Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dieťatku dávali len 10-percentnú šancu na prežitie: Je z neho krásny a veselý chlapček!

Jack Simons s rodičmi Zobraziť galériu (5)
Jack Simons s rodičmi (Zdroj: Foto: Daily Mail)

VEĽKÁ BRITÁNIA - Dieťatku dávali len 10-percentnú šancu na prežitie. Narodilo sa totiž skôr o 14 týždňov a vážilo len neuveriteľných 700 gramov. Po roku statočného boja, odbornej práce lekárov i sestier a premodlených dní ustráchaných rodičov sa teraz teší zdraviu a veselo si užíva bezstarostné detstvo.

Rodičom sa zrútil doslova celý svet, keď sa ich dieťatko narodilo o 14 týždňov skôr s tým, že mu lekári dávali len 10-percentnú šancu na prežitie. Synček Brooke a Shauna Simonsových, maličký Jack, sa narodil v 24. týždni a vážil iba 700 gramov. Rodičia boli po narodení bábätka nešťastní, pretože kompetentní tvrdili, že bude pravdepodobne trpieť dlhodobými zdravotnými komplikáciami. No prešiel najťažší rok v jeho živote a teraz je Jack šťastné, zdravučké dieťatko.

Jack Simons
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Matka prežívala úplne normálne tehotenstvo. V 24. týždni začala však pociťovať bolesti v chrbte, a tak šla za lekárom. Po vyšetrení jej oznámil, že je otvorená na tri centimetre. Previezli ju do nemocnice, kde jej pichli dve injekcie steroidov, ktoré mali zabezpečiť, aby dieťatko mohlo používať svoje pľúcka tak skoro. „Bábätko sa pýtalo na svet, no ja som nebola pripravená, pretože ešte nebol čas. Bola to najťažšia vec, čo som kedy urobila,“ povedala po pôrode Jackova matka.

„Veľmi sme sa s manželom báli, pociťovali sme veľký strach,“ spomína Simonsová a ďalej opisuje priebeh pôrodu: „Po štyroch dňoch úsilia, aby dieťatko ostalo vnútri, sa narodilo. Nikto nám nevedel povedať, čo sa v skutočnosti deje. Jacka po narodení hneď zobrali a stabilizovali. Podarilo sa nám pozrieť na neho cez slzy a zlomené srdcia, no nesmeli sme ho držať.“

Rodičia preplakali a premodlili sa pri inkubátore svojho synčeka celé dni a noci. Po takmer piatich týždňoch chlapčiatko zosilnelo a až potom ho mohli rodičia prvýkrát zobrať do náručia. "Bol to najdokonalejší okamih môjho života. Vážil necelé kilo a bol veľmi maličký,“ opisovala matka. Šťastní rodičia svoje bábätko pestovali a prikladali si ho na telo. Je to vhodná starostlivosť pre predčasne narodené deti, pretože im to pomáha regulovať telesnú teplotu a rovnako to pomáha v boji proti infekciám.

Jack Simons
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Lekári a zdravotné sestry sa starali o malého Jacka nepretržite. Urobili mu množstvo ultrazvukov, röntgenov, 10 krvných transfúzií a podali mu mnoho antibiotík. „Prvé štyri mesiace jeho života boli plné vzostupov a pádov. Ak Jack mal dobrý deň, my sme ho mali tiež. Keď mu bolo zle, nám bolo ešte horšie,“ opisujú rodičia.

Brooke a Shaun prekonali azda najhoršie obdobie svojho života, no v súčasnosti je ich synček Jack krásny chlapček. Je šťastné, usmievavé, neposedné dieťatko. Simonsovci rozbehli v Anglicku charitatívnu zbierku. Výťažok poputuje do nemocníc, kde sa starajú práve o predčasne narodené deti.

Teraz už šťastní rodičia zverejnili svoj príbeh na stránkach Daily Mail, aby povzbudili ostatných, ktorých bábätko má podobný osud: „Musíte myslieť pozitívne. Existuje toľko úžasných lekárov, zdravotných sestier a neuveriteľných liekov, ktoré pomáhajú predčasne narodeným detičkám. Stále existuje nádej," svorne hovoria šťastní rodičia malého Jacka.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu