu s dvomi kamarátmi spravili na ňom zmeny, ktoré viedli k obrovskému nárastu hráčov z celého sveta. Server začal priťahovať inzerentov a jeho hodnota začala narastať. Študent napokon dostal ponuku od technologickej firmy, ktorá sa neodmieta. Za získanú sumu mohol kúpiť mame, ktorá bola nútená utiecť z vojnou zmietanej Ukrajiny, nový dom, píše Yahoo.

Úspech tínedžera prekvapil, projekt bral totiž iba ako zábavu. "Nikdy sme si nepredstavovali, že sa z toho vyvinie životaschopná obchodná príležitosť, ale s vedením môjho brata, ktorý pracuje v technickom odbore a podpory zo školy sa tak stalo," povedal Maksym. Jeho mama v súčasnosti býva v Portugalsku u priateľov, starí rodičia z Kyjeva odísť nechceli. Sestra tiež zostala v rodnej krajine, pretože jej partner sa prihlásil na obranu krajiny. 

Gavrylenko sa na čiastočný úväzok ešte na Ukrajine živil prekladaním jazyka a písaním. Podľa riaditeľky Lomond School Johanny Urquhartovej to, čo mladík dosiahol, bolo absolútne neuveriteľné. "Nepochybujem, že to nie je poslednýkrát, čo počujeme o Maksymových obchodných aktivitách," povedala. Chlapec sa chce v budúcnosti venovať podnikaniu, najbližšie plánuje štúdium na univerzite.

Viac o téme: ŽiakUkrajinaMinecraft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu