Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Srdcové miesta Bratislavy zmizli: Hlavné mesto sa za 100 rokov zmenilo

Zobraziť galériu (3)

Ako veľmi sa zmenila Bratislava za posledných 100 rokov, kde zostala nedotknutá a prečo sa tak stalo, ukazuje kniha fotografa Alana Hyžu a spisovateľa Daniela Heviera.

Publikácia prináša práve porovnanie historických pohľadníc so súčasnými fotografiami tých istých lokalít, zároveň ponúka zamyslenie nad vynútenými či nevynútenými zmenami daných miest a spolu s krátkymi textami apeluje na čitateľa, aby sa zastavil a pouvažoval o prešporskom či bratislavskom genius loci.

Rád robím knihy takpovediac naopak,“ prezrádza Daniel Hevier spôsob, ako vznikala táto unikátna kniha. „Totiž obyčajne sa kniha najprv napíše a potom ju ilustrátor a grafik dokončia svojím podielom. Ja som niekoľko kníh napísal tak, že najprv boli obrázky, ktoré som iba prepísal do textu. Takže keď som dostal na stôl hŕbu starých pohľadníc, postupoval som rovnako. Prezeral som si ich, počúval príbehy, ktoré v nich boli zlisované, a potom som ich iba prepísal do slov a viet. Jednoduché, ľahké, radostné.“

Kniha Bratislava – včera a dnes je rozdelená na niekoľko kapitol ako Hrad a Podhradie, Stredoveké mesto, Dunajské nábrežie, Pod Slavínom či Na výlete z mesta, ktorá vás zavedie na Devín, do Horského parku aj na Červený most z roku 1910 na Železnej studničke.

Kniha Bratislava včera a dnes sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu