Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Orangutan strávil dva roky zajatý v malej klietke: Dojímavé VIDEO, takto chutí sloboda

Kotap sa v klietke veľmi trápil Zobraziť galériu (5)
Kotap sa v klietke veľmi trápil (Zdroj: facebook/international animal rescue)

WEST KALIMANTAN - Celé dva roky trčal v polorozpadnutej klietke a nemal šancu dostať sa tam, kam patrí - do prírody. Teraz je už ale orangutan menom Kotap konečne šťastný a vďaka medzinárodnému tímu záchranárov prežíva chvíle, o ktorých donedávna len sníval.

Štvorročný Kotap strávil polovicu svojho života zavretý v tmavej drevenej klietke s rozlohou len necelý meter štvorcový. Vo vnútri sa nachádzala len jedna slamka a prázdna plastová fľaša, s ktorou sa zviera občas zahralo. Do tejto pasce ho zavrel muž menom Baco, ktorý orangutana dostal od obyvateľov dediny Ketapang na západe Bornea. Kŕmil ho ľudským jedlom ako chlieb, ryža alebo neuvarenými rezancami. 

Orangutan strávil dva roky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook/international animal rescue)

Ochrancovia zvierat sa už dávnejšie pokúšali Kotapa dostať odtiaľ preč, no zakaždým narazili na odpor jeho majiteľa. Nedávno sa im to ale konečne podarilo po tom, ako mužovi vysvetlili, že pre dobro zvieraťa ho musí pustiť na slobodu. 

Orangutan strávil dva roky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook/international animal rescue)

Moment, kedy bol Kotap prepustený zo zajatia, vás možno dojme až k slzám. Video zachytáva, ako veterinár otvára dvere na klietke, čo ale opicu tak vystraší, že sa stiahne dozadu, kde na ňu nedosiahnu. Nakoniec sa ale nechá "ukecať" a priblíži sa ku dverám, aby ju mohli záchranári vytiahnuť von. 

Orangutan strávil dva roky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

"Kotap bol veľmi vystresovaný, lebo sa naokolo nachádzalo veľa neznámych ľudí. Bol nervózny a agresívny, čo nás ale neprekvapilo. Takže počas prevozu do nášho centra sme ho držali mimo ľudí, aby zostal pokojný," vysvetlil veterinár Uwi. "Polku svojho úbohého života strávil v zajatí v takmer úplnej tme. Bolo mu upierané všetko, čo orangutan potrebuje k prežitiu v divočine. Ešte stále by mal byť so svojou mamou, ktorá by ho naučila liezť po stromoch, čo má žrať a čoho sa má vyvarovať. Namiesto toho žil Kotap úplne sám v priestore, kde nemohol prejaviť svoju prirodzenú povahu. Bol kŕmený potravou, z ktorej mohol vážne ochorieť. Skôr či neskôr by sa od nudy a frustrácie zbláznil," dodal riaditeľ Medzinárodného centra pre záchranu zvierat Alan Knight. 

Orangutan strávil dva roky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Kotap má už ale, zdá sa, najhoršie dni už za sebou. Už čoskoro sa stretne s ostatnými zachránenými orangutanmi v centre a vyrazí na dlhú cestu do džungle, kde patrí.  

Viac o téme: Týranie zvieratZáchrana orangutana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu