Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vyhneme sa prípadnému asteroidu: Najväčší európsky teleskop v Tatrách tomu zabráni!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: rhysy.net)

VYSOKÉ TATRY - Už sa nemusíme obávať katastrofickej vízie, že do nás narazí vesmírne teleso. Observatórium na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách bude totiž od budúceho roka prevádzkovať najväčší európsky teleskop na pozorovanie asteroidov. Pomôže to vyhnúť sa prípadnému stretu s vesmírnym telesom.

„Citlivými kamerami bude teleskop mapovať pohyb asteroidov v jednotlivých časových úsekoch, na základe čoho bude možné predpovedať dráhu ich letu,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Ako uvádzajú novinky.cz, ľudstvo má schopnosť i vedomosť na to, aby dokázalo odkloniť asteroid akejkoľvek veľkosti. Dôležité je ale to, aby bolo prípadné ničivé vesmírne teleso čím skôr odhalené. A práve na toto včasné odhalenie má slúžiť nový teleskop. Ten v observatóriu na Skalnatom plese vyrobila nemecká firma. Zrkadlo má priemer 1,3 metra.

V observatóriu prevádzkujú aj jedinečný prístroj na meranie magnetických a rýchlostných polí v slnečnej koróne. Jeho hodnota je 625 tisíc eur.  

„Zisťujeme, ako môže časť prichádzajúcej erupcie poškodiť magnetické pole Zeme, čo má potom vplyv na GPS signál. Z výsledkov našich meraní čerpajú informácie letecké spoločnosti i veľké firmy zabezpečujúce technologický servis,“ povedal riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Aleš Kučera.

Observatórium na Skalnatom plese založil český astronóm a klimatológ Antonín Bečvář v roku 1943. Bol aj jeho prvým riaditeľom. Observatórium sa nachádza v nadmorskej výške 1786 metrov. Priemerná ročná teplota tu dosahuje 3,7 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu