Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Alex (7) sa narodil ako zdravé dieťa, po pár mesiacoch prišla zdrvujúca správa!

Alex je na prvý pohľad zdravý Zobraziť galériu (3)
Alex je na prvý pohľad zdravý (Zdroj: Jana Zajacová)

HVOZDNICA – Keby videli svojho syna stáť na vlastných nohách, boli by radosťou bez seba. Bohužiaľ, od splnenia sna ich delí ešte mnoho prekážok a rodičia sa obávajú, či z chlapca jedného dňa vyrastie samostatný mladý muž. Navyše, nedávno Alexandrovi lekári potvrdili ďalšiu diagnózu.

Alex Zajac sa pred siedmimi rokmi narodil ako každé iné zdravé dieťa. Siedmy mesiac po pôrode sa však idyla zmenila a rodičia sa museli vyrovnať so smutnou správou – lekári rodičom oznámili, že chlapec má detskú mozgovú obrnu, navyše teraz chlapcovi diagnostikovali aj epilepsiu. „Bolo to pre nás veľmi ťažké obdobie. Nevedeli sme, čo nás čaká a báli sme sa, či bude vedieť chodiť, písať a čítať. Skrátka, či bude schopný zaradiť sa medzi ostatné deti,“ spomína Alexova mama.

Odkedy začal mať chlapec zdravotné problémy, rodina s ním navštívila niekoľko rehabilitačných centier. „Jedenásťkrát sme boli v centre RENONA v Štúrovciach, päťkrát v Špecializovanej detskej rehabilitačnej nemocnici TETIS v Dunajskej Lužnej, dvakrát v ADELI centre v Piešťanoch a dvakrát v Svetielku v Trenčíne, potom aj v Martine, Bratislave a samozrejme, pravidelne s ním doma cvičíme,“ hovoria rodičia, ktorí už pre záchranu syna obetovali množstvo času i peňazí.

FOTO Alex (7) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jana Zajacová)

Po prvej rehabilitácii začal rozprávať

Žiaľ, peniaze zarába iba Alexov otec a mama je so synom doma. „V podstate sme neustále odkázaní na pomoc iných. Len na ilustráciu, 2-týždňový pobyt v rehabilitačnom centre RENONA v Šúrovciach stojí 2 500 €, pričom 220 € platíme za ubytovanie. Keďže práve tu robí náš Alex najväčšie pokroky, ideálne by bolo, keby pobyt opakoval po 3-4 mesiacoch. Na to však naše financie, žiaľ, nestačia a preto je náš syn odkázaný na nezištnú pomoc ostatných,“ neradostne poznamenáva Alexova mama Jana Zajacová.

Po absolvovaní prvého a druhého pobytu dokázal Alexander sám vyliezť na gauč a jeho kroky dnes už nie sú také kŕčovité ako kedysi, ba čo viac, dokáže kresliť a začal veľmi veľa rozprávať. „Najskôr to bolo veľa nových slov, potom prišli vety, ústa sa mu celý deň nezatvoria. Každý ďalší pobyt bol o jeho uvoľňovaní a o ďalšom zdokonaľovaní. Posledný pobyt bol pre neho veľmi dôležitý a priniesol nám dlho vytúžený krok,“ myslí si mama chorého chlapčeka.

FOTO Alex (7) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jana Zajacová)

Nádejou je ULZIBAT

Najnovšie by rodina chcela získať finančné prostriedky na úhradu operácie ULZIBAT v Kladne. Jej cena je 2 500 € a zdravotná poisťovňa ju neprepláca. Výhodou metódy je, že operácia trvá len niekoľko minút, hospitalizácia 24 hodín a regenerácia prebieha doma. „Som presvedčená, že operácia s následnou rehabilitáciou môže Alexa výrazne posunúť vpred a začne chodiť.“

Pani Zajacová napriek ťažkému osudu stále odhodlane verí na zázraky, dokonca mala niekoľko snov, v ktorých videla svojho synčeka chodiť. „Naozaj platí, že kto hľadá, ten nájde. Na našej ceste za Alexovým zdravím sme stretli už mnohých anjelov, ktorí nám nezištne pomáhali, alebo nás finančne podporili pri jeho finančne náročnej liečbe. Za každú takú pomoc sme nesmierne vďační,“ dodáva Alexova mama, ktorá zo všetkého najviac túži po synovom zdraví.

Alexovi môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

 

Telefón: 0911 544 811

E-mail: jankazilina@gmail.com

Číslo Alexandrovho účtu: 2918898351/1100      

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Viac o téme: Alexander Zajac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu