Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovákov obdarúva Ježiško, ale kto nosí darčeky inde? Pozrite sa!

Darčekonosiči vo svete Zobraziť galériu (8)
Darčekonosiči vo svete (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Koľko krajín, toľko zvykov. Platí to aj v prípade darčekonosičov, čiže milých deduškov, ktorí ľuďom každý rok na Vianoce vyčaria úsmev na tvári. V našich končinách je najznámejší Ježiško, inde zas majú Santa Clausa či Joulupukkiho. Prinášame vám zopár príkladov, kto a kde nosí darčeky pod stromček.

Ježiško - Stredná Európa

Na Slovensku, Česku, ale i ostatných stredoeurópskych krajinách máme Ježiška. Dary roznáša po Štedrovečernej večeri, keď v miestnosti s vianočným stromčekom nikto nie je. Potom sa pri ňom zíde celá rodina a spoločne rozbaľuje to, čo jej bolo nadelené.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: nullepartetjamais.blogspot.com)

Dedo Mráz - Rusko

Tento darčekonosič nám nie je až taký neznámy. Na niekoľko desaťročí sme si ho totiž museli nútene "adoptovať". Dedo Mráz v slovanskej mytológii stelesňuje obdobie zimy. Východní Slovania ho majú za starca, ktorého na saniach ťahá záprah bielych koní. Pôvodne predstavoval kruté a zlé pohanské božstvo a vládcu snehu a ľadu, teraz je pre krajiny bývalého Sovietskeho zväzu symbolom najkrajších sviatkov v roku.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: sgpress.ru)

Santa Claus - USA

Svätý Mikuláš alebo tiež Otec Vianoc je rozšírený najmä v západných krajinách. Čoraz častejšie však táto postava preniká aj do našich končín, čo je podľa mnohých na škodu, pretože zatláča do úzadia slovenské tradície. Santa podľa legendy žije niekde na severnom póle. Dnešného Santa Clausa, ktorého si osvojili najmä Američania, poznáme ako korpulentného a veselého muža s bielou bradou a červeným kostýmom, ktorý k ľuďom prilieta na saniach ťahaných sobmi ráno 25. decembra. Mnohí namietajú, že Santa Claus sa stal v Spojených štátoch synonymom vianočného konzumu, faktom je, že žiadny iný vianočný symbol v tejto krajine nemajú.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: biblecliparts-jesuspictures.blogspot.comZdieľať)

Joulupukki - Fínsko

Fínsky Ježiško býva v Laponsku a v súčasnosti sa podobá svojmu americkému kolegovi. Joulupukki však na rozdiel od neho nelezie dolu komínom, ale klope na dvere a pri vstupe do domu sa pýta "Onko täällä kilttejä lapsia?" (v preklade Sú tu nejaké poslušné deti?). Tradičným odevom tejto vianočnej postavy je taktiež červené oblečenie. Joulupukki prináša darčeky na saniach, ktoré ťahá známy sob Randolph.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: iltasanomat.fi)

Jultomten - Švédsko

Švédska verzia Ježiška sa volá Jultomtem. Má podobu škriatka, ktorý žije pod podlahou domu a jazdí na kozách menom Julbocker. V stredoveku túto tradíciu zakázal štát aj cirkev, medzi ľuďmi sa ale uchovala dodnes.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: travelexplorations.com)

La Befana - Taliansko

Konečne aj nejaká žena. Befana síce na prvý pohľad rozhodne nepôsobí tak, že chce ľuďom prinášať radosť, v Taliansku ju ale za takúto osobu považujú. Práve tam totiž nosí darčeky na metle táto dobrá a škaredá čarodejnica. Nie však 24. decembra ako u nás, ale až 6. januára v rámci osláv sviatku Epifánia.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: untoccodizenzero.it)

Père Noël - Francúzsko

Obyvateľov krajiny Galského kohúta obdarúva Père Noël. Podobne ako Santa Claus, aj on žije na severnom póle a vyzerá prakticky rovnako. Deťom nosí darčeky do veľkých topánok, ktoré sú umiestnené pri okne alebo krbe.

Slovákov obdarúva Ježiško, ale
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: blogs.rtl.be)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu