Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rok 2013 plný zmien: Čo bude iné v našich životoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

Bratislava - Rok 2013 bol rozhodnutím Európskeho parlamentu vyhlásený za „Európsky rok občanov“. Podľa premiéra Roberta Fica však bude ťažší ako rok 2012. Okrem toho, že dôjde v ku zhoršeniu ekonomickej situácie na Slovensku, vláda pre nás pripravila zmeny, ktoré sa prejavia v každodennom živote bežného občana.

Rovná daň a dohodári
Počas budúceho roka sa vláda Roberta Fica nevráti k 19 % rovnej dani, tak ako by si to želali slovenskí podnikatelia. Podľa premiérových slov určite nedôjde ani k tomu, že by sa zmenili podmienky pre zamestnávanie ľudí na dohodu. Budú tak naďalej platiť odvody a dane, aké im vláda nastavila v rámci konsolidačných opatrení v Zákonníku práce. Podporu podnikateľského sektora na Slovensku vidí Fico v čerpaní eurofondov väčšími firmami a v stimuloch v nepriamej podobe daňových prázdnin.

Sociálne služby
Parlament zbavil samosprávy povinnosti poskytnúť od 1. januára 2013 odkázanému sociálnu službu už do 60 dní odvtedy, čo o ňu požiada. Časový limit nebudú musieť dodržať najmenej do 31.12.2015. Šanca na rýchlejšie umiestnenie v niektorom domove seniorov či zariadení pre zdravotne postihnutých sa tak asi desiatim tisícom súčasných čakateľov ani v budúcom roku nezvýši.

Študenti dostanú viac na stravu
Vysokoškoláci dostanú od nového roka vyššiu dotáciu na stravné. Minulá vláda znížila výšku tejto dotácie na 0,80 eura, od nového roka výška príspevku znova vzrastie na jedno euro. Príspevok na stravovanie sa momentálne poskytuje formou preddavku maximálne na dve teplé jedlá v jeden deň, ktoré denným študentom vydáva stravovacie zariadenie vysokej školy, alebo zmluvné zariadenie. Študentská rada podniká kroky, aby sa toto denné obmedzenie zmenilo na mesačné.

Zdražejú poistky
Rozdielne ceny poistiek pre mužov a ženy, napríklad za havarijné poistenie áut, sa majú na Slovensku stať od marca budúceho roka minulosťou. Zmena na stáva podľa verdiktu Európskeho súdneho dvora, ktorým sa v európskej smernici zrušila posledná výnimka na používanie faktora pohlavia pri stanovení ceny, resp. prémií a zliav poistného. Poisťovne budú musieť prestať používať pohlavie ako jeden z faktorov na rozdelenie poistených do rizikových skupín a budú nútené hľadať alternatívne faktory. Zmena sadzobníkov sa týka len nových poistných zmlúv. Klienti poistení na už uzatvorených poistných zmluvách sa nemusia obávať zmien. Zvýšenie cien pre ženy sa bude týkať rizík smrť, invalidita, závažné ochorenia a oslobodenie od platenia poistného. Zmeny pre mužov predstavujú zvýšenie poistného pri poistení denných dávok pri pracovnej neschopnosti a poistení hospitalizácie v nemocnici v dôsledku choroby alebo úrazu.

Rok 2013 plný zmien:
Zobraziť galériu (9)

Zmeny v cestovných dokladoch

Novela zákona o cestovných dokladoch začne platiť od 1. januára. Rozvedení rodičia budú mať rovnaké práva pri vybavovaní cestovných pasov pre svoje deti, bez ohľadu na to, komu bolo po rozvode zverené do osobnej starostlivosti. Novinka bude aj v prípade dodatočných zmien údajov, tie sa totiž nebudú dať v pase urobiť. Na zápis získaného titulu alebo úradného záznamu, musíte požiadať o vydanie nového cestovného pasu.
Zvýšené správne poplatky sa budú platiť pri strate, odcudzení alebo poškodení platného cestovného pasu bez ohľadu na vek držiteľa dokladu. Novinkou je aj poplatok za odcudzenie platného cestovného pasu, pokiaľ k odcudzeniu nedošlo násilím, to však bude musieť byť nahlásené na polícii. Menej zaplatíme za prvú stratu, odcudzenie alebo poškodenie platného pasu, pretože správny poplatok sa zníži zo štvornásobku na dvojnásobok príslušnej sadzby. Druhá strata, odcudzenie či poškodenie nás bude stáť namiesto osemnásobku už len päťnásobok príslušnej sadzby. Desaťnásobok ceny cestovného pasu pri tretej strate, odcudzení alebo poškodení, zostáva nezmenený.
Zavádza sa nová kategória urýchlených cestovných pasov do 10 pracovných dní za dvojnásobok príslušnej sadzby, ak chceme mať pas do dvoch pracovných dní, bude nás to stať trojnásobok príslušnej sadzby.
Deťom do šesť rokov sa vydá cestovný pas s platnosťou na dva roky. Mladší ako šestnásť rokov dostanú pas s päťročnou platnosťou, starší budú mať pas s desaťročnou platnosťou. Ak osoba staršia ako 16 rokov, ktorá už má platný cestovný pas a požiada o vydanie ďalšieho, druhý sa vydá s platnosťou na päť rokov.
V prípade, ak nebude možné dočasne zosnímať odtlačky prstov, cestovný pas sa vydá s platnosťou na jeden rok; občan starší ako 16 rokov za neho zaplatí 30 eur a mladší osem eur. Výška základnej sadzby správneho poplatku zostane nezmenená. Pre mladších ako šesť rokov bude cestovný pas stáť osem eur, mladší ako šestnásť budú mať cestovný doklad za trinásť a starší ako šestnásťroční zaplatia 33 eur. V prípade ak osoba staršia ako 15 rokov bude chcieť, aby mu pas prevzala iná osoba, nebude musieť predložiť osvedčenú plnú moc Postačí, ak to uvedie priamo do žiadosti o vydanie pasu pri jej podaní. Osvedčená plná moc sa predkladá iba v prípade, ak to nebolo poznačené hneď pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu.
Ak držiteľ cestovného pasu stratil štátne občianstvo Slovenskej republiky a cestovný pas neodovzdal, pas sa eviduje ako odcudzený. Ak po vydaní rozhodnutia o odňatí pasu neodovzdá alebo mu pas nezadržali, taktiež sa eviduje ako odcudzený. Ak zanikol dôvod, pre ktorý bol pas odňatý, zruší sa evidovanie tohto cestovného pasu ako odcudzen

Nové vodičáky
Od 19. januára sa mení platnosť vodičských preukazov. V závislosti od skupín budú platiť 5 – 15 rokov. Po vypršaní platnosti bude treba doklad odovzdať na polícii, kde vám vystavia za 6,50 eura nový. Seniori nad 65 rokov nezaplatia nič a na povinné prehliadky budú chodiť každých 5 rokov. Výmena sa bude týkať všetkých, nie je podstatné či máte dnes vodičák na neurčito. Za neplatný vodičák polícia vyberá pokutu 60 eur. Silné veľké motorky budú po novom môcť šoférovať najmenej 24 roční, podobne aj autobusy. Na nákladiaky nad 7,5 tony a kamióny bude limit 21 rokov.

Splatnosť faktúr bude najviac 60 dní
Novela Obchodného zákonníka stanovuje maximálnu lehotu splatnosti na 60 dní, pričom pre subjekty verejného práva, ako sú napríklad vyššie územné celky (VÚC), obce či štátne orgány bude platiť len 30-dňová lehota splatnosti. Novela by mala po podpise prezidenta nadobudnúť účinnosť od začiatku februára 2013. Novela by mala zvýšiť vymožiteľnosť práva a ochranu malých a stredných podnikateľov proti nepoctivým podnikateľom či ochranu proti veľkým podnikateľom, ktorí využívajú svoju prevahu a pozíciu na trhu a určujú napríklad veľmi dlhé lehoty splatnosti. Novelou sa taktiež ustanovuje paušálna náhrada nákladov spojených s uplatnením pohľadávky, pričom rezort spravodlivosti spresňuje aj právnu úpravu vo veci nekalej súťaže.

Rok 2013 plný zmien:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk)

Slovenská pošta elektronizuje služby

Od nového roka prináša Slovenská pošta pre tých zákazníkov, ktorí využívajú ePodacie hárky (ePH), zľavy. Pokiaľ podajú list alebo balík so službou dobierka, majú možnosť získať ďalšiu zľavu.Zmeny čakajú aj balíky. Balíky 1. a 2. triedy budú poistené pri vnútroštátneho styku na 500 eur, dodaj balíkov 1.a 2 triedy vo vybraných mestách bude možný aj po 16,00 hod. Novinkou bude aj možnosť nedoručovať balík na domácu adresu, ale nechať si ho poslať na poštu. Expres zásielky Slovenskej pošty na rýchle doručenie listov, tovarov, darčekov, kvetov a pod. sú výhodné s predplateným obalom Easy Expres 1 a Easy Expres 10. Cenovo výhodná služba Expres kuriér 60 doručí zásielky v krajských mestách už do 60 minút od ich prevzatia kuriérom. Peniaze zaslané poštovým poukazom na výplatu si už nemusíte vyberať len na svojej pošte, ale na ktorejkoľvek pobočke Slovenskej pošty.

Zmeny pre listy - reklamné adresované zásielky sa budú môcť podávať aj bez povolení, zjednotí sa výška poistenia do 500 € pri poistených listoch 1. a 2. triedy. Úradná zásielka Štandard a Plus sa mení na Úradnú zásielku, opakované doručenie na žiadosť odosielateľa bude doplnková služba.
Vďaka elektronizácii  poskytuje pošta na niektorých pobočkách služby verejnej správy, ako napríklad výpis  z Obchodného registra na právne účely. Chystajú sa aj ďalšie služby verejnej správy. Pošta ponúkne aj elektronické zasielanie informácií o zapísaných zásielkach doručených do P.O.Boxov, Post Boxov a Out Boxov. Prostredníctvom e – mailu tak získate informácie o tom, aké oznámené zapísané zásielky (t.j. s čiarovým kódom) vám boli doručené a uložené do priečinka a takisto info o prípadných poplatkoch (dobierka, clo a pod.)

Drahší hazard
Odvody z niektorých hazardných hier sa od začiatku budúceho roka zvýšia. Rovnako sa do praxe zavedú aj niektoré opatrenia na boj proti závislosti na hazardných hrách. V rámci opatrení, ktoré by mali vplývať na znižovanie záujmu ľudí o účasť na hazardných hrách majú zmiznúť z fasády rôzne jackpotové tabule, reklamné tabule, či iné tabule s pohyblivým alebo blikajúcim textom, ktoré oznamujú výšku možnej výhry. Ďalším z opatrení je povinnosť zverejniť pre hráčov na herných zariadeniach informáciu o telefónnom čísle na špecializované zdravotnícke zariadenie, pôsobiace v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí. Novelou sa zvyšuje aj napríklad odvod z hernej istiny pri stávkových hrách a charitatívnej lotérii z 5,5 % na 6 %, pričom pri kurzových stávkach sa zvyšuje odvod z hernej istiny z 5 % na 5,5 %. Nezvyšuje sa však odvod z hernej istiny pri dostihových stávkach, ktorý ostáva na úrovni 1 %. Rezort financií navrhol taktiež zvýšiť paušálny odvod do štátneho rozpočtu za každý výherný prístroj z 1 900 eur na 2 100 eur. Na základe novely sa zvyšuje aj odvod z prevádzkovania hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčom, ako aj odvod z prevádzkovania videohier.
Po novom budú môcť obce vydať všeobecne záväzné nariadenie obmedzujúce prevádzkovanie hazardných hier v prípade, ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier, pričom takúto petíciu podporí najmenej 30 percent obyvateľov. 


Reforma daňovej a colnej správy
Finančné riaditeľstvo zruší šesť kontaktných miest. Konkrétne budú od 1. januára 2013 zrušené kontaktné miesta v Starej Turej, Seredi, Sládkovičove, Fiľakove, Poltári a Svite. Správa daní daňových subjektov v ich pôsobnosti bude od 2. januára zabezpečovaná v doterajšom rozsahu a v nezmenených úradných hodinách, len na iných organizačných zložkách. Kontaktné miesta poskytujú občanom základné informácie z oblasti daňovej problematiky a zároveň slúžia ako miesto pre splnenie si základných povinností.

Reforma štátnej správy
Rok 2013 bude pre ministerstvo vnútra mimoriadne ťažký. Čaká ho zavádzanie projektu ESO - reforma štátnej správy, bude pokračovať hodnotenie Slovenska v plnení schengenských pravidiel aj zavádzanie nových pravidiel zákona o verejnom obstarávaní. Od 1. januára sa zrušia špecializované krajské úrady, podľa modelu ministerstva budú pokračovať zmeny aj na ostatných štátnych úradoch.

Rok 2013 plný zmien:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Koniec vernostným systémom v lekárňach
Poslanci rozhodli o definitívnom zákaze vernostných systémov v lekárňach. Aj napriek požiadavke desiatok tisíc občanov podpísaných pod petíciou. Novela zákona o liekoch bude platiť od 2. januára 2013. V prípade vernostných systémov išlo podľa ministerstva zdravotníctva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabovalo odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Lekárne však budú môcť aj naďalej poskytovať zľavy na doplatky pacientom, ale iným systémom.

Poriadok s poplatkami v zdravotníctve
Vyriešenie problematiky poplatkov v ambulanciách či nemocniciach by podľa ministerstva zdravotníctva malo prísť na budúci rok. Poplatky predstavujú asi tretinu podnetov, pre ktoré sa pacienti obracajú na ministerstvo. Podľa analýzy existuje viac ako sto rôznych poplatkov, často krát nezmyselných. Napríklad za klimatizáciu v čakárni či vstup do objektu alebo vysoké poplatky za potvrdenia. Ministerstvo zatiaľ nevie, akou formou sa bude úprava poplatkov realizovať, avizuje však, že minimálne sa určia hranice, aby pacienti vedeli, za čo lekár môže pýtať peniaze a za čo už nie.

Ťažšie parkovanie v mestách
Pribudnú ďalšie mestá, kde na sídliskách či v mestských častiach zaparkuje len ten, kto má na tomto mieste trvalé bydlisko a zakúpi si rezidenčnú kartu. Ostatní zaplatia za parkovanie mestu poplatok. Za vydanie ročnej rezidenčnej karty v Bratislave zaplatíte 30 eur, v Liptovskom Mikuláši symbolických 5 až 15 eur. Karta pre druhé vozidlo v domácnosti je už drahšia, približne 50 eur a za každé ďalšie auto rastie geometrickým radom. Nový systém parkovania môže byť časovo obmedzený. Napríklad v hlavnom meste platí od 18. do 8. hodiny.

Rok 2013 plný zmien:
Zobraziť galériu (9)

Energetické certifikáty na nehnuteľnosti

Od prvého dňa budúceho roka budú musieť vlastníci všetkých budov, skolaudovaných po 1. januári 2008, zabezpečiť pri ich predaji alebo prenájme certifikát energetickej hospodárnosti. Rovnako ako chladničky či televízory, aj domy budú mať certifikáty od A až G, ktorý dá jasnú odpoveď, ako veľmi je konkrétny dom alebo byt hladný po energiách.
Povinnosť certifikovať budovu platí aj pri významnej obnove existujúcej budovy. Ak bytový dom v uvedenom období prešiel významnou rekonštrukciou, zo zákona musí mať energetický certifikát. Zmena sa takisto týka aj reklamy, inzeráty na predaj alebo prenájom nehnuteľností budú musieť informovať aj o tom, aká je energetická hospodárnosť ponúkanej nehnuteľnosti.
Certifikát má platnosť najviac 10 rokov, alebo skončí vykonaním stavebných úprav, ktoré majú vplyv na energetickú hospodárnosť budovy. Pri certifikácii sa hodnotí spotreba energie na vykurovane, prípravy teplej vody, nútené vetranie, či chladenie a osvetlenie.

Štát nepodporí ekologickú energiu
"Vzhľadom na finančnú konsolidáciu verejných financií nie je reálne očakávať, že zo štátneho rozpočtu budú pre program vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach vyčlenené finančné prostriedky," informoval hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič. V roku 2011 prejavili o podporu nákupu slnečných kolektorov a kotlov domácností taký záujem, že suma, ktorú požadovali presiahla vyčlenené finančné zdroje. Pri slnečných kolektoroch bola výška dotácie 200 eur na 1 m2, maximálne však 1600 eur.  na slnečné kolektory na rodinnom dome. Pri kúpe kotlov na biomasu štát prispel 30 % z kúpnej ceny, ale maximálne 1000 eurami.

Škrtnú ďalšie vlaky, vrátia sa komerčné názvy spojov
Znižovanie počtu vlakov na niektorých tratiach bude pokračovať aj v budúcom roku. Železničná spoločnosť Slovensko chce niektoré trate prehodnocovať, rozhodujúce slovo má však v tomto ministerstvo dopravy, ktoré si od ZSSK objednáva výkony. Vlaky na Slovensku sa budú v roku 2013 opäť premenovávať. Je teda možné, že po slovenských koľajniciach bude zase premávať namiesto súčasného Liptova alebo Dargova rýchlik Aspirín či Obchodné centrum Mirage podobne, ako tomu bolo asi pred rokom. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko chce znovu ponúkať vlaky súkromným firmám, aby ich mohli nazvať buď po svojich výrobkoch, alebo spoločnostiach. Prejaví sa to v marci, alebo v júni. Komerčné názvy mali v minulosti zlý dopad na orientáciu cestujúcich. Jedným smerom sa ten istý rýchlik volal inak ako opačným, názvy sa miešali a zamieňali. Nehovoriac často o trápnosti hlásení jednotlivých názvov.

USS Enterprise, prvá nukleárne-
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Zlepšia sa práva cestujúcich loďou

Nové pravidlá stanovujú minimálne práva cestujúcich počas plavieb po mori a po vnútrozemských vodných cestách na ktoromkoľvek mieste v Európskej únii. Od 31. decembra cestujúci plaviaci sa po mori majú právo žiadať náhradu za stratu alebo poškodenie v prípade nehôd. Títo cestujúci budú odteraz požívať podobné práva ako cestujúci v lietadlách alebo vo vlakoch. Podľa nových pravidiel musia byť dostupné informácie o právach cestujúcich v priestoroch terminálov a na palubách lodí. V prípade zrušenia plavby alebo pri viac ako 90-minútovom meškaní pri odchode budú mať cestujúci nárok na občerstvenie, jedlo a prípadné ubytovanie až tri noci s finančným krytím do 80 eur za noc. V takomto prípade si cestujúci môžu vybrať, či chcú späť peniaze, alebo chcú svoju cestu presmerovať. Ak sa oneskorí plánovaný príchod plavby do cieľovej destinácie, budú mať pasažieri nárok na náhradu 25 až 50 percent ceny cestovného lístka.
Okrem toho od 31. decembra 2012 cestujúci, ktorí sa počas plavby na mori stanú účastníkmi nehody, budú mat podľa právnych predpisov EÚ právo na finančnú náhradu v prípade smrti, zranenia a straty alebo poškodenia batožiny, vozidiel a pomôcok uľahčujúcich pohyblivosť alebo iných špeciálnych zariadení. Budú mať právo na zálohovú platbu, v lehote 15 dní, na pokrytie okamžitých ekonomických potrieb a priame uplatnenie nároku od spoločnosti, u ktorej je dopravca poistený v prípade smrti alebo zranenia cestujúcich.

Agresívnejšia cenová politika
Vláda bude v budúcom roku podľa premiéra Roberta Fica agresívnejšia v oblasti cenovej politiky. Ľudia sa totiž podľa premiéra z čísel nenajedia a vláda im musí vytvárať priestor na prežitie. "Ľudia sa z čísel nenajedia, takže vláda bude musieť budúci rok byť podstatne agresívnejšia, pokiaľ ide o cenovú politiku, najmä vo vzťahu k potravinám a vo vzťahu k energiám,“ vyhlásil premiér. "Ak nás ekonomika Európskej únie ťahá dole, a ona nás naozaj ťahá dole, lebo sme otvorená ekonomika, bude to mať vplyv na zamestnanosť, musíme vytvárať ľuďom na Slovensku priestor na prežitie. Ak nie sme schopní zvyšovať platy, sociálnu pomoc, tak musíme im znižovať výdavky, ktoré majú na život,“ dodal Fico s tým, že verí, že vláda bude v oblasti cien čím ďalej tým úspešnejšia.

Eurofondy bude koordinovať úrad vlády
Vláda schválila návrh novely kompetenčného zákona, na základe ktorého koordinácia využívania peňazí Európskej únie prejde z ministerstva dopravy na Úrad vlády SR. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2013 po jej schválení v parlamente a podpise prezidentom. Cieľom návrhu zákona je zlepšenie koordinácie a čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ). Predložený návrh zákona reaguje na skutočnosť, že 26. novembra 2012 bola zriadená funkcia podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície, zdôvodnil návrh na presun kompetencií pri koordinácii eurofondov Úrad vlády SR.

Nižšie podpory pre nezamestnaných
Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky by tak mal byť v roku 2013 približne na úrovni tohto roka, konkrétne 42,6 tisíc osôb. Na vyplácanie dávok v nezamestnanosti má poisťovňa budúci rok vynaložiť takmer 171,9 mil. eur, čo je oproti očakávanej skutočnosti za tento rok menej o 2,4 mil. eur.
Na dávku v nezamestnanosti majú nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Ide o povinne poisteného zamestnanca alebo osobu dobrovoľne poistenú v nezamestnanosti. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent z vymeriavacieho základu poistenca. Maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti sa od začiatku budúceho roka zníži z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov na jej dvojnásobok, čo bude pokles z 2 307 eur na 1 572 eur. Najvyššia možná dávka v nezamestnanosti sa tak zníži z 1 153,5 eura na 786 eur.

Značka kvality SK bude mať dve úrovne
Od roku 2013 nastanú zmeny pri označovaní kvality potravín Značkou kvality SK, ktorá bude mať dve úrovne. Základná úroveň Značky kvality SK zostane taká, ako je dnes – v bielo-modro-červenom vyhotovení. Bude označovať slovenské výrobky čiže výrobky vyrábané minimálne zo 75 % domácich surovín, pričom všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočniť na Slovensku. Zmenou bude, že výrobky súčasnej úrovne Značky kvality SK sa presunú do Značky kvality SK Gold, ktoré budú označené novým logom v zlatej farbe, čo bude garanciou vlastnosti. Na rok 2013 je podaných 24 žiadostí na udelenie Značky kvality SK.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Dobrovoľná vojenská služba

Ministerstvo obrany SR zriadilo pracovnú skupinu, ktorá pripravuje návrh zákona upravujúci dobrovoľnú vojenskú službu na Slovensku. Jeho konečná podoba, ktorá by umožnila v budúcnosti povolať do služby vybraných civilistov, by mohla byť známa v priebehu budúceho roka. Aké výhody budú mať členovia aktívnych záloh minister obrany Martin Glváč  nevedel povedať.

Štát môže získať úplnú kontrolu nad SPP
Slovensko by mohlo najneskôr do konca roka 2013 získať 100-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, a.s. Štát by tak získal bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok zemného plynu pre zákazníkov. Výrazným spôsobom sa rozšíri právo slovenskej strany na informácie, tvrdí rezort hospodárstva.

Povinná elektronická komunikácia
Termín povinnej elektronickej komunikácie s daňovou správou bol už dvakrát posunutý, najnovšie platí 1. január 2014. Poslanci NR SR najprv posunuli povinnosť doručovať podania daňovým a colným orgánom výlučne elektronicky z 1. januára 2012 na 1. apríl tohto roka. Neskôr koncom februára 2012 posunuli tento termín na 1. január 2013. Doručovať podania elektronickými prostriedkami je podľa daňového poriadku povinný daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty. Ďalej daňový poradca za daňový subjekt, ktorý zastupuje pri správe daní, či advokát rovnako za daňový subjekt, ktorý zastupuje pri správe daní. Rovnako táto povinnosť platí aj pre iného zástupcu za daňový subjekt, ktorý je platiteľom DPH, ktorého zastupuje pri správe daní.

Licencie pre živnostníkov
Opozičná SDKÚ-DS navrhne parlamentu opäť aj v budúcom roku zavedenie licencií pre živnostníkov. Zavedenie licencií má znížiť administratívnu záťaž živnostníkov a zároveň pomôže aj štátnej kase. Ďalším z návrhov bude zavedenia stravného pre živnostníkov, ktorí podnikajú popri zamestnaní. 

Hromadné prepúšťanie v Cargu
Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., ktorá zabezpečuje nákladnú dopravu plánuje prepustiť do šesťsto zamestnancov. Rozhodnutie o optimalizácii súvisí s poklesom výkonov ZSSK CARGO tak v oblasti prepráv, ako aj v oblasti údržby a opráv železničných koľajových vozidiel. Cargo tvrdí, že napríklad neprepustí  obidvoch manželov pracujúcich v spoločnosti. Odstupné bude vychádzať z počtu odpracovaných rokov a bude vo výške od dvojnásobku do päťnásobku priemerného mesačného zárobku. Odchodné bude vo výške jedného priemerného mesačného zárobku pre zamestnancov s nárokom na dôchodok. Kompenzácie za nezotrvanie v pracovnom pomere budú vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku a spoločnosť ponechá režijné železničné preukážky zamestnancom a ich rodinným príslušníkom v prípade, že v rezorte odpracovali viac ako 20 rokov nepretržite.

Závod Embraco Slovakia zamestná nových ľudí
V súčasnosti pracuje v tomto závode 2500 zamestnancov. V roku 2013 fabrika rozbehne aj tretiu zmenu. Výrobná linka v Spišskej Novej Vsi si tak pravdepodobne vyžiada ďalšie prijímanie zamestnancov v zatiaľ nespresnenom počte.

Protestné zhromaždenie zamestnancov Delphi
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)


Výsluhové dôchodky o desať rokov neskôr

Vojaci a policajti, ktorí odslúžia do roku 2013 menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Nárok naň by sa mal totiž príslušníkom poriadkových síl postupne predĺžiť na 25 rokov štátnej služby. Nebude však zdanený a jeho poberatelia nezaplatia ani desaťpercentný stabilizačný odvod, ako to pôvodne zvažovala vláda SR. Popri predĺžení služby sa zmení aj výška poistného o dve percentá, na sedem percent. Viac bude platiť aj zamestnávateľ. Novela, ktorá by mohla byť účinná od mája 2013, zohľadňuje aj požiadavku na valorizáciu penzií.

Plynovodné prepojenie Slovenska s Maďarskom
Stavať sa začne na slovenskej strane v marci 2013. Komerčná preprava by sa mala spustiť do konca roku 2014. Plynovodné prepojenie o dĺžke 115 kilometrov, z ktorých 20 kilometrov povedie cez slovenské územie, bude spájať vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Strategický význam projektu pre Slovensko spočíva aj v zabezpečení prístupu krajiny k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

Metropola východu top cestovateľskou destináciou
Značka Európske hlavné mesto kultúry bezpochyby pomáha Košiciam k zviditeľneniu v zahraničí. Nielen cestovateľský bedeker Lonely Planet, ale aj portál Budgettravel.com vyhodnotil Košice ako top destináciu, ktorú sa v roku 2013 oplatí navštíviť. Z tých vzdialenejších krajín ako je Nemecko a Veľká Británia,  by Košice, v aktívnej spolupráci s Letiskom Košice, chceli v roku 2013 získať priame letecké spojenia.
„Verím, že keď Košice objavuje celý svet, cestu k nám si na budúci rok nájde aj zvyšok Slovenska, " pozval Slovákov do Košíc primátor mesta Richard Raši.

Rok 2013 plný zmien:
Zobraziť galériu (9)

SMER a prezidentské voľby

Predseda vlády, o ktorom sa špekuluje ako o možnom kandidátovi sociálnych demokratov na post hlavy štátu, je podľa vlastných slov v súčasnosti zaťažený prácou na čele kabinetu."Ak povie niečo Smer-SD k prezidentským voľbám, tak to povie na sneme strany v decembri 2013, teda štyri až päť mesiacov pred prezidentskými voľbami," vyhlásil Fico. „Právomoci prezidenta na Slovensku sú veľmi slabé," poznamenal šéf sociálnych demokratov.

Pozor súťaž!

Vyhlasujeme anketu o najstrašnejší vianočný darček. Dostali ste pod stromček niečo, čo ste darovali, vec, ktorú nikdy nevyužijete, či niečo úplne nevhodné. Napíšte nám, pošlite fotografiu a my najlepších odmeníme. Stačí opísať čo ste dostali, od koho a čo vás na tom najviac šokovalo alebo zabavilo a poslať na tipy@topky.sk.

A nezúfajte aj budúci rok  budú Vianoce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu