Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedinečné mesto na starých pohľadniciach

PR článok Zobraziť galériu (2)

Vyberte sa na prechádzku po minulosti jedného z najkrajších slovenských miest.

Banská Štiavnica na starých pohľadniciach nadväzuje na nové skutočnosti a historické informácie, ktoré sa v prípade tohto mesta neustále objavujú. Podobne ako sa vynárajú neznáme informácie z jej minulosti objavujú sa aj nepoznané historické pohľadnice.

Autorom doplňujúcich textov je opäť Ivan Herčko, vynikajúci odborník a lokálpatriot s citovým vzťahom k mestu a starým pohľadniciam. Jeho inovované texty sa snažia pútavou formou priblížiť život v meste v prvej polovici 20. storočia a zachytiť najvýznamnejšie dominanty tohto obdobia.

Stáročia trvajúca ťažba rúd drahých a farebných kovov poznačila nielen podzemie, ale aj tvárnosť okolia Banskej Štiavnice. Ústia starých štôlní a šachiet s odvalmi, vodné nádrže so systémom zberných a spojovacích jarkov vybudované na banské účely, zvyšky prevádzkových banských objektov a banícke domčeky roztrúsené po úbočiach dodávajú tomuto mestu typickú a neopakovateľnú scenériu.

Lesk a bohatstvo drahých kovov, po stáročia dobývaných v útrobách štiavnických baní, ale aj desiatky rôznych vynálezov banských technikov, inžinierov a konštruktérov písali najvýznamnejšie kapitoly dejín tohto mesta.
Viaceré novinky celoeurópskeho, ale aj svetového významu boli spojené s menami štiavnických priekopníkov banskej vedy, techniky a školstva. Tým dnes patrí najvyššia úcta, obdiv a uznanie za ich geniálne a na svoju dobu pokrokové myšlienky, vďaka ktorým sa štiavnické baníctvo dostalo na špičkovú svetovú úroveň.

Kniha Banská Štiavnica na starých pohľadniciach môžu skvele oživiť záujem o bohatú banícku minulosť štiavnického kraja a najmä jej slávnej Baníckej a lesníckej akadémie, ktorá pretrvala v tomto meste takmer 155 rokov. Bola pýchou „strieborného“ mesta pod Sitnom, ktoré po stáročia vydávalo zo svojich útrob strieborný kov lákajúci z túžby po ziskoch príslušníkov panovníckeho dvora, desiatky waldbürgerov a súkromných ťažiarov. Z túžby po poznaní lákalo aj vedcov a technikov z celého sveta.

Banská Štiavnica patrí k prvým mestským pamiatkovým rezerváciám na Slovensku. Jej ochranu zobral na vedomie zbor povereníkov v roku 1950. Práve stagnácia napomohla zachovaniu množstva cenných objektov. Zachovanosť autentických architektúr, jedinečnosť ich spolupôsobenia s prírodným prostredím a najmä nezastupiteľný význam banskoštiavnického regiónu pre dejiny vedy a techniky boli hlavnými dôvodmi, pre ktoré Banskú Štiavnicu a technické pamiatky v jej okolí v decembri 1993 zaradili do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Banská Štiavnica na starých pohľadniciach je vynikajúci darček nielen pre lokálpatriotov, ale aj pre milovníkov tohto jedinečného mesta. Pre turistov, častých aj občasných, ktorým sa banská Štiavnica zapáčila a chcú preniknúť hlbšie do jej histórie. Napríklad aj prostredníctvom unikátnych starých pohľadníc.

Jedinečné mesto na starých
Zobraziť galériu (2)

Kniha Banská Štiavnica na starých pohľadniciach sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu