Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ples v opere pomohol predčasne narodeným deťom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: healthtap.com)

KOŠICE – Honosný Ples v opere mal aj charitatívny rozmer a potešujúce je to, že výťažok z neho pomôže predčasne narodeným bábätkám. Občianske združenie Malíček kúpilo moderné prístroje na podporu dýchania, liečbu žltačky či na ventilačnú podporu novorodencov v celkovej hodnote 39 871 eur. Prístroje dostala Klinika neonatológie LF UPJŠ v Košiciach a Fakultná nemocnica J.A. Reimana.

Starostlivosť o predčasne narodené deti si vyžaduje špeciálnu prístrojovú techniku, a to najmä v súvislosti so  závažnými poruchami dýchania, okysličovania krvi, ťažké poruchy trávenia a mnohými ďalšími závažnými ochoreniami a komplikovanými stavmi. Nároky na starostlivosť stúpajú najmä v súvislosti s počtom predčasne narodených detí. „Na východe Slovenska sme zaznamenali do roku 2010 nárast predčasne narodených detí, a to až o 30%. Situácia sa však postupne stabilizuje. V Košickom kraji sa rodí celoslovensky najviac predčasne narodených novorodencov, je to do 12% zo všetkých pôrodov. Na našej Klinike ročne hospitalizuje približne 120 novorodencov pod 1500 g , z toho asi 50 je s hmotnosťou pod 1000 g,“  uviedol prednosta kliniky Peter Krcho. 

Klinika neonatológie v Košiciach pomáha nielen tzv. nezrelým novorodencom, ale aj donoseným a náhle ohrozeným novorodencom. Práve u nich indikuje z celého Slovenska najvyššie percento celotelovej hypotermie, ako jedinú najúčinnejšiu terapuetickú možnosť záchrany poškodenia mozgu.

Na klinike pomohli aj malej Ele, ktorá sa narodila v 36. týždni a vážila 2 kila. Teraz je to zdravé, bacuľaté, krásne, 14-mesačné dieťa. „Je v absolútnom poriadku, je veselá a robí nám nesmiernu radosť," hovoria rodičia Alena a Gabriel Rondošovci. Ich dcérka ihneď po pôrode musela byť 72 hodín v chladiacom inkubátore, keďže nemala vyvinuté pľúca. Napriek ťažšiemu štartu do života už úplne dohnala svojich vrstovníkov.

Dobrou správou tiež je, že nielen na východe, v Prešovskom a v Košickom kraji,  ale aj celkovo na Slovensku došlo od roku 2003 k poklesu špecifickej úmrtnosti novorodencov s pôrodnou váhou pod 1000g.  A to z 389 % (r. 2003) na 262 % (r. 2012).  V hmotnostnej skupine 1000 až 1499g  dokonca z 92,95 % (r.2003) na 40,87 %  (r. 2012). Prepočty sa realizujú v pomere na 1000 živonarodených detí s touto hmotnosťou. Tieto čísla sú jednoznačným dôkazom, že predčasne narodených detí sa darí zachraňovať stále viac. Pod pozitívne výsledky sa podpisuje najmä zlepšovanie pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti v spojení so zvyšujúcou sa dostupnosťou moderných technológií. 

Šanca na prežitie novorodenca sa vo všeobecnosti zvyšuje aj so stúpajúcimi týždňami tehotnosti. Kým v 24. týždni tehotnosti, teda na hranici životaschopnosti mimo tela mamičky, prežíva asi tretina detí, v 25. týždni je šanca detí na prežitie viac ako 60%.  U detí narodených v 28. týždni tehotnosti je šanca dieťatka na prežitie 82 až 91%. 

Deti s pôrodnou hmotnosťou pod 2500g predstavujú cca 8,6 % zo všetkých živonarodených detí, teda 4700 detí ročne. Zlepšovaním pôrodníckej aj novorodeneckej starostlivosti vzrastá podiel živonarodených a prežívajúcich najmenších detí. Tieto deti v minulosti prežívali len ojedinele alebo vôbec nie. Za obdobie desiatich rokov sa ich počet zvýšil takmer o 33%, dnes tvoria 1,0 – 1,3 % zo všetkých detí narodených na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu