Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci prišli na to, čo ľudí robí najšťastnejšími: A nie je to to, čo si myslíte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

NEW YORK - Každého človeka robí šťastným niečo iné. Niektorým z nás imponujú materiálne statky, iní uprednostňujú skôr duchovné záležitosti. Odborníci teraz prišli so zistením, že starostlivosť o druhých je to, čo ľudí uspokojuje najviac.

Americký moderátor Jacob Soboroff si nedávno kládol otázku, čo ľuďom skutočne robí radosť. Oslovil mužov, ktorí boli práve prepustení z nápravného zariadenia, na čo sa za mrežami tešili najviac. Ich odpoveď bola väčšinou rovnaká - byť so svojimi blízkymi, s ľuďmi, ktorých majú najradšej. "Spojenie s inými ľuďmi, tak odpovedali mnohí z nich," povedal Jacob.

Aby sa ale mohol oprieť aj o nejaký vedecký dôkaz, oslovil neuroekonóma a experta na mozgové procesy Paula Zaka, ktorý študoval vzťah medzi šťastím a empatiou. Pozrel sa na chemické reakcie v našom tele, ktoré vedú k pocitu šťastia.

Dvojica urobila zaujímavý pokus. Soboroff si pozrel video o otcovi, ktorý odmieta opustiť svojho syna umierajúceho na rakovinu. Zak v jeho tele zmeral zvýšenú hladinu oxytocínu, ktorému sa hovorí aj hormón lásky alebo morálky. Potvrdil tak, že starostlivosť o druhých aktívne zvyšuje naše vlastné osobné šťastie.

Paul vykonal experiment na ďalších sto dobrovoľníkoch, u ktorých skúmal, ako sa bude správať oxytocín v ich tele počas používania sociálnych sietí. Zaznamenal u nich rovnaký výsledok ako u Jacoba. Tweetovanie s priateľmi alebo sledovanie ich aktivity na Facebooku spôsobilo, že hladina hormónu prudko stúpla. To znamená, že dokonca už i len pomyslenie na našich blízkych nás robí šťastnejšími.

"Ak je niekto totálny sebec a chce maximalizovať svoje šťastie, odporúčam mu, aby sa stal dobrovoľníkom a pomáhal iným," poznamenal Zak pre portál Huffington Post.

Osloboďte sa od negatívnych pocitov a buďte šťastní! Prečítajte si na Vyšetrení o inšpiratívnom príbehu, ktorý vás donúti popremýšľať nad sebou a svojim novým ja. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu