Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V americkom meste odstavili tepelnú elektráreň: Neuveríte, aký efekt to malo na obyvateľov

Tepelná elektráreň v Lousville Zobraziť galériu (3)
Tepelná elektráreň v Lousville (Zdroj: Youtube/89.3 WFPL News Louisville)

LOUISVILLE - Štúdia publikovaná v časopise Nature Energy potvrdila priamu súvislosť medzi spaľovaním uhlia v tepelných elektrárňach a výskytom respiračných ochorení. Dokázal to experiment odborníkov z Kolumbijskej univerzity realizovaný v meste Louisville v štáte Kentucky.

Odstavenie tepelných elektrární spaľujúcich uhlie prináša obrovský benefit pre životné prostredie, teda aj pre ľudí, a to najmä pre tých, ktorí trpia respiračnými ochoreniami. Viaceré štúdie už v minulosti preukázali, že ľudia žijúci v blízkosti týchto objektov trpia astmou a inými dýchacími problémami častejšie ako obyvatelia iných oblastí. Výskum zo štátu Kentucky, ktoré sa už dlhodobo radí medzi päť amerických štátov najviac znečistených emisiami oxidu siričitého a dusičitého, dokázal priamu súvislosť medzi spaľovaním uhlia v elektrárňach a respiračnými chorobami. Experiment bol realizovaný v meste Louisville s približne 600 000 obyvateľmi v rokoch 2013 - 2016. Práve v tomto období tu úrady odstavili jednu tepelnú elektráreň a do komínov ďalších troch funkčných elektrární nainštalovali silnejšie filtre zachytávajúce oxid siričitý. Výsledkom týchto opatrení bolo dramatické zníženie množstva emisií v ovzduší. 

V americkom meste odstavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Tom Henry)

Vedecký tím z Kolumbijskej univerzity zároveň sledoval digitálne senzory na astmatických inhalátoroch pacientov v jednotlivých komunitách a zaznamenával  počet hospitalizácií súvisiacich s astmou a inými respiračnými problémami. "V každom okrese počas jedného štvrťroka zaznamenali o tri akútne návštevy a hospitalizácie menej ako predtým. Počet týchto udalostí tak za rok v celom okrese klesol o 400," uviedol člen tímu Joan Casey. 

Obyvateľov šokoval výhľad z domu: Po 30 rokoch opäť videli tú nádheru na FOTO

Z výskumu vyplynuli aj ďalšie pozoruhodné údaje súvisiace s výskytom astmy na základe hospitalizácie a denných príznakov. Po vykonaní zmien v miestnych uhoľných elektrárňach v Louisville v roku 2015 vedci potvrdili zníženie množstva znečisťujúcich látok v ovzduší mesta o 55 percent. Táto náhla zmena sa odzrkadlila v podstatnom znížení problémov súvisiacich s astmou. Zber dát podporil aj projekt AIR Louisville, ktorý využil hodnoty namerané digitálnymi inhalačnými senzormi a vyhodnotil priamy vplyv kvality ovzdušia na konkrétnych 1200 členov komunity počas jedného mesiaca po zavedení prísnejších emisných opatrení v tepelnej elektrárni v okrese Mill Creek. V sledovanom období bol u 207 miestnych obyvateľov trpiacich astmou zaznamenaný pokles v používaní inhalátorov o 17 percent. 

V americkom meste odstavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Toto je prvá štúdia, ktorá porovnáva hodnoty namerané digitálnymi inhalačnými senzormi s emisiami z elektrární spaľujúcich uhlie. Dúfame, že tieto dôkazy presvedčia vládu, aby podporovala prísnejšie normy pri regulácii tepelných elektrární a iniciovala hľadanie čistejších zdrojov energie, čím sa bude chrániť zdravie ľudí, ktorí žijú v blízkosti týchto zariadení," vyhlásila Meredith Barrettová zo spoločnosti, ktorá distribuovala inhalátory. Podľa autorov experimentu je výskum v reálnom živote dôveryhodnejší, pretože uľahčuje odvodenie príčinných vzťahov priamo v praxi.

Viac o téme: AstmaTepelná elektráreňUhlieLouisvilleRespiračné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu