Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

TOP severské krimi a TOP autor

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: ipark)

Najpredávanejším severským autorom na Slovensku je Jo Nesbo – stal sa však aj najobľúbenejším v ankete portálu SeverskeKrimi.sk? Anketu podporili najsilnejšie vydavateľstvá ako Ikar, Albatros Media, Slovart, či Premedia. Kto sa teda stal najobľúbenejším severským autorom? A ktoré severské detektívky najviac oslovili čitateľov v minulom roku?

Február bol mesiacom severskej detektívky. Fanúšikovia tohto žánru vyberali a navyše hrali o atraktívne ceny – poznávací zájazd do Nórska, o knihy s podpismi, knižné nákupné poukážky a balíčky kníh v celkovej hodnote 500€.

TOP severský autor

Celkovo sa zapojilo 4000 hlasujúcich, čo opäť potvrdilo fenomén severskej detektívky na Slovensku. Prvé dni hlasovania to vyzeralo na veľmi tesný výsledok a na prvom mieste sa striedal Jo Nesbo, Stieg Larsson a Lars Kepler.
Napokon však s prehľadom zvíťazil Jo Nesbo, ktorý je aj najpredávanejším autorom u nás – z jeho kníh sa predalo neuveriteľných takmer 300.000 výtlačkov!
Jo Nesbo získal až 3-násobok hlasov ako druhý Stieg Larsson. Ten sa považuje za autora, ktorý celosvetovo prebudil záujem o severské krimi svojou trilógiou Millennium. Na treťom mieste skončil Lars Kepler, autor hitov ako Hypnotizér, Uspávač, či Stalker.

TOP severskÉ KRIMI

Zatiaľ čo pri autoroch bol jednoznačným víťazom Jo Nesbo, pri knihách to už bolo vyrovnanejšie. Aj keď prvú trojku bez problémov obsadil Jo Nesbo :)
TOP severské krimi za rok 2015 sa stala Krv na snehu nasledovaná Polnočným slnkom. Dve posledné knihy Jo Nesboa mimo série s Harrym Holeom. Ďalšia nesbovka Šváby získala len o pár hlasov menej a posledná „tisícka“ je od Stiega Larssona Muži, ktorí nenávidia ženy (vyšla v druhom vydaní, s novou obálkou aj ako súčasť kompletu).

Kompletné výsledky hlasovania nájdete na
www.severskekrimi.sk

Pokiaľ ide o vydavateľov, najlepšie sa darilo vydavateľstvu Ikar, ktoré má v rebríčku TOP 10 autorov 7 autorov (po spojení s Prírodou, ktoré vydávalo Arne Dahla), zvyšné tri si podelili Slovart, Premedia a PT Marenčin.
V TOP 10 medzi knihami vyšlo 8 vo vydavateľstve Ikar, po jednej v Slovarte a vydavateľstve PT Marenčin.

 

Jo Nesbo: http://www.severskekrimi.sk/autori/jo-nesbo-17.html

Krv na snehu: http://www.severskekrimi.sk/knihy/krv-na-snehu-174.html

www.severskekrimi.sk

 

Detektívky a príbehy nájdete aj v online kníhkupectve iPark priamo tu.

 

Viac o téme: Jo NesboSeverskeKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu