Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Postihnuté dievčatko (4) z Británie sa lieči v Piešťanoch: Liečba pomohla, rodičia sú nadšení

Ave sa darí omnoho lepšie Zobraziť galériu (5)
Ave sa darí omnoho lepšie (Zdroj: Facebook)

PIEŠŤANY - Dievčatko zo severovýchodného Anglicka od narodenia trpí závažným zdravotným postihnutím. Nedávno absolvovalo liečbu na Slovensku, vďaka ktorej sa cíti omnoho lepšie. Aj v našej malej krajine máme odborníkov, ktorí sú schopní dosahovať svetové výsledky.

Ava Robertsová pochádza z mestečka Chester-le-Street, kde žije s mamičkou Judith, otcom Markom a sestrou Molly.  čoskoro oslávi svoje piate narodeniny. Dôvodov na oslavu ešte donedávna príliš veľa nemala. Z dôvodu poškodenia mozgu spôsobeným hypoglykémiou trpí poruchou vývoja v oblasti reči a psychiky, ťažkou formou detskej mozgovej obrny a epileptickými záchvatmi. Dievčinka nedokáže sama sedieť ani hovoriť. V minulosti absolvovala intenzívnu a špeciálnu terapiu na Floride v USA, no vzhľadom na to, že bola príliš drahá a Ava by ich musela absolvovať viac, sa rodičia rozhodli, že ostanú v Európe. Ave vybavili liečebný pobyt na Slovensku, konkrétne v piešťanskom medicínskom centre Adeli.

Postihnuté dievčatko (4) z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Dokopy v tomto zariadení bola Ava už trikrát, posledný pobytu ukončila pred pár týždňami. Každý liečebný pobyt trval dva týždne, s malou pacientkou odborníci cvičili päť hodín denne, šesťkrát do týždňa. Smutné je, že britská štátna poisťovňa NHS hradí približne len dve hodiny fyzioterapie za mesiac. "To, čo by v Británii Ava absolvovala za rok, teda u nás absolvuje prakticky za týždeň. Išlo o procedúry ako fyzioterapia a ergoterapia, manuálna terapia, rašelinové zábaly, liečebné masáže, termo-kryokontrastná terapia aj špeciálna logopédia s oro-faciálnou masážou," uviedol pre Topky Matej Rimár z centra Adeli.

Postihnuté dievčatko (4) z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Postihnuté dievčatko (4) z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Slovák Štefan, ktorému fandil celý svet: Po operáciách bol ako nový človek, ale potom prišiel zlom

Dobrou správou je, že liečba v Piešťanoch Ave pomohla. Pri záverečnej lekárskej prehliadke lekár potvrdil, že zaznamenala celkové zlepšenie motorických schopností. Ava je taktiež oveľa sebavedomejšia pri státí s pomocou oporného bodu. "Je oveľa mobilnejšia a čulejšia ako kedysi. Aj svaly na nohách jej zosilneli a dokonca prvýkrát vyslovila slovíčko "mama"," povedala natešená Judith pre denník The Northern Echo.

Postihnuté dievčatko (4) z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Keďže ale nič nie je zadarmo, Robertsovci museli za liečenie zaplatiť. Podarilo sa im vyzbierať 4000 libier (5600 eur), ktoré stačili na pokrytie nákladov. Na Slovensko sa plánujú vrátiť budúci rok v marci. Veria, že vďaka prevratnej liečbe v centre Adeli ich dcérka raz dokáže sama sedieť aj hovoriť. Ich zatiaľ ostatná návšteva Slovenska ale neprebehla bez komplikácií. Najprv boli ich lety zrušené a tie náhradné meškali. Potom sa im stratila batožina, čo znamenalo, že okamžite museli pre Avu zabezpečiť náhradný zdravotnícky materiál. Na Slovensku potom pani Robertsová mala vážne problémy so zubami a musela podstúpiť urgentný dentálny zákrok.

Viac o téme: PiešťanyInvalidLiečbaAva roberts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu