Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smutný rok 2012: Tieto slovenské i svetové legendy nás opustili navždy

Tento rok zomreli viaceré známe osobnosti
Tento rok zomreli viaceré známe osobnosti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V práve končiacom sa roku 2012 nás navždy opustilo mnoho známych osobností. Medzi inými speváčka Whitney Houston, kozmonaut Neil Armstrong, ale aj slovenské herecké legendy.

JANUÁR:

1. - Marcelle Narbonneová (†113) - pred smrťou bola najstaršou žijúcou osobou v Európe a ôsmou najstaršou na svete.

3. - Josef Škvorecký (†87) - českého spisovateľa a novinára skolila v Kanade rakovina.

17. - Johnny Otis (†91) - americký spevák, skladateľ a producent  je považovaný za krstného otca hudobného žánru rhythm and blues.

FEBRUÁR:

1. - Ladislav Kuna (†64) - slovenský futbalista a manažér pred svojou smrťou pôsobil ako prezident futbalového klubu Spartak Trnava. Zomrel v bratislavskom Národnom onkologickom ústave.

11. - Whitney Houston (†48) - americká speváčka sa utopila vo vani v hotelovej izbe v Beverly Hills. Pred smrťou užila kokaín a zmes rôznych liekov.

MAREC:

16. - Bronislav Poloczek (†72) - český filmový a divadelný herec podľahol problémom so srdcom. Slovenským divákom je známy najmä vďaka komédii Černí baroni.

17. - John Demjanjuk (†91) - nacistický zločinec, ktorého uznali vinným za jeho službu v koncentrančnom tábore počas druhej svetovej vojny.

APRÍL:

27. - František Procházka (†50) - bývalý československý reprezentant v ľadovom hokeji, ktorý počas svojej kariéry získal bronz na ZOH 1992 a tri bronzové medaily na MS v hokeji, podľahol ťažkej chorobe.

MÁJ:

3. - František Tondra (†75) - emeritný biskup spišskej diecézy a bývalý predseda Konferencie biskupov Slovenska zomrel po ťažkej chorobe v nemocnici v Košiciach.

4. - Adam Yauch (†47) - americký raper, filmový režisér a bojovník za ľudské práva bol členom legendárnej hip-hopovej skupiny Beastie Boys. Zomrel na rakovinu slinnej žľazy.

9. - Vidal Sassoon (†84) - slávny britský kaderník zomrel na leukémiu.

27. - Zita Kabátová (†99) - česká herečka bola poslednou žijúcou legendou zlatej filmovej éry z čias prvej republiky.

JÚN:

30. - Ivan Sekyra (†59) - český rockový gitarista a zakladateľ skupiny Abraxas zomrel po dlhej chorobe.

JÚL:

14. - Bohuslav Ceplecha (†35) - skúsený automobilový pretekár a český navigátor zahynul pri tragickej nehode počas rýchlostnej skúšky na rely Bohemia neďaleko Mladej Boleslavi.

16. - Antonín Holý (†75) - rodák z Prahy a mimoriadne úspešný vedec sa stal priekopníkom v liečbe HIV/AIDS či hepatitídy typu B.

AUGUST:

16. - Bystrík Režucha (†77) - významný slovenský dirigent a vysokoškolský pedagóg v osemdesiatych rokoch dirigoval Slovenskú filharmóniu a dlhé roky pôsobil aj ako šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice.

25. - Neil Armstrong (†82) - americký kozmonaut sa navždy zapísal do histórie ako prvý človek, ktorý sa v roku 1969 prechádzal po Mesiaci. Od roku 1971 pôsobil ako profesor.

SEPTEMBER:

3. - Michael Clarke Duncan (†54) - americký herec, ktorý sa preslávil rolou vo filme Zelená míľa, utrpel v júli infarkt. Už sa z neho nezotavil.

12. - Radek Brzobohatý (†79) - túto legendu československého filmu netreba vôbec predstavovať. Deň pred svojimi 80. narodeninami mu zlyhalo srdce.

OKTÓBER:

9. - Elo Romančík (†89) - predstaviteľ desiatok filmových i divadelných rolí odišiel do hereckého neba krátko po Brzobohatom. Aj jeho zradilo srdce.

18. - Sylvia Kristelová (†60) - holandská herečka a modelka mnohým utkvela v pamäti ako Emanuela z rovnomenného francúzskeho erotického filmu. Ťažkú fajčiarku skolila rakovina.

28. - Eduard Bindas (†86) - rodáka zo Strážskeho si Slováci môžu pamätať z vyše desiatky filmov a najmä z dabingu. Bol aj vynikajúcim divadelným hercom, pričom hosťoval v Košiciach, Žiline, Martine a naposledy v Bratislave.

NOVEMBER:

6. - Vladimír Jiránek (†74) - český karikaturista, ktorý je autorom postavičiek králikov Bob a Bobek a spoluautorom seriálu A je to, zomrel v dôsledku vážnej choroby.

9. - Milan Čič (†80) - slovenský politik, právnik a bývalý podpredseda vlády ČSFR od roku 2004 pôsobil ako vedúci Kancelárie prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Zomrel po náročnej operácii hlavy na bratislavských Kramároch. Bol považovaný za špičku v oblasti trestného práva.

12. - Viliam Polónyi (†84) - obľúbený slovenský herec bol v poslednej dobe chorľavý a slabý a na verejnosti sa ukazoval už len zriedka.

23. - Larry Hangman (†81) - predstaviteľ jednej z najznámejších televíznych postáv J.R. Ewinga v populárnom seriáli Dallas naposledy vydýchol v dallaskej nemocnici pre komplikácie spojené s rakovinou hrtana.

DECEMBER:

11. - Peter Bzdúch (†57) - do hereckého neba odišiel ďalší slovenský herec. Bzdúch žil v posledných rokoch v ústraní, nehral v divadle a nepôsobil už ani ako pedagóg na VŠMÚ.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu