Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chudobný William (28) spravil z ničoho zázrak: Jeho príbeh je obrovskou inšpiráciou!

William Kamkwamba Zobraziť galériu (3)
William Kamkwamba (Zdroj: profimedia.sk)

MALAWI - Africký tínedžer, ktorého rodičia si nemohli dovoliť, aby viac chodil do školy, sám postavil veterný mlyn zo starých harabúrd a priviedol tak elektrinu do ich dediny. Potom postavil ďalší, väčší, ktorý poháňal zavlažovacie čerpadlá. Všetko to zvládol vďaka knihám, ktoré si prečítal v knižnici. Jeho príbeh je dôkazom, že nie je dôležité, koľko peňazí máte na konte, ale koľko odvahy a viery v samého seba.

Podnikateľ predal úspešnú firmu: Potom urobil neskutočnú vec, zamestnanci odpadávali od šťastia

William Kamkwamba sa narodil v roku 1987 v africkom štáte Malawi v pomernej chudobnej rodine, ktorá sa živila poľnohospodárstvom. Jeho otec býval kedysi drsný bojovník, ale zmenil sa po objavený kresťanského Boha. Hladomor, ktorý dopadol na krajinu a obral jej obyvateľov aj o posledné financie, donútil Williama odísť zo školy. V zúfalej snahe neprísť o vzdelanie aspoň často navštevoval knižnicu, kde sa zamiloval do publikácií o elektronike.

Keď mal 14 rokov, rozhodol sa postaviť veterný mlyn, no jeho okolie, vrátane mamy, si o ňom myslelo, že sa zbláznil. S pomocou rámu zo starého bicykla, dynama a materiálov zhromaždených z miestneho vrakoviska však nakoniec všetkých presvedčil, že aj na prvý pohľad bizarný nápad môže fungovať. Provizórne zariadenie naozaj dokázalo vyrobiť dostatok elektriny na poháňanie spotrebičov v domácnosti.

Ako sa správa o jeho úspechu šírila medzi miestnymi obyvateľmi, prenikla aj do médií a z tínedžera sa stala najskôr lokálna a neskôr aj medzinárodná hviezda. V roku 2006 sa dostal príbeh o jeho schopnostiach (keďže mladík medzitým stihol postaviť ďalšie veterné mlyny) do novín Daily Times, všimli si ho vďaka tomu mnohí blogeri, ako aj riaditeľ konferencie TED, ktorý ho pozval v roku 2007 do Tanzánie ako hosťa.

Chudobný William (28) spravil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jeho prejav zaujal publikum a niekoľko ľudí z konferencie mu zafinancovalo stredoškolské vzdelanie. Stal sa študentom na africkej kresťanskej akadémii Biblie College v Lilongwe, po zisku štipendia pokračoval na africkej Leadership Academy a v roku 2014 absolvoval Dartmouth College v Hanoveri, New Hampshire.

O jeho živote vyšla aj autobiografická kniha s názvom "The Boy Who Harnessed the Wind", ktorá sa využíva na školách, ako študijná pomôcka. Dnes už 28-ročný muž stále pomáha svojej rodnej obci Wimbe prostredníctvom financovania výstavby troch tried základnej školy nainštalovania nových solárnych panelov. Vytvoril chlapčenské a dievčenské futbalové tímy a v neďalekej dedine podporil bioplynový projekt, ktorý ako alternatívny zdroj energie šetrí čas a energiu ženám zbierajúcim drevo na varenie.

Jeho veterný mlyn nevyzeral, ako zo škatuľky, ale fungoval. A to bolo hlavné.
Zobraziť galériu (3)
Jeho veterný mlyn nevyzeral, ako zo škatuľky, ale fungoval. A to bolo hlavné.  (Zdroj: profimedia.sk)

V Malawi chce taktiež vytvoriť inovačné centrum, kde môžu vysokoškolskí a stredoškolskí študenti pracovať spoločne na myšlienkach, ktoré pomáhajú riešiť problémy miestnych ľudí. Má v úmysle pokračovať v práci na obnoviteľných zdrojoch energie, ako sú vietor, slnko, bioplyn, aby pomohol ľuďom získať energiu potrebnú pre každodenné použitie.

Úspech Williama Kamkwambeho je dôkazom, že aj v nepriaznivých časoch sa netreba na seba pozerať ako na obeť systému. Vždy sa dá nájsť riešenie, ako posunúť svoj život ďalej bez ohľadu na to, čo hovorí skeptické okolie. Vďaka pozitívnemu postoju všetkým dokázal, že šťastiu najlepšie pomôže človek sám, keď si nedá vziať svoje sny.

 

Viac o téme: Veterný mlynúspechWilliam Kamkwamba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu