Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Teória konca, Einstein by miloval túto knihu

Bratislava apríl 2009 – Teória konca je thriller, ktorý kombinuje vedecké nápady naháňajúce hrôzu, prestrelky FBI, naháňačky na autách a zúfalú snahu zastaviť experiment, ktorý by zahubil svet. Ak máte radi Alberta Einsteina, roboty a autá Ferrari, túto knihu si zamilujete.

Obsah knihy: Hlavného hrdinu, profesora Columbijskej univerzity, Davida Swifta, zavolajú do nemocnice, aby navštívil svojho mentora –veľaváženého fyzika Hansa Kleinmana. Práve on bol totiž brutálne napadnutý a mučený. Pred 50 - timi rokmi bol jedným z mladých asistentov Alberta Einsteina, ale teraz je blízko smrti a blúzni. Chvíľu pred tým, ako sa odovzdá do rúk smrti, si zavolá Davida a zachrčí dve slová v nemčine: Einheitliche Feldtheorie. Zjednotená teória poľa. Ničiteľ sveta. Možno práve toto by mohla byť Einsteinova navrhovaná „Teória všetkého“ – samostatná skupina rovníc, ktoré by vysvetľovali všetky sily prírody! Einstein strávil celú druhú polovicu svojho života hľadaním tejto teórie, ale zomrel bez toho, aby sa mu to podarilo. Alebo nie? Počas hodín, ktoré David trávi počúvaním posledných slov svojho mentora, mu ide o život. FBI a najatí nemilosrdní ruskí agenti súperia, kto sa prvý zmocní dlho skrývanej teórie. David vytvorí tím so svojou dávnou priateľkou Monique Reynolds, brilantnou fyzičkou z Princentonu a pustí sa do horúčkovitého pátrania po celej krajine. Zúfalo sa pokúša vytvoriť súvislý obraz Einsteinovej Teórie konca, aby odhalil jej ohromujúce následky.

Poznámka autora: Zjednotená teória poľa mala byť súborom rovníc, ktoré by zahrňovali relativitu, kvantovú mechaniku a kombinovali by teda fyziku hviezd a galaxií so zákonmi subatomárneho sveta. Einstein s touto hádankou súperil od roku 1920 až do svojej smrti v roku 1955. Ale všetky jeho snahy sformulovať zjednotenú teóriu zlyhali. Čo by sa stalo, keby uspel? Objavenie zjednotenej teórie by bolo jedným z najvzácnejších objavov v dejinách vedy, ale mohlo by mať aj neželané dôsledky. Einstein si veľmi dobre uvedomoval, že jeho teória relativity viedla napokon k zostrojeniu atómovej bomby. Čo by sme asi dokázali urobiť s kľúčom k stvorenia sveta? Uverejnil by zjednotenú teóriu, keby si bol vedomý toho, že by mohla vydláždiť cestu k výrobe možno ešte strašnejšej zbrane? Alebo by si ju nechal pre seba?

O knihe napísali: „Teória konca je úžasné čítanie. Kombinácia naozajstných postáv, naozajtsnej vedy a krkolomnej zápletky robia túto knihu vynikajúcim thrillerom...Keby som bol Michael Crichton, balil by som si tašky a poberal sa na dôchodok niekam na Tahiti.“ / Dougles Preston, New York Times /

O autorovi: Mark Alpert študoval na Princentonskej Univerzite astrofyziku. Posledných 10 rokov je editorom časopisu Scientific American. Jeho prácou je zjednodušiť a priblížiť komplikované pojmy vedy pre čitateľov magazínu. Ide napríklad o vysvetľovanie pojmov ako vedľajšie dimenzie alebo paralelné vesmíry.

Kniha Teória konca vychádza na 312 stranách. Maloobchodná cena 10,80 €.
Knihu si môžete objednať v predpredaji so 17% zľavou na www.martinus.sk

Zdroj: Eva Rezníková, NOXI
Foto: NOXI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu