Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký úspech slovenského umelca: Vystavuje na prestížnom veľtrhu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

MIAMI - Slovenský konceptuálny výtvarník Viktor Frešo vystavuje na Art Basel Miami. Účasť na svetoznámom medzinárodnom veľtrhu s umením je métou mnohých umelcov. Frešovu tvorbu na ňom zastupuje bronzová socha s názvom Pičus/Niemand.

Informovala o tom PR manažérka Zuzana Golianová zo spoločnosti bARSdobrýchýr. „Dostať sa na Art Basel bol pre mňa jeden veľký sen. Je to zásadný míľnik, nie však finálna stanica, práve naopak - vnímam to ako začiatok novej cesty a novej etapy,“ cituje tlačová správa Viktora Freša (1974), ktorý už má s pôsobením v USA skúsenosti, zúčastnil sa na obdobnom veľtrhu, na Art Miami.

Ako ďalej informovala Golianová, Art Basel Miami je najprestížnejší medzinárodný veľtrh s umením na svete, kde tento rok vystavuje 269 najlepších galérií z celého sveta. Vyberá ich medzinárodná odborná komisia na základe prísnych pravidiel. Freša na veľtrh presadila dvojica Slovákov - podnikateľka a filantropka Silvia Kušnírová a investor Peter Lukeš, obaja dlhoroční zberatelia umenia.

Veľký úspech slovenského umelca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tento rok založili platformu collective, s cieľom podporovať slovenských umelcov a pomôcť im presadiť sa v zahraničí. V spolupráci s prestížnou mníchovskou Gallery Thomas sa collectivu podarilo umiestniť na Art Basel Miami práve dielo od Freša. V minulosti na veľtrhu Art Basel vystavoval aj Roman Ondák, ktorý je už dnes medzinárodne uznávaným umelcom.

Silvia Kušnírová považuje Frešovu účasť na veľtrhu „nielen za jeho úspech, ale predovšetkým za dobrú správu pre celý trh s umením na Slovensku, ako povzbudenie pre tunajších umelcov a ich ambície, a ako impulz pre zberateľov, ktorí tak získavajú ďalší dôkaz o tom, že aj slovenské umenie je hodnotným artiklom“.

Tento rok Kušnírová a Lukeš otvorili v Bratislave súkromnú galériu collective, v rámci ktorej predstavili objemnú, 400-stranovú monografiu Viktora Freša a zároveň ju aj sponzorovali. Dvojjazyčnú, anglicko-slovenskú knihu vydalo vydavateľstvo Slovart. Frešovo pätnásťročné pôsobenie na výtvarnej scéne v nej komentujú kurátori Katarína Bajcurová, Vladimír Beskid, Lucia Gavulová a Peter Tajkov. Ich texty dopĺňa bohatý obrazový materiál, dokumentujúci umelcove maľby, texty, fotografie, sochy a objekty.

Veľký úspech slovenského umelca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Viktor FrešoArt Basel Miami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu