Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

New York sa spamätáva zo superbúrky: Škody za desiatky miliárd!

New York sa pomaly spamätáva zo svojej hrôzostrašnej skúsenosti
New York sa pomaly spamätáva zo svojej hrôzostrašnej skúsenosti (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Milióny ľudí na východnom pobreží USA sa dnes hneď po úsvite pokúsili vrátiť k normálnemu životu, do ktorého im v utorok tvrdo zasiahla búrka Sandy. Rad firiem, obchodov a dopravných uzlov chce obnoviť činnosť, hoci vyhliadky na zásobovanie elektrinou sú krajne neisté a hromadná doprava sa spamätáva len pomaly.

Búrka si podľa doterajších údajov v USA a v Kanade vyžiadala 51 obetí na životoch. Ľudia umierali pod kmeňmi padajúcich stromov, niektorí boli zasiahnutí elektrickým prúdom, iní sa utopili. "Miestna samospráva má pred sebou obrovský kus práce, aby vytvorila aspoň zdanie návratu do normálnej situácie na husto osídlenom východnom pobreží USA," napísala dnes agentúra Reuters.

Spoločnosť Amtrak dnes čiastočne obnoví prevádzku železničných tratí na východnom pobreží, fungovať začne opäť aj newyorská burza. Búrka ale naďalej postupuje americkým vnútrozemím, okrem iného priniesla fujavicu do Západnej Virgínie. V Apalačských horách napadol až meter snehu, cez osem miliónov domácností je v USA bez prúdu. Najhoršie zasiahnutý New York zostane naďalej odrezaný od železničnej siete, pretože voda zaplavila tunely vedúce do mesta. Spojenie medzi New Jersey a New Yorkom nebude fungovať najmenej týždeň. Zaplavené sú aj tunely metra na južnom Manhattane, podzemná dráha bude mimo prevádzky niekoľko dní. Po pondelňajšej explózii transformátora nemajú na juhu Manhattanu ani prúd.

Dnes ráno miestneho času obnoví prevádzku newyorské Kennedyho medzinárodné letisko a letisko Newark v susednom New Jersey, budú ale fungovať len obmedzene. Ďalšie newyorské letisko La Guardia zatiaľ zostane zatvorené, pretože je zaplavené vodou. Na svoje linky sa vrátia aj niektoré mestské autobusy, ale mnoho obyvateľov mesta bude odkázaných na svoje vlastné nohy, prípadne na neisté služby maximálne vyťažených taxíkov. Niektoré z taxíkov navyše pri utorkovej záplave zostali pod vodou.

Otvoriť by sa mala newyorská burza. Rozsah jej dnešných operácií si ale nikto netrúfne odhadnúť, pretože mnoho ľudí sa kvôli problémom v doprave na pracovisko nedostane. Naopak školy v najľudnatejšom meste USA zostanú zatvorené, čo postihne asi milión detí.

Guvernér štátu New Jersey Chris Christie odhaduje, že obnova dodávky elektriny do všetkých miest štátu potrvá sedem až desať dní. Obyvateľov obcí ležiacich na pobreží vyzval, aby sa do svojich domovov zatiaľ nevracali. Až 20.000 ľudí je naopak podľa Christieho uväznených vo svojich domovoch v meste Hoboken, ktoré leží na pravom brehu rieky Hudson na dohľad od Manhattanu. Plány na ich evakuáciu sa pripravujú.

Postup búrky Sandy sa medzitým spomalil na asi 13 kilometrov za hodinu, maximálna sila vetra nepresahuje 65 kilometrov za hodinu. V týchto chvíľach je stred búrky stále nad západnej Pensylvánii, v krátkej dobe sa má ale prudko otočiť na sever nad západné okresy štátu New York. V oblasti Veľkých jazier bola vyhlásená pohotovosť. Najzápadnejšie veterné prúdy majú zasiahnuť Chicago. Sila vetra tam dosahuje 56 kilometrov za hodinu, v nárazoch ale môže byť až takmer dvojnásobná. Predpovede hovorili o tom, že výška vĺn jazera Michigan môže v Chicagu dosahovať až siedmich metrov.

Nápor živlu prakticky zastavil kampaň pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 6. novembra. Obaja kandidáti, Mitt Romney a Barack Obama, zrušili v pondelok a v utorok svoj volebný program. Romney ale už dnes chce v kampani pokračovať na Floride, Obama sa podľa agentúry Reuters chystá obnoviť predvolebné akcie vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu