Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Terorizmus spravil zo Slovenska dovolenkový raj: Historický rekord na dosah!

Vysoké Tatry Zobraziť galériu (3)
Vysoké Tatry (Zdroj: sacr)

BRATISLAVA - Slovenské hory, hrady a zámky, mestá či kúpele a aquaparky prilákali od začiatku roka už takmer 1,8 milióna turistov a vyzerá to tak, že priaznivý dovolenkový trend bude pokračovať aj naďalej. Krásy našej krajiny sa dostávajú do povedomia zahraničných návštevníkov čoraz viac a aj my, domáci, už vieme oceniť čaro nášho okolia. Bohužiaľ, súvisí to aj s nepriaznivou bezpečnostnou situáciou vo svete.

Česká turistka sa pochválila na FOTO z Tatier: To musí byť vtip! 2 200 metrov v lodičkách

Podľa zatiaľ posledných štatistických údajov za január až máj 2016 sa pre dovolenku na Slovensku rozhodlo 1,1 mil. domácich (+20,3 %) a 690-tisíc. zahraničných turistov (+ 21,6 %). Medziročne stúpla návštevnosť Slovenska o 20,8 percent.

Počet prenocovaní sa blíži k piatim miliónom, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 o 18,9 %. Celkovo domáci a zahraniční turisti strávili v niektorom z turistických regiónov 2,7 noci. „Slovensko je stabilnou a pokojnou krajinou, čo v súčasnej geopolitickej situácii zohráva dôležitú úlohu pri výbere dovolenkovej destinácie. Okrem toho sa pod nárast záujmu o dovolenkové pobyty na Slovensku podpísali aj cielené marketingové a propagačné aktivity Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a jednotlivých subjektov cestovného ruchu,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely.

Návrat Rusov

Tradične najviac zahraničných návštevníkov prišlo zo zdrojových trhov Slovenska, t.j. 84 % všetkých hostí spoza hraníc, a to najmä z Českej republiky (+ 35 103), Poľska (+ 11 964), Nemecka (+ 8 803) či Maďarska (+ 10 417). Pre Slovensko sa tento rok rozhodlo aj viac britských, talianskych, rakúskych, francúzskych, holandských, izraelských či amerických turistov.

Po dvoch rokoch prepadu návštevnosti, vzhľadom na vývoj politicko – ekonomickej situácie, sa na Slovensku opäť výraznejšie zvýšil aj počet ruských dovolenkárov. Celkovo ich prišlo viac ako 14-tisíc, čo predstavuje medziročný rast 22,7 %. Najvyšší percentuálny nárast z relevantných krajín zaznamenalo Španielsko (+68 %) a Čína (+51 %).

Vysoké Tatry
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Aké bude leto?

Doterajší vývoj návštevnosti pred letom naznačuje predpoklad úspešnej hlavnej turistickej sezóny. Aj vzhľadom na aktuálnu nestabilnú bezpečnostnú situácii vo svete, uprednostňuje dovolenku na Slovensku čoraz viac domácich aj zahraničných turistov. Hotelieri v najnavštevovanejších turistických strediskách, ako aj rôzne ubytovacie portály, informujú o vysokom záujme o pobyty počas celého leta.

Ich slová potvrdzuje aj nárast návštevnosti národného portálu cestovného ruchu www.slovakia.travel. Informácie o zaujímavých turistických cieľoch, podujatiach, relaxe či aktívnej dovolenke si od začiatku roka do konca júla vyhľadávalo na portáli 1 860 760 návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast 59 %. „Ak bude rastúci trend návštevnosti Slovenska pokračovať aj v nasledujúcom období, leto v roku 2016 bude pravdepodobne historicky najúspešnejšie“ skonštatoval Igor Donoval, generálny riaditeľ SACR.

Terorizmus spravil zo Slovenska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

 

Viac o téme: TuristikaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu