Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Hľadala jeho, cestou našla seba

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

On je dobrodruh, schopný opantať si ženy po celom svete, ona nevinné dievčatko, vzorná študentka, ktorej rodičia starostlivo nalinkovali budúcnosť.

Allyson – rozprávačka príbehu je typická sivá myška, ktorá na rozdiel od svojej najlepšej kamarátky Melanie nevyhľadáva spoločnosť chlapcov, po večeroch sa neopíja a ktorej zmysel pre zodpovednosť prehluší hádam každú čo i len najmenšiu túžbu po dobrodružstve.

Až kým nespozná Willema. Celý príbeh sa začína v jeden neskutočne teplý večer, na výlete, na ktorom Allyson spolu s Melanie a ďalšími znudenými študentmi absolvuje cestu po Európe. A zatiaľ čo všetci ostatní si vychutnávajú posedenia v baroch, ona túži vrátiť sa domov. V ten pamätný večer stála Allyson pri divadle, čakajúc na predstavenie hry od Shakespeara. Stačil však jeden pohľad na Willema a jej plány, rovnako ako zmýšľanie poslušného dievčatka sa kamsi vytratilo. Možno to bola náhoda, nehoda, osud alebo akokolvek to nazvete, ale práve to stretnutie rozhodlo o životoch oboch.

Hľadala jeho, cestou našla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

Allyson a Willem spolu strávili jeden deň v Paríži, počas ktorého sa stihlo udiať neskutočne veľa vecí. Spoznávala krásy i nebezpečenstvá Paríža a to i napriek tomu, že po francúzky nevedela celkom nič. No najmä to bol on, vďaka ktorému sa iba ten jeden deň navždy vryl do jej spomienok. Možno to bolo tým, že už príliš dlho hrala úlohu neviditelnej, možno tým, že Willem bol pre ňu i napriek spoločným zážitkom neznámy človek, ale otvorila mu svoje srdce tak ako nikomu. Ako to však už býva, všetko sa raz musí skončiť.

Keď sa ráno prebudila, Willem bol preč a s ním aj jej drahé hodinky.

Najskôr čaká, dúfa, že len odišiel, aby zohnal niečo pod zub, no keď čas plynie začína si uvedomovať, že je čas vrátiť sa do reality. Podľa dohody nastupuje na elitnú školu, ktorú jej vybrali rodičia. Tí tiež rozhodli, na aké predmety bude zapísaná, aké oblečenie bude nosiť a ako má vyzerať jej internátna izba. Po romanci v Paríži sa Allyson utiahla do svojho sveta, kde okrem nej bolo aj množstvo nezodpovedaných otázok. Čo sa stalo s Willemom? Prečo ju opustil? Bol to len typický chlap, ktorý keď už dostal všetko, nechcel ďalej nič? Alebo sa niečo stalo? Hoci sa Allyson snaží tváriť ako predtým, postupne i jej rodičia prichádzajú na to, že sa im odsudzuje. Čo však netušia je, že Allysonine známky sú horšie ako zlé, že býva s dievčatami, s ktorými si nerozumie, že predmety ju nebavia a že nedokáže zabudnúť na ten jeden ďeň, o ktorom oni nemajú ani tušenia.

Shakespeare však znovu zasiahne a konečne dá veci do pohybu. Allyson si zavolá výchovná poradkyňa, ktorá tuší, že za zlými výsledkami v škole sa ukrýva niečo iné ako len nechuť do učenia. Navrhne jej zmenu predmetov, vďaka čomu sa dostáva na kurz o Shakespearovi. Tam spoznáva Deeho, ktorý okrem toho, že sa stáva jej hereckým partnerom, vstupuje do jej života aj ako skutočný priateľ. Pomáha jej uvedomiť si, že veci občas nie sú také, ako sa na prvý pohľad zdajú. A tak sa vydáva na dlhú cestu, na ktorej hľadá nie len Willema, ale aj samú seba. Učí sa po francúzky, zarába peniaze a deň za dňom sa čoraz viac vymaňuje spod kontroly svojich rodičov.

Je to príbeh o láske, no zároveň nie je. Predovšetkým je to príbeh o tom, ako sa z Allyson stáva dievča, akým vždy chcela byť, no nemala odvahu sa ním stať. Je to príbeh, ktorý nám hovorí, že život sa skladá z okamihov. Niektoré sú možno celkom nepodstatné a niektorých zmysel pochopíme až neskôr. Bola to náhoda či nehoda, ktorá spojila dvoch tak odlišných ľudí. Bolo to však rozhodnutie, ktoré nenechalo Allyson len pri depresívnych úvahách o sklamaní zo zlomeného srdca a pomohlo jej vyťažiť zo spomienok to najlepšie.

Bola to kniha, po prečítaní ktorej som ešte asi 15 minút sedela, vychutnávajúc si svoje pocity. Je romantická, písaná pre mňa nenapodobitelným štýlom Gayle Formanovej. Ponúka únik z reality do sveta, v ktorom hýbatelom príbehu je Shakespeare a jeho  otázka „byť či nebyť?“ , nad ktorou sa budete zamýšľať rovnako ako Allyson a celé generácie pred ňou.

Kniha Iba jeden deň sa nachádza v ponuke kníhkupectva iPark.sk. Prežite tento príbeh s iParkom>>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu