Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Paťko (2) začal byť odrazu často chorý: Po genetickom vyšetrení prišla ťažká správa

Paťkov zdravotný stav sa nečakane zmenil Zobraziť galériu (4)
Paťkov zdravotný stav sa nečakane zmenil (Zdroj: Aneta Bálintová)

PADAROVCE - Paťko je usmievavý chlapček, ktorý sa narodil ako zdravý, čomu najprv bez podozrenia verili lekári aj celá rodina. O pár mesiacov však prišla rana, ktorú nikto nečakal a ktorá všetkých totálne zlomila.

„Pôrod prebehol bez komplikácií, lekári povedali, že je zdravý a celá rodina sa z bábätka tešila. Paťko si v prvých mesiacoch pekne držal hlavičku, priberal, ale keď mal šesť mesiacov, prestal priberať, prepadával v sede, neprevracal sa, na nôžky a na ručičky sa nevzoprel. Vedeli sme, že niečo nie je v poriadku,“ spomína na začiatok Paťkovej zdravotnej krízy mama.

FOTO Paťko (2) začal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Aneta Bálintová)

Lekárka mame povedala, že Paťko je len trošku lenivý, že každé dieťa je iné, ale prešli dva mesiace a nič sa nezmenilo. „V tých mesiacoch bol často chorý, každý týždeň mal vysoké horúčky a zápal. Keď mal Paťko osem mesiacov, doktorka nás poslala k neurologičke a začal sa kolotoč vyšetrení – najskôr v Rimavskej Sobote, potom ďalšie vyšetrenia v Banskej Bystrici,“ spomína pani Bálintová.

FOTO Paťko (2) začal
Zobraziť galériu (4)

Desivá diagnóza

Niekoľko týždňov po oslave Paťkových narodenín prišli výsledky z genetiky, na ktoré lekári čakali. „Bolo to 14. augusta 2014, na ten deň nikdy nezabudnem – vtedy sme sa dozvedeli, akou zákernou chorobou trpí Paťko. Povedali nám, že má spinálnu svalovú atrofiu prvého typu. Nikdy predtým som o tejto chorobe nepočula. Keď mi doktorka začala vysvetľovať, čo so sebou diagnóza prináša, čo môžem časom čakať, nechcela som tomu veriť,“ hovorí mladá mama.

FOTO Paťko (2) začal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Aneta Bálintová)

Spinálna atrofia je dodnes neliečiteľná, postihuje nielen svaly, ale aj vnútorné životne dôležité orgány ako srdce či pľúca. „Doma sme začali cvičiť aj Vojtovu metódu, ale v sede naďalej prepadáva, neudrží sa, neotáča sa. Veľa sa mu venujem, ako aj jeho starší brat, ktorý ho má veľmi rád,“ vysvetľuje Paťkova mama. Pre chlapčeka robí rodina všetko, čo je v jej silách a nevzdávajú sa. „Veľmi radi by sme chceli absolvovať rehabilitácie v ADELI Medical Center. Ale tieto rehabilitačné pobyty a liečby sú pre nás náročné. Bez cudzej pomoci je takmer nemožné dostať sa cez toto naše zlé obdobie. Chceli by sme poprosiť o pomoc a naďalej chceme veriť, že sa nám to podarí,“ dúfa pani Bálintová, pre ktorú je pomoc zvonka veľkou nádejou.

Paťkovi môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Anita Bálintová

Číslo účtu: 5067887032/0900 

Telefónny kontakt: 0919 436 685

Email: Aneta.balintova24@gmail

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

 

Viac o téme: Aneta Bálintová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu