Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Robo (26) zastupuje Slovensko v súťaži roka: Toto je jeho boj o let do vesmíru!

Robo hrdo pózuje vo vesmírnom stredisku Zobraziť galériu (11)
Robo hrdo pózuje vo vesmírnom stredisku (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Mladík z Bratislavy sa možno zapíše do histórie Slovenska ako druhý muž, ktorý letel do vesmíru. Pokúša sa o to v medzinárodnej súťaži, ktorá spomedzi stovky uchádzačov vyberie tých najlepších a pošle ich na nezabudnuteľnú cestu za hranice Zeme.

Meno Róbert Vokál teraz ešte veľa ľudí nepozná, no budúci rok sa možno bude skloňovať omnoho častejšie. Momentálne sa totiž pokúša splniť si svoj najväčší sen, ktorým je letieť do vesmíru.

Stať sa tak môže prostredníctvom súťaže AXE Apollo Space Camp, do ktorej sa dostal ako jediný Slovák. V rámci nej musel zodpovedať aj na tieto otázky:

Robo (26) zastupuje Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook)

Minulú nedeľu odletel na Floridu, kde bude v konkurencii vyše sto súťažiacich bojovať o jednu z 23 miesteniek do vesmíru.

Spolu s najstarším účastníkom, Belgičanom Rafaelom (69)
Zobraziť galériu (11)
Spolu s najstarším účastníkom, Belgičanom Rafaelom (69)  (Zdroj: Facebook)

A takto Robo spáva (jeho posteľ je tá  uprataná dolu napravo)
Zobraziť galériu (11)
A takto Robo spáva (jeho posteľ je tá uprataná dolu napravo)  (Zdroj: Facebook)

Aj relaxovať občas treba
Zobraziť galériu (11)
Aj relaxovať občas treba  (Zdroj: Facebook)

Ešte predtým však musí absolvovať tri náročné misie, v ktorých musí preukázať svoje fyzické aj psychické schopnosti. Konkrétne pôjde o pilotovanie stíhačky SIAI Marchetti SF260, na ktorom bude robiť akrobatické prvky a obraty, parabolický let, počas ktorého zažije beztiažový stav a centrifugu, ktorá simuluje extrémne preťaženie, akému sú vystavení astronauti počas pristávania.

Na tomto si nezalieta len tak hocikto
Zobraziť galériu (11)
Na tomto si nezalieta len tak hocikto  (Zdroj: Facebook)

Mnohým z nás sa robí nevoľno už len pri pomyslení na takéto disciplíny, Róbert sa však na ne teší. "Nebojím sa toho. Najťažšia pre mňa bude asi centrifuga. Neviem odhadnúť, čo to so mnou urobí," povedal.

 

Zdatnosť a pripravenosť jednotlivých adeptov posúdi Výbor kozmických expertov na čele s Buzzom Aldrinom, pilotom vesmírnej lode Apollo 11, ktorá ako prvá úspešne pristála na Mesiaci. Vokál na svoju vytúženú vesmírnu misiu trénuje už dlhé roky; absolvoval už rozličné letecké simulátory a iné adrenalínové kúsky. Pred odchodom na Floridu sa pripravoval v Stredoeurópskom Space Campe na maďarskom Szigete. Tam všetci uchádzači museli prejsť prísnymi lekárskymi testami, potom nasledovala skúška z teoretických vedomostí vrátane napísania eseje a nakoniec fyzický test. "Slalomovali sme na blate, preliezali, skladali, točili, podliezali, preskakovali a nakoniec sa špinaví umyli šampónom," poznamenalo s úsmevom slovenské želiezko v ohni.

Či Róbert svoj sen dotiahne až do konca, by sa mal dozvedieť už tento mesiac. Držíme mu palce!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu