Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tri roky spal Poliak (62) v kartónovej škatuli: Potom prišiel policajt a zmenil mu život!

Johnovi Zobraziť galériu (3)
Johnovi (Zdroj: YouTube)

TAMPA - Tri roky bola jeho domovom kartónová škatuľa na zastávke v meste Tampa na Floride. No jedného dňa sa pri ňom objavil policajt a zmenil mu život. Teraz môže John pomýšľať na nový začiatok a najmä vlastné bývanie.

Šesťdesiatdvaročný John Helinski žil roky na ulici. Snažil sa dostať do útulku pre bezdomovcov, no keďže mu ukradli doklady o totožnosti, nebolo to možné. "Spával som pod lavičkami a nikto ma navidel. Dalo sa to prežiť," opísal svoju skúsenosť.

Tri roky spal Poliak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Pomocnú ruku mu chcel podať Charles Inman z krízového ambulantého centra DACCO, ktoré sa venuje liečbe závislých ľudí a starostlivosti o bezdomovcov. Bez dokladov to ale nešlo a tie sa zas nedali získať bez rodného certifikátu. Inman preto požiadal o pomoc miestneho policajta Dana McDonalda. Helinski sa podľa vlastných slov narodil v Poľsku, no má americké občianstvo, pretože jeho matka bola Američanka, ktorá bola v Poľsku v čase pôrodu len na návšteve. Dôstojník musel preto najprv získať konzulárny záznam o narodení v zahraničí. Okrem toho sa mu podarilo zistiť, mal vodičský preukaz a aj číslo sociálneho zabezpečenia.

Tri roky spal Poliak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Ako sa tak hrabal v prípade ďalej, prišiel na to, že Helinski mal otvorený bankový účet v miestnej pobočke. Bolo na ňom dosť peňazí na to, aby si muž mohol dovoliť kúpiť či prenajať byt. Momentálne si John hľadá trvalé bývanie, vraj mu postačí nejaký malý útulný apartmán.


Ďalší príbeh bezdomovca, ktorý mal šťastný koniec


"Zo začiatku to vyzeralo dosť beznádejne. Neboli sme si istí, ako sa tento príbeh skončí. Ak by sme zlyhali, znamenalo by to, že John sa musí vrátiť späť na ulicu, a to som ja ani pán Inman rozhodne nechceli. Našťastie to ale dobre dopadlo, sme šťastní, že John bude mať konečne strechu nad hlavou," povedal Inman televízii ABC News.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu