Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Samovražedné proroctvá o konci sveta: Zabili sa už tisíce ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mayancalendarpredictions.net)

PRAHA - Ohlasovanie blízkeho konca sveta sa v histórii ľudstva stalo pomaly medzinárodným športom. Pravidelne jeho príchod oznamujú rôzni samozvaní veštci, vodcovia siekt či "bohom" vyvolení pomätenci. Pravdepodobne im nezáleží na tom, že ich "proroctvá" dokážu niektorých ľudí sfanatizovať natoľko, že si zvolia samovraždu. Výnimkou zrejme nebude ani toľko medializovaný 21. december 2012.

Mayský kalendár

Francúzske úrady desí situácia v mestečku Bugarach, kde sa utáborila komunita ľudí presvedčených, že na vrchol miestnej hory Pic de Bugarach priletia mimozemšťania a časť z nich odvezú do lepšieho sveta. Predstavitelia mesta už na horu zakázali prístup, aby tam fanatici náhodou nespáchali hromadnú samovraždu.

Koniec sveta podľa Koresh

Očakávaný koniec sveta hral rolu pri tragédii Davidovskej vetvy Adventistov siedmeho dňa. Túto skupinu v Texase vytvoril Vernon W. Howell, ktorý neskôr prijal meno David Koresh. Svojim stúpencom vsugeroval, že sa chystá konečný boj medzi anjelmi a americkou vládou. To sa nepáčilo agentom FBI, ktorí prišli Koreshovu farmu preveriť. Pre sektárov to bolo znamenie, že začala apokalypsa. Mnohí neváhali a vzali si život. Počet obetí dosiahol 86, vrátane 17 detí.

Jed v pralese

Vyše 900 mŕtvych členov sekty Svätyňa ľudu v Guyane sa považuje za najhoršiu kolektívnu samovraždu v moderných dejinách. Ľudí zmanipuloval Jim Jones, ktorý ich presvedčil, že spolu vytvoria zasľúbené kráľovstvo na zemi tým, že si vezmú zázračný elixír s kyanidom. V novembri 1978 za "lepším svetom" odišlo 913 ľudí.

Rád Chrámu slnka

Vodcom sekty, ktorá mala, či ešte má, niekoľko sto členov vo Švajčiarsku, Francúzsku a Kanade, bol lekár Luc Jouret. Do svojich ovečiek "nahustil", že koniec sveta je za dverami. Na život si siahol v roku 1994, čo viedlo k masovým samovraždám jeho stúpencov. Celkovo sa zabilo asi 74 ľudí. Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu