Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Živel Sandy zmenil New York: Zmrzlina zadarmo a pouliční nabíjači mobilov!

Autobusy jazdia dočasne zadarmo
Autobusy jazdia dočasne zadarmo (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Silná búrka Sandy najľudnatejšiemu americkému mestu New York nepriniesla len vyrúbané stromy a záplavy, ale napríklad aj zmrzlinu zadarmo. Aspoň vo štvrti East Village na Manhattane, kde od pondelňajšej noci nejde prúd a predajcovia sa potrebujú zbaviť zásob. Absencia elektriny dala vzniknúť aj novej profesii - objavili sa pouliční nabíjači mobilných telefónov.

Zmrzlinu zadarmo rozdával napríklad podnik Sundaes & Conesa na rohu 10. ulice a Tretí avenue. A to hneď z dvadsiatich vaničiek najrôznejších príchutí vrátane sladkej zemiakovej. Pred predajňou bola fronta, ale bez platenia rýchlo ubiehala. "Nemáme nič iné na práci, tak prečo nerozdávať zmrzlinu," poznamenala jedna z predavačiek.

Napriek výpadku elektriny, ktorý sa môže pretiahnuť na niekoľko dní, nešlo o zďaleka jediný otvorený podnik v East Village. Svojich štamgastov nesklamalo mnoho barov, ktorým potrebnú elektrinu dodali generátory. Na Avenue C si potom ľudia dopriali víno priamo v predajni alkoholu hneď po tom, čo si kúpili fľašu.

O kus ďalej na 13. ulici medzi Avenue A a B ľudia využívali úplne nové služby. Dvojica mužov tam z prenosného generátora za niekoľko dolárov nabíjala mobilné telefóny. Pred generátorom bola neustále fronta napriek tomu, že vo veľkej časti Manhattanu mobilné siete stále nefungujú. Ďalšou možnosťou pre ľudí, ktorí sa chcú spojiť s blízkymi, sú pouličné automaty. Inokedy sú využívané len málo, ale teraz sa aj u nich tvoria fronty.

Hlad po nabití mobilného telefónu bol poznať aj v jednom z autobusov verejnej hromadnej dopravy, ktoré sa pomaly vracajú do ulíc Manhattanu. Niektorí ľudia pozorne sledovali, kde už svietia semafóry, aby si niekam do obchodu alebo reštaurácie mohli vybehnúť nabiť svoj mobil. Autobusy sú dočasne zadarmo. Metro, ktoré čiastočne zaplavila voda, totiž bude v prevádzke až za niekoľko dní.

Prírodný živel prekazil aj jednu z mestských tradícií, ktorou je halloweensky sprievod masiek vo štvrti Greenwich Village. Dnes sa mal konať už 39. ročník, ale organizátori ho kvôli búrke odložili. Namiesto toho vyzvali všetkých ľudí, ktorí by sa inak prišli na sprievod pozrieť, aby pomohli s nápravou jej následkov.

Niektorí Newyorčania tvrdia, že búrka má aj pozitívne vplyvy. Ľudia, ktorí odrazu netrávia celé dni v práci, sa majú čas stretávať a poznávať. "To je snáď prvýkrát, čo som sa porozprávala so svojimi susedmi. To sa ešte nikdy predtým nestalo," povedala právnička pôvodom z Turecka žijúca v East Village.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu