Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako žiť aktívne popri deťoch, psovi a nezblázniť sa

Kniha Denník aktívnej matky PR článok Zobraziť galériu (2)
Kniha Denník aktívnej matky

Každá matka vie, že príchodom detí do jej života sa toho veľa zmení. Okrem radosti z teplého voňavého batôžka v perinke, prvých krokov, slov a zvonivého smiechu dostane ako bonus aj celkom iné telo, rozhádzané hormóny a takmer žiaden čas pre seba. S tým sa počíta, je to prirodzená súčasť života matky, na túto verziu sú ženy od prírody vybavené. No ako sa vyrovnať so zmenami, ktoré prídu a nezblázniť sa? Jednoducho. Predsa s humorom.

Novinka vydavateľstva Noxi od autorky Adely Jasenovcovej Denník aktívnej matky sú poviedky a krátke príbehy, napísané zábavným štýlom s pointou pre mamy, ktoré sa nechcú vzdať vlastnej identity napriek tomu, že svoje deti bezbreho milujú.

V úvode knihy Adela píše: „Vopred vás radšej varujem. Toto je skutočný denník aktívnej matky, v ktorom sa určite nedočítate o sŕkaní latte s dokonalým účesom a mejkapom, ani o tom, ako vyzerať úžasne, keď sa tri noci nevyspíte. Dozviete sa tu, že život matky ide ďalej, je plný nepredvídateľných okolností, hoci si v občas myslí, že jej ušla posledná električka. Dočítate sa, že detský svet je perfiš, ak sa hýbete, realizujete a robíte veci, ktoré vás bavia.“

Okrem vtipných a milých príhod s deťmi ponúka kniha pridanú hodnotu v podobe tipov a rád pre mamičky nielen, aby sa nezbláznili, ale aby sa realizovali v tom, čo majú rady. Pre niektorú to predstavuje háčkovanie, pre inú maľovanie, pečenie, či športovanie. Hlavná hrdinka je športovo-kávičkový typ. Behá, robí inštruktorku jogy a predtým, než sa stala matkou bola spolumajiteľkou fit štúdia, kde dominovala najmä zumba, joga a pilates. No nebolo to vždy tak. Zlomový okamih nastal, keď spoznala svojho muža. Práve ten je súčasťou podtitulu knihy: S dvoma deťmi, psom a mužom, čo je stále preč, sa dá žiť. Ale ako?

Peter je vášnivým bajkerom, beháva, pláva, popri zamestnaní robí inštruktora spinningu. Je ťažké nebyť pri ňom športový typ, ten namotivuje aj mŕtvolu. Občas však zladiť rodinu s jeho hobby a potrebami Adelinej sebarealizácie dosť kolidujú. Každý potrebuje vlastný priestor na psychohygienu. Len ako nájsť ten správny balans?

Adela píše: „Keď sa neviete zmestiť do kože, niečo robte. Aj napriek únave a vyčerpaniu, čo pozná len matka, je krásne sa prebudiť uprostred noci a tešiť sa na ďalší deň, pretože okrem klasiky ako sú plienky, odsávačky, škôlka, krúžky a čojaviemčo ešte, ma čaká aj niečo navyše. Podstatné je, že niekde medzi Košickým Maratónom mieru a sedemsto stranovým románom Buddenbruckovci od Thomasa Manna je priestor pre každú matku na háčkovanie, homeoffice, stretávanie sa s ďalšími ženami v komunitách, chodiť tancovať salsu, do divadelného krúžku, učiť sa piecť poctivý chlieb alebo byť redaktorkou na voľnej nohe. Prvotné nastavenie je, že materská dovolenka nie je o tom, čo všetko už s deťmi robiť nemôžem, ale čo chcem a čo robiť musím, aby som bola šťastná. A to pochopí časom každá žena, že spokojná matka = spokojná celá rodina.“

Kniha Denník aktívnej matky je rozdelená do piatich prehľadných kapitol podľa tematických celkov: Ako sa nezblázniť, Aktívne deti, Cestovanie s deťmi, Sebarealizácia a Šport. Triezvy pohľad na materstvo v podobe príbehov, ktoré sa možno stali a možno nie. Každopádne autorka dáva ženám najavo, že dokonalosť neexistuje a snaha o ňu v pozícii matky na plný úväzok je len strata času.

Kniha je právom označená aj za motivačnú. Inšpiruje matky, aby nedeli len pred telkou so smartfónmi v ruke, ale vstali a išli do ulíc. Netreba hneď lámať olympijské rekordy, stačí sa hýbať, pretože v pohybe sa skrýva energia. Čítanie obohacuje slovnú zásobu a cestovanie podnecuje kreativitu. „Ľahko sa vám aj môže stať, že pocítite náhle nutkanie ísť si zabehať alebo dať si nohu za hlavu, hoci ste to nikdy predtým neskúsili,“ dodáva autorka.

Kniha Denník aktívnej matky sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný na viac ako 160 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Denník aktívnej matky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu