Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeologický šok: Dôchodca ukrýval pod posteľou 2000-ročný poklad kráľov na FOTO

Zberateľ svoj úlovok tajil Zobraziť galériu (2)
Zberateľ svoj úlovok tajil (Zdroj: Profimedia)

SOMERSET - Nikto nemal ani potuchy, čo ukrýval dôchodca pod posteľou. Korunku neuveriteľnej hodnoty držal desaťročia zabalenú v novinovom papieri a starej škatuli. Až teraz vysvitlo, že by ju predal za viac ako 130-tisíc eur.

Vlastník z anglického Somersetu si môže trhať vlasy, že na to neprišiel skôr. Pod posteľou zosnulého otca dlhé roky ukrýval vzácnu zlatú grécku čelenku, ktorá bola pravdepodobne vyrobená 300 rokov pred Kristom. Čelenka je zdobená vencom z myrty a nosili ju v Grécku počas starovekých náboženských obradov. Keď sa to majiteľ dozvedel, bol ohromený, ale želal si ostať v anonymite.

Filip našiel 3-tisícročný poklad ohromnej sumy na FOTO: Je to bomba, zhíkli archeológovia!

Helénska čelenka patrí medzi mimoriadne vzácne artefakty – ide o rýdze zlato, ktoré jemne opracoval zručný zlatník. Váži asi sto gramov a je vo veľmi dobrom stave, píše Daily Mail. Vence ako je tento boli nosené len pri špeciálnych príležitostiach a boli tiež odovzdávané ako ceny počas atletických či umeleckých súťažiach. Mnohé z nich boli súčasťou posmrtného kráľovského pokladu alebo ich pochoval čas v starovekých svätyniach bohov.

Zberateľ sa nikomu nepochválil

Čiastočky nečistôt na čelenke naznačujú, že bola predtým uložená v zemi. Starý otec súčasného majiteľa pokladu bol veľkým zberateľom, ktorého fascinovala archeológia a antika. Hoci jeho rodina netuší, ako čelenku získal, pravdepodobne ju kúpil v roku 1940, keď bol na cestách. V 50. rokoch trávil čas v oblasti, kde pôsobil Alexander Veľký. Nikomu sa však s nálezom nezdôveril.

Syn zberateľa zdedil pomerne veľa vecí. Po rokoch si však povedal, že musí dedičstvo pretriediť. Podobne vzácny veniec bol v roku 2012 na aukcii predaný za 262-tisíc eur. Najnovší zberateľský artefakt sa bude dražiť 9. júna.

Archeologický šok: Dôchodca ukrýval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

 

Viac o téme: PokladZlatá grécka čelenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu