Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neuveriteľný príbeh miliardára (50): Nechceli ho v KFC, teraz vládne na Wall Street!

Jackov majetok činí 14 miliárd dolárov Zobraziť galériu (3)
Jackov majetok činí 14 miliárd dolárov (Zdroj: vulcanpost.com, business.com)

LONDÝN - Príbeh Číňana Jacka Ma pripomína splnený americký sen. Patrí medzi najbohatších ľudí sveta a vládne americkej burze. Ale nie vždy bolo všetko také ružové. Tomuto úspešnému podnikateľovi život kedysi hádzal poriadne polená pod nohy.

Päťdesiatročný Jack je dnes megaúspešným biznismenom a stojí na čele internetového gigantu, ktorý vládne čínskej online ekonomike. Kedysi mal ale veľké problémy zamestnať sa čo i len v obyčajnom fastfoode. Ale poďme pekne po poriadku.

Ma vyrastal v skromných pomeroch na východe Číny. V škole sa mu príliš nedarilo, dokonca prepadol z matematiky. Neskôr pracoval zadarmo ako sprievodca, len preto, aby si zdokonalil angličtinu. Potom ju vyučoval aj na škole. Boli časy, keď zarobil len dvadsať dolárov za mesiac. V roku 1990 bol na pracovnom pohovore v KFC, ale nakoniec ho nezobrali.

O päť rokov neskôr mal väčšie šťastie; ako prekladateľ sa dostal do Spojených štátov, konkrétne do Silicon Valley. Tu prvýkrát prišiel do styku s internetom, ktorý ho absolútne uchvátil a rozhodol sa, že na počítačovom svete založí svoju budúcnosť. Ako jeden z prvých ľudí v Číne sa naučil, ako sa vytvárajú webové stránky. Postupne ich začal tvoriť pre firmy, najmä stavebné.

Neuveriteľný príbeh miliardára (50):
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vulcanpost.com, business.com)

A potom sa to stalo. V roku 1999, na prahu internetového boomu, založil Ma spolu so skupinou 17 priateľov vo svojom jednoizbovom byte spoločnosť Alibaba. Odvtedy už všetko išlo rýchlym tempom. Firma sa rozrastala a jej akcie neustále stúpali. Keď pred pár dňami vstúpila na newyorskú burzu, hlavný balík akcií sa predal sa za neuveriteľných 22 miliárd dolárov. Ide o jeden z najúspešnejších vstupov v histórii. Jack sa tak razom dostal na zoznam najbohatších ľudí sveta a jeho firma sa po dni na Wall Street stala rovnako hodnotnou ako Facebook. Jej celková hodnota sa odhaduje na 230 miliárd dolárov. Alibaba je čínskou verziu obchodnej webstránky eBay, objem jej obratu prevyšuje objem Amazonu a Ebay dohromady.

Neuveriteľný príbeh miliardára (50):
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vulcanpost.com, business.com)

Zaujímavosťou je, koho uvádza tento sympatický päťdesiatnik ako svoj najväčší vzor. Je ním Forrest Gump. Film, ktorý získal niekoľko Oscarov, vraj pozeral vždy, keď bol na dne, aby si zlepšil náladu. "Je to moj hrdinský vzor, pretože dokázal zvíťaziť nad nešťastím, ktoré ho v živote postretlo. Vždy, keď som bol frustrovaný, tak som si ho pozrel," povedal v rozhovore pre televíziu CBNC. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu