Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NASA zverejnila FOTO z vesmíru, aká nemá obdobu: Jednoducho nádhera!

(Zdroj: Instagram/nasa)

WASHINGTON - Americká vesmírna agentúra NASA zdieľala ohromujúci pohľad na zasnežené himalájske vrcholy. Jeho autorom je člen posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ľudí záber doslova dostáva na lopatky.

Najvyššie pohorie sveta, Himaláje, sa ocitli na zábere kozmonauta z ISS. Zasnežené vrcholky týchto veľhôr odfotografoval priamo z vesmíru. Na zábere je tiež vidno jasné svetlá hlavného mesta Indie Naí Dillí. "Zasnežené himalájske hory sú v nádhernom zobrazení tohto vylepšeného záberu dlhej expozície, ktorý urobil člen posádky na palube @iss," napísala NASA, ktorá fotku zverejnila na Instagrame. "Himaláje, najvyššie pohorie na svete, vznikalo pred 50 miliónmi rokov ako dôsledok zrážok medzi indickou a euroázijskou tektonickou doskou," dodala agentúra. 

Na pravej strane snímky, respektíve na juh od Himalájí, leží poľnohospodársky úrodná oblasť na severe Indie a Pakistanu. Jasné svetlá miest v Naí Dillí v Indii a v Lahore v Pakistane sú viditeľné aj pod slabým oranžovým vzduchovým lúčom atmosférických častíc reagujúcich na slnečné žiarenie. Záber bol na sociálnej sieti zverejnený približne pred týždňom a odvtedy získal množstvo pozitívnych reakcií a komentárov. "Wau, toto je jednoducho nádhera," napísal jeden z užívateľov. "Absolútne ohromujúce. Také čarovné," uviedol ďalší. 

Viac o téme: ISSNASAHimaláje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu