Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Ohromujúce odhalenie: Táto známa pieseň zabránila stovkám samovrážd!

(Zdroj: Youtube/Logic)

WASHINGTON - Americký raper Logic zvolil názov pre svoju pieseň číselný kód. Bol to však zámer. Pomocou čísla 1-800-273-8255 sa mu totiž podarilo zabrániť stovkám samovrážd. Naznačuje to štúdia zverejnená v odbornom časopise The British Medical Journal.

Výskum odhalil, že skladba viedla v USA k zvýšenému počtu telefonátov na linku pomoci práve takým ľuďom, ktorí si chceli siahnuť na život. Skladba s telefónnym číslom ako názvom tracku bola od svojho vydania myslená ako prevencia proti spáchaniu samovraždy. Opisuje sa v nej človek, ktorý má psychické problémy, nechce už žiť, pričom text sa postupne mení na posolstvo a nádej. Názov sa zhoduje s telefónnym číslom na americkú linku pomoci, kde sa operátori snažia presvedčiť takýchto ľudí, že samovražda nie je cesta k lepšiemu. 

Sekta oblbla svojich členov, rituálna samovražda! 780 mŕtvych, otrasné detaily tragédie

Po svojom zverejnení a dvoch Logicových vystúpeniach na galavečeroch (MTV Music Awards a Grammy) vyvolala pieseň veľký ohlas, uvádza The Guardian. "Všetky tieto udalosti upozornili širokú verejnosť na posolstvo, aké prináša táto pieseň. Pomoc na linke je dostupná kedykoľvek, a hlavne, je účinná," uviedli výskumníci.

Po týchto udalostiach, v období zhruba jedného mesiaca, zavolalo na linku pomoci v USA takmer 10-tisíc ľudí. Toto číslo predstavovalo pokrok, pretože to bolo oveľa viac ako obvykle. Podľa The British Medical Journal išlo o nárast takmer sedem percent oproti očakávanému počtu volajúcich. Okrem toho bolo zaznamenaných o 245 samovrážd menej.

 

Zverejnenie piesne má taktiež spojitosť s desaťpercentným nárastom vyhľadávania informácií o linke pomoci cez internetový vyhľadávač Google. "Tieto zistenia len zdôrazňujú potenciálny prínos pre zdravie obyvateľov vďaka spolupráci a propagovaniu s ďalšími odvetviami, akým je hudobný a zábavný priemysel," dopĺňa štúdia. V rámci prevencie a vzdelania vedci zároveň odporúčajú využívať tzv. pozitívne médiá. Výskum totiž uvádza aj to, že téma nádeje a uzdravenia v tejto oblasti nedostáva príliš veľa priestoru v porovnaní s negatívnym vplyvom ako samovražda.

Viac o téme: PoklesRapSamovraždyUSALos AngelesLogic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu