Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dievčatko si po narodení prešlo peklom: Lekári mu zachránili život a dnes sa už smeje!

Riley s rodičmi Zobraziť galériu (2)
Riley s rodičmi (Zdroj: Foto: nydailynews.com)

RICHMONDE - Dvojročnej Riley Nolanovej lekári diagnostikovali biliárnu atréziu. Ide o vzácne ochorenie pečene. Postihlo jej žlčovody, keď mala päť týždňov. Aby dievčatku lekári zachránili život, museli mu transplantovať pečeň. Po obrovských problémoch sa teraz, našťastie, spoločne s milujúcimi rodičmi teší zo života. Je až neuveriteľné, ale za svoj krátky život dieťatko absolvovalo 21 operácií, v nemocnici strávilo viac ako 200 dní.

Rodičia malého anjelika Tommy (36) a Stacey (36) Nolanovci  sú „opatrne“ optimistickí, to najhoršie je za nimi. Riley sa narodila 29. marca 2012 v Richmonde. Do svojich dvoch rôčkov strávila v nemocnici viac ako 200 dní a prešla až tromi stovkami krvných testov. Brala už 24 druhov liekov.

Dieťatku diagnostikovali biliárnu atréziu, čo je život ohrozujúci stav pečene, keď mala iba päť týždňov. Ako polročnej jej šikovní lekári pečeň transplantovali. Našťastie, všetko dobre dopadlo a teraz je z bábätka aktívne a zdravé batoliatko, ktoré miluje tanec a hudbu Mickey Mousa.

"Ak ju uvidíte, nebudete vedieť, že prešla tým všetkým," povedal jej otec pre denník Daily News a dodal: „Dúfali sme, že sa dostaneme práve do tohto bodu, že všetko dopadne dobre.“

Dievčatko si po narodení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: nydailynews.com)
 
Keď sa narodila, jej prvá krvná skúška  ukázala, že má vysokú hladiny bilirubínu. Ide o oranžové až žlté farbivo, ktoré prechádza cez pečeň. Jeho nahromadenie môže spôsobiť žltačku, čo je u novorodencov bežný stav a spôsobuje, že pokožka a očné bielka ožltnú. Hladiny bilirubínu u Riley sa však zvyšovali a jej pediater Vincent Broillet sa začal obávať, že niečo nie je v poriadku.

Vysvetlil, že vysoká hladina bilirubínu môže spôsobiť celý rad ochorení a najhoršia je život ohrozujúca žlčová atrézia. Toto zriedkavé ochorenie pečene sa prejavuje zablokovaním  tekutiny – žlče, ktorá podporuje trávenie na ceste z pečene do žlčníka. Žlč je tak v „pasci“ a spôsobuje poškodenie, ak sa nelieči, môže to dôjsť až k zlyhaniu pečene.  

Početné operácie a komplikácie

Keď malo dievčatko len päť týždňov, skúsení chirurgovia jej operovali žlčovody, pričom použili kúsky jej čreva. Neskôr bola potrebná aj transplantácia pečene. Dieťatko utrpelo vážne komplikácie, vrátane troch prípadov cholangoitídy, teda zápal žlčových ciest.

Správy o zdravotnom stave dcérenky boli pre milujúcich rodičov zdrvujúce. "Nikdy sme sa necítil viac beznádejne, ako vtedy,“ spomína Stacey, mama dieťatka.   

Riley transplantovali pečeň v auguste 2012. Darcom bol 35-ročný hudobník, ktorý zomrel na aneuryzmu. Pomohol zachrániť dva životy. Pečeň sa môžu regenerovať, takže Riley bola schopná nový orgán prijať. Porastie spolu s ňou. Kúsok, ktorý voperovali bol však pre ňu príliš veľký, preto museli lekári nechať ranu otvorenú.

To však nebol koniec problémov. Drobčekovi sa tri dni po operácii vyvinula krvná zrazenina a o týždeň ďalšia. Museli operovať znova. Potom zlyhali pľúca.   

Nešťastní rodičia sa do nemocnice presťahovali. Mama spala s dcérkou v malej miestnosti. Otcove kroky po práci smerovali rovno do nemocnice, prespával na gauči v čakárni. Dievčatko bolo väčšinou napojené na rúrky, prostredníctvom ktorých dýchalo a prijímalo potravu.
 

Všetko dobre dopadlo

Čoskoro, po druhých narodeninách, konečne Riley odstránili katéter a začala papať bez rúrky.

Veselé dievčatko sa teraz snaží dohnať čas, ktorý strávila v nemocniciach. Spoločne s milujúcimi rodičmi už robí všetko ako detičky v jej veku. Smeje sa, hrá sa a nepochybne vystrája a šantí. Jej rodičia povedali, že sa dievčatko krásne učí samo papať, a dokonca sa prestalo báť vody.

Jediným problémom, ktorý teraz riešia, je spánok. Dcérenka sa budí každé tri hodiny a aj malý hluk ju prebudí. "Najdlhšie spala v novembri 2012, a to celých šesť hodín,“ povedal otec Tommy.

Cez všetky svoje útrapy sú teraz milujúci rodičia so svojím dievčatkom šťastní, majú normálny život a dlhé roky pred sebou.

 
 
 
 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu