Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká vtáčia záhada na Susedskej burze: Trasľavé čudo na FOTO zachraňovali policajti

Zvieratko bolo odkázané na pomoc. Zobraziť galériu (2)
Zvieratko bolo odkázané na pomoc. (Zdroj: facebook/susedská burza)

BRATISLAVA – Prechádzka mamy s dcérou skončila nečakaným objavom. Do cesty sa postavilo malé operené zvieratko sivej farby, ktoré zrejme vypadlo z hniezda. Michaela sa mu rozhodla pomôcť.

„Prosím vás, čo je toto zač? Našli sme to s malou na prechádzke. Nechytali sme to. Trasie sa na zemi. Nechcem, aby tu umrelo. Viem mu nejako pomôcť? Alebo kam volať?“ poprosila o radu Michaela na Facebooku skupiny Susedská burza.

Pozorovateľ nakrúcal liahnutie vtáčat z vajíčok: VIDEO zachytilo nečakaný prírodný horor

Ľudia jej poradili, aby volala ornitológom alebo ochranárom, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou ide o malú sovičku, ktorá vypadla z hniezda. Michaela zavolala poľovníkom, ktorí ju nasmerovali na odbor životného prostredia. Napokon vec začali riešiť mestskí policajti. „Prišli mestskí policajti a ochranár nám dal inštrukcie, čo máme robiť, takže sovička je nazad v hniezde,“ napísala záchrankyňa vtáčatka.

Čo robiť s nájdeným vtáčatkom?

Ak niekedy nájdete na zemi vtáčatko vypadnuté z hniezda, možno vám pomôžu rady záchrannej stanice Ekocentra Zázrivá. Ak je vtáčatko ešte maličké a neoperené, najlepšie urobíte, keď ho vrátite naspäť do hniezda, z ktorého vypadlo. Vtáčika môžete jemne chytiť do privretej dlane, aby sa zahrialo.

Vandal spod Mosta SNP zaplatí 120-tisíc eur: FOTO Barbarstvo, bezohľadnosť a hrubiánstvo

„Určite sa nepokúšajte dať mu jedlo alebo vodu!“ radia ochranári, pretože by ste ho mohli zabiť. Vtáča by mohlo potravu vdýchnuť, je totiž zvyknuté na špeciálnu tekutú stravu od rodičov. V prípade, že vtáčatko nedokážete vrátiť do hniezda, môžete sa obrátiť na záchrannú stanicu, zoológov alebo Štátnu ochranu prírody.

Ak nájdete operené vtáča, ktoré ešte nelieta, nechajte ho na mieste. Pokusom o záchranu by ste ho mohli zabiť – vtáča sa zrejme nachádza v prirodzenom vývojom štádiu, počas ktorého sa musí naučiť lietať. Môžete ho preložiť do kríčkov, kde ho nájdu rodičia.

Veľká vtáčia záhada na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: facebook/susedská burza)

Viac o téme: SovičkaVtáčatko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu