Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začína sa celoslovenská verejná zbierka 1 deň úsmevu

Začína sa celoslovenská verejná zbierka 1 deň úsmevu Zobraziť galériu (2)
Začína sa celoslovenská verejná zbierka 1 deň úsmevu

V dňoch od 27. mája do 2. júna 2013 organizuje spoločnosť Úsmev ako dar celoslovenskú verejnú zbierku 1 deň úsmevu. Svojím dobrovoľným príspevkom môžete prispieť do označených pokladničiek a vyjadriť tak solidaritu s deťmi vyrastajúcimi mimo svojej biologickej rodiny. Získané finančné prostriedky sa použijú na vrátenie detí do pôvodných rodín, na podporu náhradného rodičovstva, projekty pre deti z detských domovov a mladých dospelých, ktorí opúšťajú brány detských domovov.

Už po 11. krát vyjdú dobrovoľníci spoločnosti Úsmev ako dar spolu so študentmi stredných a vysokých škôl do ulíc slovenských miest, aby verejnosť oslovili a predstavili jej problematiku detí, ktoré prišli o to najcennejšie – o bezpečie vlastnej rodiny. Znie to takmer ako klišé, keď povieme, že rodina je to najcennejšie, čo máme, no skutočnosť je taká, že si bez nej nedokážeme predstaviť náš život. Keby sme o ňu prišli, na vlastnej koži by sme pocítili, čo všetko nám dáva, čím všetkým nás obohacuje a akú obrovskú oporu pre nás predstavuje.

Deti, ktorým má slúžiť výťažok verejnej zbierky 1 deň úsmevu, túto skúsenosť majú. Nie je závideniahodná. Sú to deti, ktoré sa s traumou odlúčenia od tých najbližších vyrovnávajú celý život a v každodennom prežívaní si musia poradiť s mnohými prekážkami, ktoré súvisia práve so stratou pôvodnej rodiny. Narážajú na celú paletu materiálnych, psychických a sociálnych znevýhodnení: od citovej deprivácie a absencie bezpečnej vzťahovej väzby, cez vnímanie vlastnej hodnoty, schopnosť nadväzovať plnohodnotné vzťahy, až po problémy s integráciou do spoločnosti.

Verejná finančná zbierka je jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť potrebné zdroje na pomoc týmto deťom. Spoločne sa tak dokážeme postaviť nebezpečným trendom, ktoré svedčia o naliehavosti situácie v oblasti náhradnej starostlivosti. Podľa oficiálnych štatistík počet detí v detských domovoch kontinuálne stúpa. Zhoršuje sa aj sociálna situácia rodín, čo má za následok nárast počtu rodín, v ktorých hrozí vyňatie dieťaťa, a napokon, kapacita detských domovoch je v súčasnosti naplnená na 96%. (zdroj: www.upsvar.sk) Aj to sú dôvody, pre ktoré by sme sa mali o ohrozené a opustené deti zaujímať.

„Naša práca s deťmi a s rodinami, biologickými i náhradnými,  je vysoko odborná a špecializovaná. No bez veľkorysosti ľudí, ktorí nás podporujú a ktorí nám vychádzajú v ústrety, by sme ju nemohli robiť v takom rozsahu, ako ju dnes robíme. Vážime si každú formu pomoci, či už ide o priamu finančnú dotáciu, poskytnuté služby, alebo o dobrovoľné venovanie svojich schopností a času iným. Pretože na konci každej pomoci je konkrétne dieťa, konkrétna rodina so svojím menom a osudom, ktorým sa vďaka dobromyseľnosti cudzích ľudí uľaví. A to je zmysel aj našej verejnej zbierky,“ hovorí manažérka Úsmevu ako dar Ing. Eva Bodnárová

Minulý rok vyzbierali dobrovoľníci a študenti počas celoslovenskej verejnej zbierky

1 deň úsmevu  39 426, 23 €. Vyzbierané prostriedky sme prerozdelili nasledovne:

Pomoc náhradným rodinám:                                     7650,26 €

Pomoc biologickým rodinám:                                   9283 €

Pomoc mladým dospelým po odchode z DeD         9670,33 €

Rozvojové a vzdelávacie pobyty pre deti

z detských domovov a náhradných rodín                 6284,17 €

Jednodňové a pobytové podujatia pre deti

z detských domovov a náhradných rodín                 2823,47 €

Vzdelávanie dobrovoľníkov pracujúcich

s deťmi v detských domovoch                                  3715 €

„Vďaka podpore zo strany občanov sme v roku 2012 mohli vrátiť do biologickej rodiny 10 detí, do rôznych typov náhradných rodín sme umiestnili 33 detí, pomohli sme 342 biologickým rodinám, v ktorých žije spolu 663 detí a pracovali sme s 285 rodinami, ktoré sa uchádzajú o náhradné rodičovstvo. Tiež sme pomohli 127 mladým dospelým po odchode z detského domova a zorganizovali množstvo jednodňových i pobytových podujatí pre deti z detských domovov,“ dodáva Adriana Sisiková, koordinátorka zbierky 1deň úsmevu.

Ľudia môžu ideu „...aby každé dieťa malo rodinu“ podporiť priamo u dobrovoľníkov v rámci verejnej zbierky alebo počas celého roku zaslaním ľubovoľnej sumy na účet SPDDD Úsmev ako dar  4040 029 180/3100, alebo odoslaním SMS správy v tvare DMS medzera USMEV na číslo 877. Hodnota SMS je 2 Euro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu