Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kvalitný krimiromán

Knižná revue Zobraziť galériu (2)
Knižná revue (Zdroj: Knižná revue)

Michal Čierny, autor kriminálnych príbehov z prostredia protidrogového oddelenia, cibrí svoj štýl každou knihou

Hoci sa v nich zaoberá rôznymi prípadmi, niekoľko dejových línií a postáv smelo putuje z románu do románu. Čitateľ tak má pocit, akoby sledoval televízny seriál a čakal, čo sa udeje s jeho obľúbencami. Štvrtá kniha – Prípad Corso (Vyd. Tatran 2015) – prináša opäť viacero námetov, nezameriava sa na riešenie iba jedného zločinu. Pomenovanie corso odkazuje na psiu rasu otrocky podriadenú svojmu pánovi – príbeh s tým súvisí obrazne (podriadenosť v hierarchii drogového biznisu) i doslovne (to sa prejaví až v závere). Táto novinka sa mi páčila viac ako autorova predošlá kniha Prípad Agonista; je priamočiarejšia a postava detektíva Kika a jeho osobných peripetií oživila dej. Jednou z najvýraznejších postáv ostáva Jánsky, skorumpovaný dôstojník, ktorý sa doteraz beztrestne vyvliekol z každej šlamastiky. Ale ako sa vraví – príde na psa mráz...

Príbeh sa začína zatknutím vplyvného drogového dílera Miroslava Gorsaga. Pre stálu dvojicu vyšetrovateľov Sláva a Dominika je akcia špecifická aj tým, že je ich poslednou spoločnou. Dominik odchádza od polície a na jeho pozíciu má nastúpiť Kiko, „nová krv“. Gorsaga sa im podarí zadržať, pri domovej prehliadke nájdu usvedčujúci materiál a zdá sa, že konečne môžu spávať o niečo pokojnejšie. Gorsag sa však čoskoro pre sudcovu chybu opäť dostáva na slobodu. Dôležitým článkom reťaze je aj Tibor Solčanský, ktorý má extra páky na Jánskeho – nielenže zásoboval drogami jeho dcéru, ale navyše ju priviedol aj do druhého stavu. Vydieraním ho donúti sprevádzať zločineckú partiu pri prevoze tovaru a všetko ešte viac zamotá násilná smrť mladého dílera.

Prípad Corso ponúka všetko, čo má obsahovať kvalitný krimiromán – napätie, sympatických detektívov, šikovných „záporákov“ aj primeranú atmosféru. Tá sa mi zdala o niečo odľahčenejšia oproti predošlým dielom, čo vnímam pozitívne. Aj ústredné duo Kiko – Slávo sa doťahuje ako správni parťáci a nechýbajú ani vzťahové komplikácie. Riešenie vraždy mi ku koncu pripadalo síce trochu urýchlené a s hlavným dejom nesúvisiace (čo bol zrejme zámer), ale v závere bolo tiež naznačené, s čím budú mať detektívi dočinenia nabudúce. A na to sa už teším J.

Marek Zákopčan

Knižná revue
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

- reklamná správa -

Viac o téme: Knižná revue
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu