Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svetový úspech! Prešovskí študenti Samo a Mirka vynašli najúčinnejšiu zbraň proti kliešťom

Samuel Smoter a Miriam Feretová Zobraziť galériu (5)
Samuel Smoter a Miriam Feretová (Zdroj: YouTube)

LOS ANGELES/PREŠOV - Mladí 17 roční stredoškoláci z Prešova môžu byť na seba pyšní. Na najväčšej a najprestížnejšej celosvetovej súťaži mladých vedcov konajúcej sa v Los Angeles dosiahli obrovské úspechy. Svojim unikátnym vynálezom si totiž vyslúžili to, o čom sa niektorým ani nesníva.

Samuel Smoter a Miriam Feretová sú prešovskí stredoškoláci, ktorí sa vybrali do ďalekého Los Angeles prestaviť svetu svoj unikátny vynález. Konkrétne sa zamerali na využitie éterických olejov v podobe biorepelentov. Tie sú zamerané na prevenciu proti kliešťom. Šikovní mladí študenti si totiž všimli, že tie, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, strácajú svoju účinnosť a kliešte začínajú byť voči nim odolnejšie.

Svetový úspech! Prešovskí študenti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: http://vedanadosah.cvtisr.sk/)

Okrem toho sa zamerali na výrobok, pri výrobe ktorého sa využijú prírodné látky. "Téma nás zaujala hlavne z globálneho hľadiska – choroby, ako je napríklad lymská borelióza, smrteľná babezióza psov alebo tularémia sú závažným celosvetovým problémom," prezradili študenti portálu Veda na dosah.

Svetový úspech! Prešovskí študenti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

 

Prírodné, účinné a výhodnejšie repelenty

Vo svojom projekte zistili, že prírodné silice ako napríklad fenikel či muškátový orech dokážu mať až štyrikrát vyšší repelentný účinok. "Fenikel a muškátový orech mali aj trikrát vyšší repelentný účinok," povedali. Proti rodu Haemaphysalisov sa študentom najviac osvedčil muškátový orech a silice zo zázvoru a bergamotu. Na jednej strane sú prírodné zložky účinnejšie, na druhej strane sa to oplatí aj finančne. Za repelenty v obchodoch zaplatíte zhruba 6 eur, za alternatívu študentov by ste zaplatili približne 1,70 eur.

Svetový úspech! Prešovskí študenti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: http://vedanadosah.cvtisr.sk/)

Zdrvujúce odhalenie vedcov tesne pred letnou sezónou: Nebezpečné opaľovacie krémy, škodia DNA

Zaujať medzinárodnú porotu bolo náročné

Na súťaži sa podľa slov stredoškolákov zúčastnilo množstvo šikovných mladých vedcov so skvelými prácami. Miriam a Samuel si uvedomili, že konkurencia je vysoká a rozhodli sa dať zo seba úplne maximum. "Zaujať takú vysokoodbornú porotu na takej veľkej súťaži je naozaj náročné," zhodli sa. Porota hodnotí podľa viacerých faktorov. Najprv si teda prezrú projekt z odbornej stránky, ďalšou a veľmi dôležitou súčasťou je samotná prezentácia. Po obhajobe nasleduje diskusia, debata a otázky. Tými si porotca overuje postupy a kroky pri výskume. "Projekt im musíte, ako sa hovorí, predať."

Svetový úspech! Prešovskí študenti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)
Tvrdá práca prináša ovocie

Samuel a Miriam sa z Los Angeles vrátili s obrovskými úspechmi. Na celosvetovej súťaži Indel ISEF 2017 získali hneď niekoľko ocenení. V kategórii CAST Award (China Association for Science and Technology) získali 1. miesto – špeciálna cena. A 2. miesto získali v kategórii Animal Sciences – hlavá cena. Medzinárodná súťaž im priniesla aj špeciálnu odmenu, boli po nich pomenované dva asteroidy. A či chcú vo svojich výskumoch pokračovať? Odpoveď je jednoznačná: "Samozrejme, chceme vo výskume naďalej pokračovať a prísť na nové metódy a alternatívy v oblasti biorepelentov. Motivácia je to naozaj veľká a sme skutočne radi, že sme mohli prezentovať náš projekt a zároveň reprezentovať našu krásnu krajinu, AMAVET a školu."

 

 

 

Viac o téme: ŠtudentiKliešťúspechVedaSlovenskoRepelent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu