Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rumun Victor (30) šiel do Británie hľadať prácu: Stal sa televíznou hviezdou!

Victor Spirescu
Victor Spirescu (Zdroj: www.thetimes.co.uk)

LONDÝN - Britské médiá bili na poplach pred tohtoročným 1. januárom, keď mal do krajiny začať prúdiť očakávaný príliv rumunských a bulharských prisťahovalcov. Avšak súdiac podľa informácií v miestnych médiách z posledného týždňa sa podarilo nájsť len jedného jediného, napísala dnes agentúra AFP.

Vďaka tomu sa Victor Spirescu, tridsaťročný Rumun, stal neočakávanou hviezdou po tom, čo priletel na letisko v Lutone severne od Londýna v deň, keď padli obmedzenia pracovného trhu EÚ pre jeho krajinu a Bulharsko. Stal sa tvárou nových imigrantov. Objavil sa v niekoľkých britských novinách - vrátane dvojstránkového príbehu, ktorý zverejnil The Times - a vystúpil v televíznej stanici Sky News.

Denník Daily Telegraph dokonca odcestoval do Rumunska, aby vydal interview s jeho devätnásťročnou snúbenicou Catalinou Curceanovou v tom, čo spravodajca denníka opísal ako schátraný dom pri dedine Pelišor v Transylvánii.

Pri prílete lietadla z Rumunska 1. januára 2014 sa na letisku v Lutone zhromaždil húf novinárov, ktorí dúfali, že získajú správu o hordách prisťahovalcov mieriacich do krajiny, aby si našli prácu a možno aj zneužili miestny sociálny systém.

Mediálna panika okolo nového prílivu migrantov a strach z "príspevkovej turistiky" viedla v decembri britskú vládu k prijatiu viacerých opatrení vrátane obmedzenia prístupu nových migrantov v rámci EÚ k britským dávkam v nezamestnanosti.

Ale zo 140 cestujúcich na palube lietadla, ktoré do Londýna priletelo z centrálnej časti Rumunska, väčšina už v Británii pracuje a vracala sa späť z vianočnej dovolenky. Spirescu bol jediná výnimka; vydal sa do Británie, aby zarobil dosť peňazí a mohol s nastávajúcou manželkou dokončiť renováciu ich domu.

Uvítali ho televízne kamery a dvaja členovia parlamentu, ktorí vraj chceli na vlastné oči vidieť prvý deň neobmedzenej migrácie do Británie. Mediálna pozornosť potom pokračovala celý týždeň. A aj keď Spirescu vyzeral dosť uvoľnene, keď sa objavil v nedeľu v živej diskusii o imigrácii na Sky News, pripustil, že je to všetko trochu čudné.

"Keď idem do supermarketu, ľudia sa na mňa pozerajú. Stretnem malé dievčatko a ona ťahá mamku za kabát: 'Hej, to je ten pán z televízie'," povedal. Ale všetci sú vraj k nemu veľmi priateľskí. Počas prvého dňa po prílete si Spirescu našiel prácu umývača áut v supermarkete v Biggleswade západne od Cambridge, ale dúfa, že sa mu časom podarí nájsť si výnosnejšie zamestnanie v niektorej stavebnej firme. 

Konzervatívny premiér David Cameron odmietol povedať, koľko nových migrantov jeho vláda očakáva. Predchádzajúca labouristická vláda podhodnotila takmer o milión počet Poliakov, ktorí do krajiny prišli za prácou po tom, čo Poľsko v roku 2004 vstúpilo do EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu