Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku sa vzmáha nový trend: Tieto domáce lahôdky kradnú veľkým firmám zákazníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pivobrana)

BRATISLAVA - Aj chute slovenského pivného štamgasta sa menia. Už netúži stále po tom istom, zachcelo sa mu vyskúšať niečo nové s príchuťou domoviny. Aj keď na Slovensku ešte nemôžeme hovoriť o takom rozmachu ako v susednej Českej republike, malé pivovary v posledných rokoch bodujú. O tom, prečo je to tak, sme sa porozprávali s predsedom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Momentálne je na Slovensku cez 40 minipivovarov, každý rok ich tu pribudne tri až päť. V Čechách je ich takmer desaťkrát viac, neskutočný rozmach zažívajú aj v USA, kde len za minulý rok pribudlo vyše 500 malých remeselných pivovarov. Na Slovensku pitie piva mierne klesá, no záujem o malé rodinné pivovary stúpa. O tom, prečo je to tak, sme sa porozprávali s Ing. Ľubomírom Vančom, predsedom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Čím to je, že malé pivovary sú na Slovensku teraz také populárne?

Malé nezávislé pivovary sú predovšetkým o poctivosti a odlišnosti. Mnohých ľudí už omrzelo piť klasické unifikované pivá, ktoré chutia všetky na jedno kopyto. Nie nadarmo sa takým pivám už globálne hovorí „europivá“. Naši zákazníci si pivo chcú vychutnať, potrebujú rozmanitosť chutí, pivo sa snažia degustovať. No a práve túto medzeru zapĺňajú nezávislé slovenské pivovary. Okrem toho ponúkajú všetky rodinnú atmosféru, tradície a nové zážitky súvisiace nielen s pivom, ale aj s prostredím, v ktorom ho vypijú. Návštevníci minipivovaru majú možnosť nahliadnuť do výroby, pozrieť si suroviny, celý proces výroby, porozprávať sa so sládkami a v niektorých pivovaroch dostanú aj „bonus“ v podobe pivnej kozmetiky, alebo aj pivných kúpeľov.

V Čechách je však malých pivovarov oveľa viac. Prečo?

Každý vie, že Česi sú pivným národom. U nich je tá pivná kultúra viac vycibrená ako u nás, celý svet ich pozná ako „pivárov“. U nás sa kultúra pitia piva tiež pomaly zlepšuje, veď naše minipivovary pribúdajú pomaly, ale iste. V tomto období zatiaľ našťastie žiadny nezávislý malý pivovar nezanikol, aj keď konkurencia v podobe veľkých nadnárodných gigantov je naozaj silná. To bol jeden z dôvodov, prečo sa malé pivovary združili do Asociácie malých nezávislých pivovarov. Keď sme ju zakladali, bolo na Slovensku 7 minipivovarov a 4 z nich sa stali zároveň členmi. Teraz nás je v Asociácii 19 a celkovo cez 40. Chceme ukázať, že poctivé nezávislé slovenské pivo žije a prežije aj napriek tlaku a agresívnej obchodnej politike nadnárodných gigantov, ktoré u nás už skúpili takmer všetky priemyselné pivovary a mnohé z nich aj pozatvárali. V čisto slovenských rukách ostal len jediný priemyselný pivovar – Banskobystrický pivovar Urpiner a malé rodinné minipivovary. Založili sme v rámci Asociácie aj hnutie Pivobrana, práve na našu obranu.

Čo znamená Pivobrana?

Slovná hračka – Pivo a Obrana. Je to otvorené hnutie, ktoré chráni malé nezávislé slovenské pivovary, ktoré si zachovali svoju identitu voči nadnárodným gigantom. Všetci devätnásti členovia Asociácie sa rozhodli do Pivobrany vstúpiť a podporiť ju môže nezávisle naozaj každý z nás. Na stránke pivobrana.sk je prihláška, po jej vyplnení sa fanúšikovia poctivého piva stanú súčasťou boja za malé pivovary. Na webe i sociálnej sieti s „pivobrancami“ pravidelne komunikujeme rôzne aktuality, zaujímavosti a samozrejme akcie, ktoré pivovary usporadúvajú. Napríklad teraz v decembri bolo v Bratislave jedinečné podujatie, kde sa prezentovali čisto slovenské nezávislé pivovary.

Viac o téme: PivoRozhovorAsociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu