Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko zažije prvú medzinárodnú hudobnú show umelcov s handicapom

Slovensko zažije prvú medzinárodnú hudobnú show umelcov s handicapom
Slovensko zažije prvú medzinárodnú hudobnú show umelcov s handicapom

Prvá medzinárodná show handicapovaných spevákov a hudobníkov, Koncert za zdravý rozum, 13. júna o 19:00 rozozvučí bratislavské Hlavné námestie. Tí najlepší telesne a zrakovo postihnutí speváci a hudobníci zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska dokážu, že handicap nie je bariéra.

Slovenský nevidiaci spevák  Maroš  Bango, česká kapela študentov a absolventov Jedličkovho ústavu The Tap Tap, nevidiaca speváčka z Poľska Patrycja Malinowska a maďarský nevidiaci klavírny virtuóz a spevák Mário Jánoki – to sú hviezdy júnových  Koncertov za zdravý rozum 12. júna v Prahe a 13. júna na Hlavnom námestí v Bratislave.

Koncert za zdravý rozum je unikátnym projektom  občianskych združení TAP (ČR) a Ambrelo (SR), ktorý chce prostredníctvom hudby priblížiť verejnosti svet handicapovaných umelcov, ukázať,  že život s handicapom je normálny a motivovať ostatných k tomu, aby sa nebáli pracovať na svojom talente aj navzdory nepriazni osudu.

 „Na nás trochu iných sa niektorí často pozerajú s ľútosťou, nedôverou a s množstvom predsudkov o našich možnostiach a schopnostiach. Na svojej neľahkej ceste životom pociťujeme bariéry nielen fyzické, ale aj psychologické. My sa však nevzdávame a niekedy sa nám podarí tieto bariéry prelomiť a realizovať sa v tom, čo je nám blízke,“ hovorí spevák Maroš Bango, ktorý od účasti v súťaži Česko-Slovensko má talent zaznamenal nebývalé úspechy  aj za hranicami rodnej zeme.

Cieľom projektu je ukázať verejnosti schopnosti handicapovaných umelcov a motivovať ostatných, ktorí sú nútení denne prekonávať rôzne prekážky, k odvahe pracovať na sebe navzdory bariérám.

„Život nám veľa vzal, ale aj veľa dal... Vzal nám možnosť vidieť očami paletu farieb, slnko, kvety, detský úsmev, našich blízkych a priateľov. Iným z nás vzal možnosť behať po lúke, po kopcoch, doslova postaviť sa na vlastné nohy. Dal nám však schopnosť vidieť a poznať svet srdcom a taktiež dar vyjadrovať sa spevom a hudbou. Napĺňa nás to rovnako ako zdravých hudobníkov. Žiť s handicapom je totiž normálne,“ vysvetlila Jana Augustínová, hovorkyňa kapely The Tap Tap, ktorá na koncerte pokrstí svoje nové CD Moja voľba.

Projekt vzniká za  finančnej podpory Vyšehradských fondov, Ministerstva kultúry SR, Ars Bratislavensis,  Bratislavského samosprávneho kraja, Pražskej plynárenskej, spoločnosti Music data, Hlavného mesta Prahy a Prahy 1.

 

Alexandra Bangová, producentka

 Maroš Bango, „slovenský Bocelli“, je charizmatický  nevidiaci umelec s krásnym hlasom a veľkým srdcom. Spieva operné árie, operety, kantilény, evergreeny, piesne z repertoáru slávnych tenorov L. Pavarottiho, A. Bocelliho a P. Dvorského, aj ľudové piesne rôznych národov. Vďaka  fenomenálnemu hudobnému sluchu a napriek zrakovému handicapu skvele hrá  na 4 hudobných nástrojoch a  hrou často doprevádza  svoj spev. Maroš Bango sa pravidelne zúčastňuje  najprestížnejších koncertných projektov  na Slovensku a v zahraničí. Vydal 3 sólové CD.

Kapela The Tap Tap je kapela zložená z telesne postihnutých  študentov  a absolventov škôl pražského Jedličkovho ústavu. Kapelu v roku 1998 založil a dodnes vedie Šimon Ornest. The Tap Tap pravidelne vystupuje na českých festivaloch (Rock for People, Mezi ploty, Trutnov Open Air Music Festival) a v zahraničí (v roce 2012 na LOH v Londýne, v Moskve a v predchádzajúcich rokoch v Madride, Varšave, Bruseli). Medzi  posledné veľké úspechy kapely patrí napríklad usporiadanie nevídanej charitativnej akcie (paralelne konaných koncertov  v Prahe, Brne a Ostrave) - Koncertu proti koncu sveta. Klip k piesni „Konec sveta – zrušeno“ získal ocenenie Zlatá pecka 2012. V súčasnej dobe sa The Tap Tap pripravuje na vystúpenie v rámci Pražskej jari, osláv 100. výročí založenia Jedličkovho ústavu a ďalšie zahraničné cesty. V decembri sa  uskutoční ďalší veľký koncert -Mikulášská v Štátnej  opere. Okrem toho The Tap Tap pokračuje v rozvoji multifunkčného bezbariérového vzdelávacieho centra – STUDEO.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu