Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrdinský pes: Zachránil svojho slepého pána, ktorý spadol na koľajnice

Pes hrdina
Pes hrdina (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Slepý Američan Cecil Williams pocítil nevoľnosť na nástupišti metra v newyorskom Harleme a hoci sa vodiaci pes Orlando pokúšal zvrátiť jeho pád, obaja sa ocitli medzi koľajnicami a nevyhli prichádzajúcemu vlaku. Akoby zázrakom prežili.

Pri utorkovom incidente Williams (61) a čierny labrador unikli vážnym zraneniam. Nevidiaci muž išiel k zubárovi, keď mu prišlo zle. Pes sa ho snažil udržať pri vedomí. Svedkovia uviedli, že Orlando začal zúfalo štekať a skočil na koľajnice za svojím pánom, kde sa ho pokúšal prebrať. Pes Williamsa "bozkával" ňufákom, aby sa začal hýbať, povedal očitý svedok Matthew Martin pre New York Post.

Ľudia na nástupišti privolali pomoc a rušňovodič stihol zmierniť rýchlosť, keď slepec v bezvedomí a pes ležali medzi koľajnicami. "Pes mi zachránil život," povedal Williams. Pamätal si len, že keď sa prebral, hovorili mu, že musí pokojne ležať. Podľa agentúry DPA oboch prešli dva vozne, kým vlak zastal.

Záchranári Williamsa položili na nosidlá a odniesli z metra, ešte sa uistili, že pes neutrpel vážne zranenia. "Cítim sa úžasne," povedal zachránený muž, ktorého previezli do nemocnice. Podľa jeho slov to bola božia vôľa, neprišiel ešte jeho čas a malo to svoj dôvod, že zostal žiť. Utrpel ľahšie zranenie hlavy, nevedel presne, prečo omdlel. Užíva však inzulín i iné lieky.

Orlando, ktorý má podľa svojho pána rozvážnu ale miernu povahu, si našiel v nemocnici nových priateľov. Odmeňujú ho osobitnou starostlivosťou, dostáva sa mu veľa pozornosti a často ho "škrabkajú za ušami".

Nevidiaci muž prezradil, že pre jeho každodenný život je Orlando nenahraditeľný. Oslepol v roku 1995 a Orlando sa stal jeho druhým vodiacim psom. Labrador bude mať 5. januára 11 rokov a čoskoro pôjde ako vodiaci pes do dôchodku.

Williamsovo zdravotné poistenie však nepokrýva náklady na psa, ktorý nevykonáva činnosť potrebnú pre slepého človeka, preto mu bude musieť pohľadať nový domov. Newyorčan však povedal, že ak by mal peniaze, Orlanda by si určite nechal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu