Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po búrke Sandy musia v New Yorku strhnúť 200 domov

Superbúrka Sandy napáchala veľké škody
Superbúrka Sandy napáchala veľké škody (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Stavebné úrady v New Yorku rozhodli, že treba strhnúť najmenej 200 domov, poškodených pri zničujúcej superbúrke Sandy. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Väčšinou ide o rodinné domy a dvojdomy v mestských častiach Queens, Staten Island a Brooklyn. Približne 200 ďalších domov úplne zdemolovala búrka, ktorá sa zhruba pred troma týždňami prehnala východným pobrežím USA, alebo vyhoreli v dôsledku elektrických skratov.

Stav ďalších zhruba 500 budov sa v súčasnosti preveruje. Podľa šéfa newyorského stavebného úradu Roberta LiMandriho ešte nikdy neposudzovali stav budov v tak veľkom rozsahu. Tisíce ľudí na americkom východnom pobreží sú stále bez elektrického prúdu, prejavuje sa nedostatok benzínu. Newyorský starosta Michael Bloomberg predĺžil prídelový systém na benzín až do piatku.

Americký viceprezident Joe Biden v nedeľu navštívil New Jersey, aby získal obraz o situácii. Opätovnú výstavbu zničených oblastí označil za "národnú zodpovednosť".

Na malom ostrove Fire Island sa následky búrky postarali o prekvapenie a na pláži odkryli loď, potopenú pred takmer 100 rokmi. Odborníci sa domnievajú, že ide o vrak lode Bessie White, ktorá sa s nákladom uhlia potopila v hustej hmle začiatkom 20. storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu