Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovákov potešia knihy i spisovatelia: Bratislavu ovládne festival Dni slovenskej literatúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Literatúra je sloboda. Sloboda je literatúra. Literárne informačné centrum pozýva všetkých milovníkov kníh na jeseň do Bratislavy. Na festivale Dni slovenskej literatúry, ktorý sa bude konať od 8. - 11. októbra 2015 na rôznych miestach v bratislavskom centre mesta sa budete môcť stretnúť so svojimi obľúbenými slovenskými spisovateľmi.

Festival Dni slovenskej literatúry prináša priestor na stretnutia s autormi a vydavateľmi kvalitných kníh. Snaží sa upozorniť na umelecky najhodnotnejšie literárne diela súčasných autorov a predstaviť verejnosti to najlepšie, čo v poslednom čase vzniklo na Slovensku a v strednej Európe. Prinesie besedy, autorské čítania, inscenované pásma, výstavy, workshopy, tvorivé dielne pre deti i stretnutia s obľúbenými autormi v školách.

Tento rok je festival venovaný aj dielu a osobnosti Ruda Slobodu, ktorého 20. výročie úmrtia si pripomíname v týchto dňoch. V Starej tržnici sa uvedú ukážky z jeho hier či filmov a zaspomína sa na neho spolu s Dušanom Dušekom, Dušanom Hanákom a Jurajom Nvotom. Organizátori privítajú významných zahraničných hostí – príde Pál Závada z Maďarska, Petra Hůlová a Jan Němec z Česka, Magdalena Tulli z Poľska alebo Terezia Mora z Nemecka.

Bude sa hovoriť o hudobných textoch, slobode, feminizme i žánrovej literatúre. Prvýkrát sa na exkluzívnej besede budú môcť návstevníci stretnúť s tohtoročným laureátom ceny Anasoft Litera. Niekoľko podujatí venovaných vizuálnej a experimentálnej poézii bolo pripravených spolu s festivalmi BLAF a Biela noc.

Októbrové Dni slovenskej literatúry sú vyvrcholením dlhodobého projektu, v ktorom sa počas roka podporili aktivity ľudí a združení výrazne ovplyvňujúcich literárny život na Slovensku. Spolupracovalo sa pri množstve literárnych podujatí a iniciatív – či už to bol festival BraK, Pohoda a Vlna naživo alebo besedy organizované oz literarnyklub.sk, Mestskou knižnicou v Bratislave a Piešťanoch či Kníhkupectvom KK Bagala.

Na festivale Dni slovenskej literatúry, ktorý sa bude konať od 8. - 11. októbra 2015 na rôznych miestach v bratislavskom centre mesta (Galéria Medium, KC Dunaj, SNG, SCD – Hurbanové kasárne, Goetheho inštitút, Poľský inštitút, V-klub, Stará Tržnica) sa môžete stretnúť so svojimi obľúbenými slovenskými spisovateľmi (M. Kopcsay, D. Mitana, M.Kompaníková, P. Jaroš, Š.Chrappa, J.Štrasser a mnohými ďalšími). 

Viac o téme: FestivalBratislavaDni slovenskej literatúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu