Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Výnimočný úkaz na Zemplíne: Po viac ako 50 rokoch sa tam objavila...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SENNÉ - Ornitológovia pozorujúci jarnú vtáčiu migráciu na Senianskych rybníkoch na dolnom Zemplíne zaznamenali počas uplynulého víkendu medzi prilietajúcimi operencami i raritu. Po viac ako päťdesiatich rokoch oblasť navštívila labuť malá. Informuje o tom spoločnosť Avescentrum Senné na sociálnej sieti.

"Jarná migrácia priviala počas prvej polovice marca do Senianskej depresie aj prekvapenie. Okrem obrovských kŕdľov husí bieločelých, toľko očakávaných žeriavov popolavých, lyžičiarov bielych, bocianov čiernych, cíbikov, bojovníkov sa na zamokrených poliach neďaleko Senného objavili aj dve labute malé (Cygnus columbianus)," priblížili ornitológovia. 

VZÁCNA JARNÁ NÁVŠTEVA – LABUŤ MALÁ (CYGNUS COLUMBIANUS) Jarná migrácia priviala počas prvej polovice marca do...

Posted by Avescentrum Senné on Sunday, 14 March 2021
 

Tento migrujúci druh podľa nich vídať na území Slovenska veľmi zriedkavo. Aktuálne pozorovanie je od roku 1907 len desiatym. Na Zemplínskej šírave ju naposledy zaznamenali pred 52 rokmi v totožný deň, 14. marca. "Labuť malá je podobná labuti spevavej, je od nej o niečo menšia a líši sa rozsahom žltého sfarbenia na zobáku. Hniezdi v tundre, za polárnym kruhom," doplnili odborníci. 

Viac o téme: LabuťZemplínSenné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu