Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najlepšie mestské pláže európskych veľkomiest: Bratislava môže byť na seba hrdá

Magio pláž ponúka čosi pre každého Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Magio pláž ponúka čosi pre každého (Zdroj: magioplaz.sk)

BRATISLAVA - Trend mestských pláží sa vo svete rozbehol naplno. Európske mestá pre domácich i turistov každoročne navozia tony piesku k rieke a pripravia okrem priestoru na odpočinok aj bohatý kultúrny program. Čím sa môžu pochváliť európske metropoly a ako je na tom Bratislava?

Bratislava sa má čím pochváliť

Petržalské nábrežie už po 11. raz oživí Magio pláž. Rozlohou a možnosťami využitia sa rozhodne radí medzi tie najlepšie. Okrem pravidelných koncertov interpretov ako Korben Dallas či Lavagance je k dispozícii aj knižnica či filmový Bažant Kinematograf. Milovníci športu si môžu zahrať plážový volejbal alebo si zacvičiť zumbu, piloxing či tabatu. Malé deti okrem množstva piesku poteší aj tematický detský kútik s animátormi. Všetky tieto aktivity sú vďaka Telekomu a jeho ďalším partnerom na Magio pláži zadarmo. Pridajte k tomu príjemný výhľad na Dunaj a centrum mesta a letná idylka je na svete.

 

Umenie z odpadkov v Amsterdame

Alternatívna kultúra holandského hlavného mesta sa pretavila aj do najobľúbenejšej mestskej pláže. Tá sa nazýva Roest a nachádza sa v bývalom industriálnom priestore. Amsterdamská piesková pláž je vyzdobená pôsobivým umením z odpadových materiálov. Zároveň si tu môžete nakúpiť na trhu, dobre sa najesť a vypiť kávu. Nechýbajú ani koncerty, projekcie filmov a v noci i tanečné akcie.

 

 

Úžasný výhľad v Berlíne

Nemecké hlavné mesto je obklopené jazerami, takže miestni trávia letné mesiace často práve tam. No v meste je plážových podnikov takisto požehnane. Asi najzaujímavejším je komplex takzvaného Badeschiffu, teda bazénu na lodi, ktorá je ukotvená na brehu rieky. Je z neho absolútne fenomenálny výhľad na panorámu mesta, ktoré takmer nikdy nespí. Pri Badeschiffe nechýba piesok, ležadlá, jedlo ani bary a vo večerných a nočných hodinách sa môžete na piesku vlniť do rytmu hudby.

 

 

Plávajúci bazén vo Viedni

Niekoľko rokov po plávajúcom bazéne v Berlíne vznikol podobný projekt aj vo Viedni. Ich Badeschiff ponúka okrem bazéna priamo v priestoroch lode aj reštauráciu či bar. Kúsok vedľa, na nábreží dunajského kanálu, leží Strandbar Hermann. Táto mestská pláž žije športovými podujatiami, klubovými večermi, jedlom a najmä príjemným pobytom na slnku.

 

 

 

V Paríži nechýba umenie

V Paríži si zvolili iný koncept mestskej pláže. Vzniklo ich hneď niekoľko a sú zastrešené pod hlavičkou ParisPlages. Navyše, väčšina z nich má svoju tému a štýl a často sú doplnené o rôzne umelecké artefakty. Rozlohou nie sú veľké, no pár štvorcových metrov piesku úplne postačí na to, aby si ich človek mohol užiť naplno. Ideálne s nápojom v ruke, na ležadle a s dokonalým výhľadom na historické okolie Seiny. Okrem toho nechýbajú koncerty, kajaky či bazény.

 

 

Grilovačka vo Varšave

Varšava je počas leta skutočne divoká, žije sa tu od rána do večera po oboch stranách Visly. Pod národným futbalovým štadiónom, ktorý zrekonštruovali pri príležitosti Majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2012, sa nachádza pieskový areál s barmi a hudbou. Poliaci milujú aj grilovanie, takže každé letné popoludnie sa od pláže dvíha dym a vôňa rôznych pochúťok. Z mestskej strany je nábrežie betónové, no podnikov, v ktorých sa dá po večeroch zabaviť na čerstvom vzduchu, je niekoľko desiatok.

 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @ga_ri_5,

 

Bruselská loď lásky

Belgická metropola stavila najmä na bohatý kultúrny program. Na pláži sa môžete naučiť tancovať, nakupovať na trhoch, počúvať koncert, pozrieť si film či požičať knihu z knižnice. Okrem toho je na nej bohatý aj nočný život a tanečné scény. Dokonca majú aj loď lásky či speeddating, kde môžete potenciálne stretnúť svoju budúcu lásku. Samozrejmosťou je piesok, športoviská a takisto slnenie na ležadlách.

Bruselská mestská pláž
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: flickr)

Kodanská Copencabana

Čo je Copencabana? Spojenie legendárnej pláže Copacabana s medzinárodným názvom Kodane. Mestá v Škandinávii možno nepatria k tým, ktoré by sme si automaticky spájali s letným opaľovaním a plážovaním, napriek tomu to v dánskom hlavnom meste berú s plážami vážne. Okrem Copencabany je ich otvorených hneď niekoľko. Môžete sa na nich okúpať v riečnych bazénoch a popritom si grilovať alebo jesť jedlo z foodtruckov.

 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Amira (@amiramehic),

Viac o téme: Magio plážMestské pláže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu