Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úspech trnavských školákov: Budú nás reprezentovať na TOP robotickej súťaži v Sydney

IT-PRO-BESST tím s trénermi Ninou Sýkorovou a Rastislavom Rehákom Zobraziť galériu (4)
IT-PRO-BESST tím s trénermi Ninou Sýkorovou a Rastislavom Rehákom (Zdroj: www.besst.sk)

TRNAVA - O tom, že slovenskí žiaci sú veľmi šikovní, svedčia ich mnohé úspechy. Najnovšie sa o jeden taký postaralo sedem mladých výskumníkov z Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST v Trnave, ktorí postúpili v súťaži stavania LEGO robotov na festival až do ďalekej Austrálie.

Svetový úspech! Prešovskí študenti Samo a Mirka vynašli najúčinnejšiu zbraň proti kliešťom

First LEGO League (FLL) je najväčšia robotická súťaž pre mladých vo veku 9 − 16 rokov. Zúčastňujú sa jej desaťtisíce detí na celom svete a po víťazstvách v semifinálových a finálových kolách sa najlepšie tímy dostanú až na celosvetový festival.

IT-PRO-BESST tím s trénerkou Ninou Sýkorovou.
Zobraziť galériu (4)
IT-PRO-BESST tím s trénerkou Ninou Sýkorovou.  (Zdroj: www.besst.sk)

Žiaci školy BESST pod vedením učiteľov vytvorilo tím IT-PRO-BESST. Veľkou inšpiráciou a podporou bol pre trnavských LEGO nadšencov hlavný organizátor FLL na Slovensku Mgr. Pavel Petrovič, PhD. z Katedry aplikovanej informatiky FMFI UK v Bratislave. Za tri roky sa tím cieľavedomým a zodpovedným prístupom, za cenu nemalého úsilia zaradil nielen medzi slovenskú, ale aj svetovú špičku.

„Deti sa vďaka tomuto projektu učia spolupracovať, kreatívne myslieť, robiť dôležité rozhodnutia a prijímať kompromisy, ale aj preberať zodpovednosť. FLL im poskytuje priestor nielen spoznať sa navzájom, ale hlavne spoznať samých seba,“ povedala jedna z trénerov tímu a zároveň učiteľka science Mgr. Nina Sýkorová.

Žiaci Paulína a Jakub pri konštruovaní robota.
Zobraziť galériu (4)
Žiaci Paulína a Jakub pri konštruovaní robota.  (Zdroj: www.besst.sk)

Súťažiaci dostávajú každý rok nové úlohy a z LEGO stavebníc postavia a naprogramujú roboty, s ktorými trénujú na súťaž. Všetky turnaje pozostávajú zo štyroch rovnocenne hodnotených častí: Robot Design, Robot Game, Výskumná úloha, Tímová práca. Trnavské deti svoj výskum založili na myšlienke adopcie psíkov z útulku seniormi, na základe ktorej vznikol projekt Everyday Friends.

Člen tímu Jakub v tom má jasno: „Na LEGO ma baví, že jedna úloha má neskutočné množstvo riešení a aj každú zadanú tému pochopí každý tím inak. Výsledok je vždy iný a sami nikdy nevieme, či náš robot to cestovanie „prežije“ a ako bude v rôznych podmienkach fungovať.“

Úspech trnavských školákov: Budú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.besst.sk)

V dňoch 6. – 9. júla 2017 bude tím IT-PRO-BESST reprezentovať Trnavu a Slovensko so svojím robotom a projektom na Asia Pacific Invitational v Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu