Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

18. ročník dobročinného Plesu v opere pomôže historicky najvyššou čiastkou

18. ročník dobročinného Plesu v opere pomôže historicky najvyššou čiastkou Zobraziť galériu (4)
18. ročník dobročinného Plesu v opere pomôže historicky najvyššou čiastkou (Zdroj: NEO)

BRATISLAVA – Osemnásty ročník dobročinného Plesu v opere svojím výťažkom prekonal hranicu štvrť milióna eur. Jeho hostia a podporovatelia prispeli doposiaľ najvyššou sumou v histórii podujatia. Výťažok v celkovej hodnote 254 620 eur bude v plnej výške použitý na naplnenie dobročinného poslania, ktorým je tento rok podpora detí so zdravotným znevýhodnením na ich ceste za kvalitnejším vzdelaním.

Dobročinný Ples v opere od roku 2010 prispieva k pozitívnym zmenám v našej spoločnosti. Darí sa nám to aj vďaka našim vzácnym hosťom a ich štedrosti. Sme úprimne radi, že tento rok sa nám spolu  podarilo prispieť na dobrú vec historicky najvyššou sumou, a navyše sme po prvýkrát presiahli hranicu štvrť milióna eur. Všetkým zúčastneným patrí naša srdečná vďaka,“ uviedol Pavol Lančarič, zástupca hostiteľa Plesu v opere a generálny riaditeľ Orange Slovensko, ktorý spolu s riaditeľkou Plesu v opere Andreou Cocherovou dnes slávnostne odovzdal symbolický šek Koalícii pre deti Slovensko a Nadácii pre deti Slovenska.

Záujem o dobročinné poslanie Plesu v opere a ochota pomáhať z roka na rok stúpa, o čom svedčí aj mimoriadna výška vyzbieranej sumy v hodnote 254 620  eur.  Mnohí z hostí aj tento rok prispeli na dobročinné poslanie nad rámec minimálneho príspevku. Okrem toho si Ples v opere našiel svojich podporovateľov aj medzi ďalšími významnými osobnosťami spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života, ktoré taktiež podporili jeho dobročinný zámer, a to aj napriek tomu, že sa podujatia nemohli osobne zúčastniť.

18. ročník dobročinného Plesu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NEO)

„Osemnásty ročník priniesol viacero výnimočných okamihov. Nás však predovšetkým teší, že ani po toľkých rokoch neutícha záujem o túto významnú udalosť. Práve naopak. Nesmierne si ceníme, že nad 18. ročníkom Plesu v opere dokonca prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska,“ dodal Lančarič.

Výťažok z 18. ročníka Plesu v opere poputuje v plnej výške mimovládnym neziskových organizáciám Nadácii pre deti Slovenska a Koalícii pre deti Slovensko na vznik programu, ktorý prinesie lepšie a širšie možnosti vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením. „Úprimne nás suma výťažku ohúrila. Sme veľmi radi, že práve téma inkluzívneho vzdelávania našla u hostí Plesu v opere takú pozitívnu odozvu,“ povedal Ondrej Gallo, riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska.

Ples v opere za uplynulých deväť rokov dokázal, že vie byť taktiež silnou morálnou oporou pre dotknutých ľudí a organizácie. „Ples v opere okrem finančnej pomoci pomáha  otvárať í neľahké témy v našej spoločnosti. Vyvolanie verejnej diskusie je dôležitou súčasťou nášho dobročinného poslania – snažíme sa, aby sa o problémoch vedelo, nahlas hovorilo, aby nám neboli ľahostajné a aby sa riešili,“ vysvetľuje riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.

Významnú rolu podpory nielen zo strany plesových hostí, ale aj širšej verejnosti potvrdila  ambasádorka dobročinného poslania a stála členka Čestného plesového výboru Emília Vášáryová:V živote je dôležité všímať si osudy ľudí v našom okolí, skúsiť sa vžiť do ich kože a každodenných bojov, podať pomocnú ruku a hovoriť o ich príbehoch ďalej.“

18. ročník dobročinného Plesu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NEO)

Na slávnostnom odovzdávaní symbolického šeku nechýbala ani úspešná športovkyňa Veronika Vadovičová, ktorá sa tento rok stala podporovateľkou dobročinného zámeru Plesu v opere, na ktorom sa taktiež zhostila vzácnej úlohy úderu na gong. „Stredná škola mi ukázala, ako môžem robiť veci inak, tak, aby som ich robila po svojom, ale výsledok bol rovnaký ako pri zdravých deťoch, čo bolo skvelé. Budem úprimne rada, ak čo najviac detí so zdravotným znevýhodnením na Slovensku dostane takúto šancu. Nesmierne si preto vážim organizátorov Plesu, že práve osemnásty ročník poukázal na tento spoločenský problém,“ vysvetľuje Veronika Vadovičová, ktorá má s touto problematikou osobnú skúsenosť.

Organizátori Plesu v opere na dnešnom podujatí taktiež predstavili Plesovú kroniku odkazov a prianí pre všetkým, ktorým podujatie pomáha. Okrem členov Čestného plesového výboru do nej svoje prvé povzbudivé slová zapísali známe osobnosti a tohtoroční plesoví hostia Dominik Hrbatý, Renáta Názlerová a Lucia Hurajová.

18. ročník dobročinného Plesu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NEO)

O cieľoch projektu inkluzívneho vzdelávania

V spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska, Koalíciou pre deti Slovensko a odborníkmi vznikne vďaka výťažku z 18. ročníka dobročinného Plesu v opere program na podporu inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením, ktorý pomôže pripraviť školské prostredie na vzdelávanie detí s rozmanitým potenciálom. Autori projektu chcú dosiahnuť hlavne to, aby deti so zdravotným znevýhodnením mohli navštevovať bežnú školu a cítili sa tam prijaté, aby ich rodičia mali informácie o možnostiach, ktoré v oblasti vzdelávania ich dieťa má a aby téma inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením bola pozitívne prijatá zo strany širokej verejnosti.

O inkluzívnom vzdelávaní

Inkluzívne vzdelávanie je vzdelávanie, ktoré podporuje potenciál každého dieťaťa v maximálnej možnej miere. Škola, ktorá uplatňuje inkluzívny princíp, prispôsobí vzdelávacie podmienky a pedagogické stratégie rôznorodým potrebám detí – či už ide napríklad o deti s telesným postihnutím, mentálnou poruchou, poruchami učenia alebo zdravotnými problémami. Vytvára prostredie s pozitívnou, tvorivou a priateľskou klímou v triedach, kde sú takíto žiaci integrovaní.

O dobročinnom Plese v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie. Od roku 2010 dobročinný Ples v opere vďaka štedrosti svojich hostí a podporovateľov rozdelil už takmer 1,8 milióna eur. Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

Viac o téme: Ples v opere 2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu