Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Viacerí svetoznámi umelci majú svoje korene v Bratislave: Už nám tu rastie nová generácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Základné umelecké školy a centrá voľného času pre deti, ktorých zriaďovateľom je hlavné mesto SR Bratislava, na sebe neustále pracujú. Ich snaha sa odzrkadľuje najmä v úspechoch, ktoré nie sú len na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni. Svedčia o tom aj bývalí absolventi škôl, ktorí sú medzinárodne známymi umelcami.

„Môžem otvorene povedať, že naše základné umelecké školy a centrá voľného času spolu vytvárajú systémový celok odborného a kvalitného vzdelávania. Dôkazom sú nielen žiaci, ktorí s radosťou prezentujú naše mesto a krajinu, ale aj úspešní absolventi, ktorých môžeme vidieť v rôznych kútoch sveta,“ v úvode informovala riaditeľka sekcie školstva, kultúry a športu hl. mesta Elena Poláková.

Jednou z nich je aj operná speváčka Linda Ballová, ktorá už počas štúdia hosťovala v operných domoch doma i v zahraničí a v súčasnosti hosťuje v Opere SND v postavách Mařenky (Predaná nevesta), Prvej dámy (Čarovná flauta), Kňažky Moreny (Svätopluk) a Vitellie (La clemenza di Tito). Za úspešného absolventa určite možno označiť aj hlavného dirigenta Opery SND Rastislava Štúra, ktorý na ZUŠ Miloša Ruppeltda študoval hru na husle a na violu. 

Operná speváčka Linda Ballová
Zobraziť galériu (5)
Operná speváčka Linda Ballová  (Zdroj: TASR)

Od roku 1999 Štúr intenzívne spolupracuje s tenoristom Petrom Dvorským. Spolu s ním a Pražskou komornou filharmóniou nahral CD "Vivere". Oddirigoval aj jeho spoločné koncerty s Montserrat Caballé (2000), Gabrielou Beňačkovou (2002), Ilony Tokody (2003), koncert Evy Urbanovej a Jeleny Obrazcovovej (2002) a i. Medzi známymi bývalými absolventmi sú napríklad Ľudovít Rajter, Ernest Šarközi, Richard Müller, Vašo Patejdl, Adela Banášová, Nela Pocisková, Samuel Tomeček ale aj mnohí ďalší významní a úspešní umelci.  

Cenné dedictvo Bratislavy

Tradícia umeleckého vzdelávania formou základných umeleckých škôl je cenným dedičstvom, ktoré vzniklo pred viac ako devätdesiatimi rokmi v Bratislave, prvou školou bola práve Hudobná škola pre Slovensko založená prof. Milošom Ruppeldtom. Základné umelecké školy poskytujú pre svojich žiakov nielen kvalitné a odborné vzdelanie, ale aj možnosť zapojenia sa do atraktívnych projektov, koncertov, muzikálov či súborov, ktoré sú organizované, ako na domácej pôde, tak aj v zahraničí.

Základné umelecké školy sa zároveň prispôsobujú zdravej konkurencii a aj preto rozširujú výchovno-vzdelávací proces o nové predmety a odbory. Okrem výtvarných, hudobných, tanečných a literárno-dramatických odborov, si môžu žiaci vybrať aj z novootvoreného odboru - audiovizuálna a multimediálna tvorba, ktorá sa aktívne približuje súčasnej modernej umeleckej tvorbe.

Viacerí svetoznámi umelci majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

„Žiaci sa počas celého roka aktívne zapájajú do projektov, súťaží či akcií a svojimi vystúpeniami vedia "nahradiť" profesionálnych umelcov. Každá ZUŠ sa môže pochváliť úspešným jednotlivcom v každom odbore, svojimi kapelami, orchestrami alebo tanečnými súbormi,“ povedala Poláková.

Spolupráca so školami

Centrá voľného času v zriadení hlavného mesta sa venujú voľnočasovým aktivitám pre deti a mládež a takisto vytvárajú podmienky na rozvíjanie a zdokonaľovanie ich praktických zručností v krúžkoch a záujmových útvaroch, podieľajú sa na formovaní návykov užitočného využívania ich voľného času, či už počas prázdnin, alebo počas školského roka.

Veľkým pozitívom je spolupráca so základnými a materskými školami, ktoré sa tak dopĺňajú v oblasti rozvoja voľno-časových aktivít a programov pre deti. Centrá voľného času takisto reagujú na požiadavky trhu a poskytujú širokú škálu činností, medzi ktorými neustále pribúdajú nové formy a metódy práce, nové krúžky a záujmové aktivity. 

Základné umelecké školy a centrá voľného času, ktorých zriaďovateľom je Bratislava

Základné umelecké školy

  • ZUŠ Júliusa Kowalského, Jesenského 6, Bratislava
  • ZUŠ Miloša Ruppeldta, Panenská 11, Bratislava
  • ZUŠ Radlinského 53, Bratislava
  • ZUŠ Exnárova 6, Bratislava
  • ZUŠ Ľudovíta Rajtera, Sklenárova 5, Bratislava
  • ZUŠ Hálkova 56, Bratislava
  • ZUŠ Vrbenského 1, Bratislava
  • ZUŠ Eugena Suchoňa, Batkova 2, Bratislava
  • ZUŠ Jozefa Kresánka, Karloveská 3, Bratislava
  • ZUŠ Istrijská 22, Bratislava
  • ZUŠ Daliborovo nám. 2, Bratislava
  • ZUŠ Jána Albrechta, Topoľčianska 15, Bratislava

Centrá voľného času

  • CVČ Štefánikova 35, Bratislava
  • CVČ Kulíškova 6, Bratislava
  • CVČ Hlinická 3, Bratislava
  • CVČ Pekníková 2, Bratislava
  • CVČ Gessayova 6, Bratislava

Viacerí svetoznámi umelci majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro CVČ Gessayova)

Čím sa môžeme pochváliť vo výchovno-vzdelávacej činnosti ZUŠ

  • ZUŠ Jána Albrechta sa ako jediná škola na Slovensku dostala do finále národného kola Ceny Centrope. Iniciátormi ocenenia Centrope sú mesto Viedeň, veľvyslanectvá SR, ČR a Maďarska, spolu s Raiffeisen bank Dolné Rakúsko-Viedeň. Ceny sa udeľujú za medzinárodné aktivity. Takto sa aj ZUŠ Jána Albrechta  ocitla v konkurencii profesionálnych umelcov.
  • Žiačka výtvarného odboru ZUŠ Ľudovíta Rajtera z Trienále detskej medzinárodnej výtvarnej výstavy Hyvinkaa vo Fínsku priniesla zlatú medailu.
  • Jazzová formácia „Jazz na Ex“ zo ZUŠ Exnárova úspešne reprezentovala v širokej európskej konkurencii medzinárodného jazzového festivalu „ALLEGROMOSSO ITALY“ v Taliansku.
  • Sláčikový súbor „Strieborné struny“ pod vedením Mgr. Aleny Heribanovej zo ZUŠ Hálkova  za  podpory významných sponzorov uskutočnili turné na Floride v USA.
  • Laureátkou súťaže v hre na plechových dychových nástrojoch na Detskom hudobnom festivale Jána Cikkera sa stala žiačka ZUŠ Istrijská, ktorá hrala na eufóniu.
  • ZUŠ Karloveská sa stala najúspešnejšou ZUŠ na Slovensku v počte najvyšších ocenení žiakov získaných na medzinárodných a celoslovenských súťažiach a dvaja sólisti z tej istej ZUŠ účinkovali v rámci Abonentných koncertov v Dome umenia v Žiline a v Slovenskej filharmónii v bratislavskej Redute.
  • Zlaté pásmo Cum Laude získal dychový orchester zo ZUŠ Batkovej spoločne so súborom ZUŠ Istrijskej na celoslovenskej súťaži dychových hudieb.
  • Celoslovenský projekt „Noc kostolov“ obohatili svoju účasťou žiaci ZUŠ Daliborovo nám., ktorí nechýbali ani medzinárodnom projekte „Interregionálne priesečníky hudobnej kultúry Moravy a Sliezska.
  • V školskom roku 2014/2015 sa podarili zrealizovať prípravné činnosti na zriadenie Domu hudby na Panenskej 11, v sídle ZUŠ Miloša Ruppeldta.

Viacerí svetoznámi umelci majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: googlemaps)

Čím sa môžeme pochváliť vo výchovno-vzdelávacej činnosti CVČ

  • Veľkým a neprehliadnuteľným  úspechom bolo - III. miesto v hip-hop choreografii juniorov zaznamenala tanečná skupina M.A.G. na medzinárodnej nezávislej súťaži moderného a módneho tanca TOP DANCING 2015 v Topoľčanoch. Zvlášť sa oceňuje I. miesto a ocenenie "Skupina roka" v Prahe a II. miesta na medzinárodných súťažiach moderného tanca HT Cup World Updance v Nemecku a v Holandsku. Skupina M.A.G. Slovensko reprezentovala tiež na celosvetovej súťaži v Los Angeles.
  • Medzi úspešné projekty patril jednoznačne projekt „Maľovačky“ - súťažný projekt základných škôl, do ktorého sa zapojilo 138 detí. Výstupom bola verejná výstava v Justiho sieni spojená s vyhodnotením a odovzdávaním cien.
  • Ďalšie úspešné projekty: Daruj svoj čas, Každý deň s úsmevom, Letný tábor mladý záchranár a Túlavé topánky či prezentácie v rámci podujatí: Bratislava pre všetkých, Vianočné dielne v Justiho sieni, Živého námestia a Futbalového turnaja Penalta v rámci Dní Petržalky.

 

Viac o téme: úspechyBratislavaUmelecké školyCentrá voľného času
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu