Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Horskí vodcovia vezmú deti z detského domova na Lomnický štít

Observatórium Skalnaté pleso
Observatórium Skalnaté pleso

VYSOKÉ TATRY - Desiatka skúsených horských vodcov sa rozhodla ukázať najmenšie veľhory sveta deťom z detských domovov. Na Deň detí 1. júna pre nich pripravili výstup na druhý najvyšší štít Vysokých Tatier, známy Lomničák.

„Nad touto akciou som premýšľal už dlhšie, chceme sa o zážitky z hôr podeliť s deťmi, ktorým chýba to najdôležitejšie, rodičia. Oslovil som ďalších horských vodcov z kancelárie Mountain Pro Guiding, ktorí boli mojím nápadom nadšení. Uvedomujeme si, že máme nádherné povolanie a nie každý sa môže dostať tam, kam bežne chodievame my,“ priblížil myšlienku akcie známy horský vodca Miki Knižka.

Je to vôbec prvá akcia, kedy sa stretnú horskí vodcovia s najmenšími z detských domovov a spoločne zvládnu Lomnický štít v nadmorskej výške viac ako 2600 metrov. „O deti sa netreba báť. Bezpečnosť je pre nás prvoradá, všetci horskí vodcovia sú školení na to, aby odhadli schopnosti svojich klientov. Lomnický štít sme zvolili práve preto, že by ho mohli deti bez problémov zvládnuť. V prípade, že sa unavia, zvezie ich naspäť lanovka,“ ubezpečil Knižka.

Samotný výstup trvá približne päť hodín, celé podujatie začne o 8. hodine ráno v Tatranskej Lomnici pri lanovke. „Je to akcia, ktorá sa uskutoční prvý raz v histórii Tatier a detí z detských domovov niečo podobné prežijú prvýkrát v živote. Pevne verím, že sa z toho stane tradícia, a že každý rok priblížime Vysoké Tatry deťom z ďalších detských domovov po celom Slovensku,“ konštatoval Knižka.

Tento výstup je podľa neho dobrou mentálnou prípravou pre deti, ktoré vo svojom živote prekonávajú rôzne prekážky. „Chceme im ukázať, že prekonávanie prekážok má zmysel a posúva človeka ďalej,“ uzavrel.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu